Какво не знаем за Латинска Америка? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за Латинска Америка?
Автор: Елена Исаева

Латинска Америка винаги е била притегателно и много екзотично място, особено за европейците, които имат съвсем различен манталитет и начин на живот. Всички страни, които се числят към Латинска Америка са интересни, с древна история, съвсем различна култура и традиции, както и уникално вкусна кухня.

Какво обаче знаем за Латинска Америка? Ето някои факти, които може би знаете, а други сигурно ще ви изненадат. Приятно четене:

Какво не знаем за Латинска Америка?
Снимка: pixabay.com

Знаехте ли например, че Мексико Сити, столицата на Мексико, потъва с 25 сантиметра всяка година? С нарастващото население, което консумира все повече и повече подземни води, градът и неговите сгради бавно потъват. А 25 сантиметра на година не е никак малко.

Друг интересен факт е, че след Сухите долини на Макмърдо в Антарктида пустинята Атакама, в северната част на Чили, се счита за най-сухото място в света.

Ако се наложи да дадете насоки на някого, ще кажете продължете на изток или тръгнете на запад след табелата, или нещо подобно, нали? Е не навсякъде по света е така. В град Леон, Никарагуа, не дават указания като „изток и запад“, а вместо това казват „горе и долу“ по посока на изгрева и залеза на слънцето.

Какво не знаем за Латинска Америка?
Снимка: pixabay.com

Друго странно и доста объркващо нещо, особено за туристите е, че по-голямата част от улиците в Коста Рика са без имена – вместо това се дават указания по различни природни (и не само) забележителности и разстоянията между тях.

Ето нещо направо фантастично, но за което си има обяснение - малкото градче Йоро в Хондурас е известно със своя Lluvia de Peces (дъжд от риби) – явления, при които рибата пада от небето по време на много силни дъждове.

Друг интересен, а бих казала и важен факт за цялото човечество, особено с оглед на климатичните промени е, че 20% от кислорода в света се „произвежда“ от тропическите гори на Амазония. Освен това река Амазонка тече през осем държави – Еквадор, Перу, Колумбия, Боливия, Бразилия, Венецуела, Суринам и Френска Гвиана.

В Латинска Америка се говорят над 370 езика. Много от тях обаче, за съжаление, постепенно изчезват. Твърди се, че при първия контакт на европейците през XV и XVI век в Латинска Америка се е говорило на над 1500 езика.

В Латинска Америка определено няма да скучаете и има по нещо за всеки. Без значение коя държава от там ще посетите, уверете се, че сте се насладили изцяло на латинския дух, атмосфера и всичко свързано с дадената държава и континента.

Какво не знаем за Латинска Америка?
Снимка: pixabay.com

Ето и нещо актуално, с което ще завърша и е истинска радост за феновете на футбола: на изминалото световно през 2022 г. в Катар, Аржентина стана световен шампион за трети път в своята история. Предишните две титли са от 1978 г. и 1986 г., когато тимът е бил начело с Марадона. Тази световна титла за аржентинците е дълго чакана и е истински триумф в кариерата на тяхната абсолютна футболна звезда – Лионел Меси. Споменавам този факт, защото футбилът е много важен спорт не само за Аржентина, ами за цяла Латинска Америка. Спечелването на световната титла накара милиони аржентинци да излязат по улиците и да празнуват. Ето още едно доказателство, че спортът обединява.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин