Какво можете да видите в Латвия? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво можете да видите в Латвия?
Автор: Елена Исаева

Латвия е една от трите прибалтийски страни (другите са Литва и Естония) и често нейните посетители съчетават своята екскурзия заедно с другите две държави. Латвия е интересна страна, в която определено има какво да се види и никак не е за подценяване.

Столицата на Латвия е прекрасната Рига, която е един очарователен град, който определено ще ви плени още от пръв поглед.

Какво можете да видите в Латвия?
Снимка: pixabay.com

Латвия се намира в най-западните части на Източноевропейската равнина и в топографско отношение не се различава много от съседните ѝ държави. Около 75% от площта ѝ е заета от равнини, останалите 25% са ниски хълмове и възвишения. Не малка част от територията на Латвия е покрита и с гори.

Ето и няколко интересни места, които може да посетите, докато сте на туристическа обиколка в тази красива прибалтийска страна.

Един от градовете, които задължително трябва да посетите, докато сте в Латвия е столицата Рига. Градът е наистина прекрасен и има толкова много какво да предложи на своите туристи. Едно от задължителните места в този красив мегаполис е замъкът на Рига.

Какво можете да видите в Латвия?
Снимка: pixabay.com

 

Замъкът започва своя живот, ао може така да се нарече, като седалище на Ливонския Орден, а днес има функцията на официална резиденция на латвийския президент.

Ето и още няколко места в латвийската столица, които не бива да пропускате:

·Катедралата в Рига, най-голямата църква в Балтийския регион. Построена е още през 13 век, но впоследствие претърпява доста значителни промени. Органът в църквата е от 1844.

·Рижката православна катедрала

·Църквата „Свети Петър“, чиято камбанария е 123,35 метра висока и на върхът ѝ има златно петле ветропоказател

·Църквата „Свети Йон“, построена през 13 век, намира се зад „Свети Петър“

·Музеи:

·Замъкът Рига (на латвийски: Rīgas Pils), в който се помещава Музеят на латвийската история и Музеят за чуждо изкуство.

·Кулата Пулвер (на латвийски: Pulvertonis), единствената отбранителна кула, останала от оригиналните защитни стени. Латвийският военен музей се намира в кулата

·Сградата на латвийския парламент Сейма

·Етнографският открит музей (на латвийски: Brīvdabas Muzejs), който включва множество сгради показващи животът в Латвия преди векове. Намира се до езерото Югла.

·Музеят на пожарната служба разполага с много образци на пожарогасителна техника от разни периоди от историята на Рига.

·Латвийският музей на окупацията, поддържащ богат архив от документи от превземането и последвалата окупация от Съветския съюз в периода 1940 – 1991.

· Национален исторически музей

·Природонаучен музей

·Еврейски музей

·Автомобилният музей (на латвийски: Motormuzejs) – колекция от ретро мотоциклети и автомобили, включително и едни от най-първите в страната, както и реставрирани коли от Съветския период: бронираните лимузини на Леонид Брежнев и Сталин.

Какво можете да видите в Латвия?
Снимка: pixabay.com

Има и други места в Латвия, които са интересни за посещение, но безспорно най-красивото и наситено с най-много забележителности място е Рига. Градът е колоритен, интересен и както се казва има за всеки по нещо – катедрали, музеи, замъци, магазини, барове, кафенета, ресторанти. А за да усетите истинската атмосфера на града, не забравяйте да се разходите по улиците му, просто така, без някаква конкретна цел и посока и кой знае още какви места ще ви разкрие този красив латвийски град. Насладете му се максимално и няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин