Как посрещат Нова година в различните краища на света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как посрещат Нова година в различните краища на света
Автор: Елена Исаева

Нова година е празник, с който се отбелязва края на старата и началото на Новата година и се празнува навсякъде по света. Посрещането на Новата година датира от древни времена. Предполага се, че за първи път началото на Новата година е отбелязано преди около 4000 години в древен Вавилон. Тази дата обаче не съвпада навсякъде по света. В зависимост от часовите зони също настъпването на Новата година не се случва едновременно във всички държави.

Така например за древните римляни началото на Новата година е било на 1 април. На тази важна за тях дата встъпвали в длъжност новоизбраните консули. Интересен факт е, че с въвеждането на Юлианския календар през 45 г. пр. Хр. Посрещането на Нова година е започнало да се празнува на 1 януари, а 1 април е останал в историята като лъжливата Нова година, откъдето е останала и традицията 1 април да се чевства като празник на лъжата и хумора.

Как посрещат Нова година в различните краища на света
Снимка: pixabay.com

Коледната елха в Европа и Америка става популярна едва през XVIII век.

В различните държави има най – различни обичаи и традиции за посрещане на Новата година. У нас в България например Новата година се посреща с шумни празненства, песни, танци, народни хора. По дългогодишна традиция Президентът на Републиката произнася реч в полунощ, в 00 часа, отваря се бутилка шампанско за вдигане на наздравица и се играе Дунавско хоро. На трапезата има изобилие от храна – пържоли и всякакви гозби от свинско и друго месо, плодове, баница с късмети, орехи, туршии. На следващия ден на 1 януари е Василовден. Тогава децата по традиция със собственоръчно изработени суровачки суровакат възрастните за здраве и берекет. Във всеки дом и навсякъде по площадите се украсява Коледна елха.

В Гърция освен украсите по улиците и площадите, задължително се украсява огромен кораб, който наподобява елха. На трапезата присъства печена пуйка и специално приготвен обреден хляб.

В Италия по случай Новата година се носи червено бельо за щастие и богатство. Италианците наблягат на печен свински бут и леща за изобилие.

Символът за новогодишните празници в Китай са червените фенери. Китайците горят бамбукови пръчки в печките си, за да изгонят злите духове от домовете си.

В Англия няма традиция за посрещане на Новата година.

За португалците заължително на празничната трапеза трябва да има грозде за щастие, изобилие и благоденствие.

В Япония Новата година се посреща цял ден. Започва се с традиционното почистване на дома, като с това символично се почиства насъбралия се прах от миналото и се прави подготовка за посрещане на идната година.

За бразилците посрещането на Новата година е фиеста, която продължава цяла нощ. След празненствата, музиката и танците, всички отиват на плажа в полунощ, където прескачат седем вълни, хвърлят цветя в океана, палят свещи в пясъка – това е ритуал за здраве и късмет. Всички са облечени в бели дрехи за щастие и мир.

В Норвегия на новогодишната трапеза има задължително пудинг с ориз, със скрит в него бадем. Късметлията, който получи бадема, ще бъде щастлив и богат.

В Куба се изяждат 12 портокала, за всеки месец от предстоящата година, което носи късмет и благополучие.

Ако искате да видите различен начин и традиции за посрещане на Нова година, харесайте си някоя дестинация. Слейте се с местните и се веселете по техния начин. Винаги ще откриете нещо различно и ще изживеете емоцията на съответната нация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин