Къде да отидете в Германия преди 30 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къде да отидете в Германия преди 30
Автор: Стефан Стефанов
Къде да отидете в Германия преди 30
Снимка: Tom Bricker

Германия е страна, която е хубаво да бъде посетена от хора на всякаква възраст, защото има какво с какво да обогати всеки.

В тази статия обаче става въпрос за това къде е добре да отидете в тази страна, преди да навършите 30 години.

Става дума за микс от забавление и култура, нощен живот и история, минало и настояще в духа на една модерна държава, която е здраво свързана с традициите си.

32393

Мюнхен или Берлин?

За да усетите духа на Германия, трябва да занете, че тя има два символични полюса. Мюнхен и Хамбург са най-скъпите градове за живеене в Германия. Луксозният, скъп като мерцедес живот приляга на баварската столица Мюнхен, но ако си падате по алтернативен начин на живот, тогава германската столица е за вас.

Историческата съдба на Берлин по време и след края на Студената война по някакъв особен начин е развил буен мултикултурализъм и изключително богат ъндърграунд/културен живот. Този дух на града е пословичен в Европа с това, че буквално засмуква всеки заинтересуван от подобен род туризъм. В заключение по темата може да се каже, че ако сте фенове на футбола, все пак Байерн (Мюнхен) са по-добри от всички берлински отбори, взети заедно. Така че за качествен футбол - насочете се към Бавария.

32396

Фестивалът в Кьолн

Френските войски завладяват Кьолн през 1794 г. и налагат контрола си върху града чак до 1814 г. Очевидно е, че каквото и да са правили там, на немците не им е харесало, защото когато градът преминава в ръцете на прусаците, местните хора организират бурно тържество. През 1823 г . то вече е установена традиция и се счита, че именно оттогава е официалното начало на Кьолнския фестивал.

Какъв по-добър повод за фестивал от събитие с такова начало и подобна дълголетна традиция? Кьолнският фест започва всяка година в 11:11 на 11 ноември (който е 11- ият месец, разбира се), спира за малко около коледните празници и продължава отново на 6 януари. Празненствата започват на площад Алтер Маркт (Alter Markt) в центъра, когато лудницата започне, ще разберете защо официалният поздрав на събитието е Kölle Alaaf! (“Кьолн над всичко!”).

32394

Репербан

Това вероятно е една от най-известните улици в Германия, може би защото се намира в един от най-известните квартали в страната. Репербан се намира в прословутия квартал на червените фенери Санкт Паули в Хамбург, а местните хора с повече морални принципи го знаят и като „Най-грешната миля“.

Като цяло кварталът отдавна е известен с толерирането на проституцията, въпреки че в това отношение нещата са изпипани по германски и полуголи жени по улиците няма. Например, проституцията е легална в някои часове от деня на Давидщрасе, а на Хербертщрасе проститутките показват прелести зад витрини, подобно на същия квартал в Амстердам.

За да разберете каква легенда са Репербан и Санкт Паули като цяло само ще споменем, че там е имало бордей, който е просъществувал цели 60 години до затварянето си през 2008 г. Любопитен факт е, че сред имената на улиците има такива с доста религиозен контекст, защото преди католиците са практикували религията си в този район, тъй като тогава той не е бил в пределите на града. С други думи, католицизмът просто е бил забранен на протестантска земя. Друг любопитен факт е, че The Beatles са вилнели из тези места , когато са свирили в клубовете в Хамбург, в началото на 60-те.

32395

Снежният рай

Ако сте фенове на зимните спортове, Германия е страна, която не бива да се подценява, защото един от най-красивите и разработени ски курорти в Европа се намира в страната.

Гармиш-Партенкирхен неслучайно е бил домакин на Олимпийските игри през 1936 г. Курортът е разположен в подножието на връх Цугшлиц и работи целогодишно, като предлага не само ски, но и отлични спа услуги.

Гармиш-Партенкирхен разполага с отлични условия за зимни спортове - 99 километра ски писти, 40 лифта и кабинки,180 километра извънпистови трасета. Неслучайно всеки януари там се провеждат една седмица състезания, а сезонът продължава от декември до април. Ако още не сте метнали ските на рамо, сега е моментът да го направите!

32398

Октоберфест

Октоберфест е един от символите на баварската култура, при това е един доста пенлив и мащабен символ, защото всяка година го посещават около 6 милиона души. Фестът започва през 1810г. и всяка година се провежда в продължение на 16 дни от края на септември до първия уикенд на октомври. И ако консумирането на огромни количества бира и храна сред тълпи от хора, които правят същото, изглежда привлекателно, то значи догодина трябва да сте един от тях.

Средновековието винаги е на мода

Германия разполага с огромен набор от архитектурни туристически дестинации, които си заслужават посещението. Тук ще посочим три от най-класическите.

32391

Историческия град Линдау е близо до до границата между Австрия, Германия и Швейцария, на източната страна на езерото Констанс. Градът е свързан със сушата с мост и влакова линия и има население около 3 хиляди души. Линдау е запазил средновековния си чар и наистина изглежда като излязъл от някоя приказка.

32392

Холстентор е една от двете останали градски порти на град Любек. Тя е била построена през 1464 г. за да пази от нашественици, а в наши дни е музей, за да пази историята на града. Заедно със стария център на Любек, портата е една от основните туристически дестинации в Германия.

32397

 Хайделберг е разположен в долината на река Некар и е много популярна дестинация. По време на Втората световна война градът е (почти) пощаден от бомбардировките на Съюзниците, за разлика от много други във вътрешността на Германия. Затова, той е запазил бароковия си чар, красивите къщи и прочутия замък.

Готови ли сте за Германия?

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин