Кърджали: Забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кърджали: Забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Посетете Кърджали за един уикенд и ще поискате да се върнете отново! Още от входа на града ви посреща Орфей, тук са едни от най-интересните манастири, историческият музей пази много от находките от Татул и Перперикон, а в ресторантите можете да опитате вкусни родопски специалитети. Ето някои от основните забележителности в Кърджали, които да видите - независимо дали за няколко часа или за няколко дни. 

Регионалният исторически музей – Не ви е нужна машина на времето, а посещение тук! Въглищарска, папукчийска, абаджийска работилница, мандра и праисторическо селище с оръдия на труда, обредни съдове, накити, хербаризирани растителни и животински видове, много вкаменелости. Сградата е трябвало да бъде мюсюлманско духовно училище, затова архитектурата й е специфична, а около нея има парк с над 30 растителни вида, като някои можете да видите единствено тук. В историческия музей се намират и много от находките от Татул и Перперикон.

Художествена галерия „Станка Димитрова” – Тук ще видите над 2000 творби – икони, живопис, графики и скулптори – на някои от най-известните български художници: Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Сирак Скитник, Светлин Русев, Ярослав Вешин, Вера Недкова и други. Галерията е създадена през 1961 г., а самата сграда на бивш турски конак, в която се помещава, е с историческа стойност.

Астрономическата обсерватория – Тук ще бъдете по-близо до Слънцето, звездите и планетите. Или поне така ще ви се струва, когато ги наблюдавате през специалните телескопи. А в конферентната зала на обсерваторията можете да гледате научно-популярни филми. Разположена е в самия град, в парк „Простор”.

Парк „Простор” – Той е най-големият парк в града с богата и разнообразна растителност. Ще видите уникални дървесни видове като гинко билоба и бели брези. Тук е първата в България детска железница, умалено копие на истинска влакова композиция, която се движи през лятото. Можете да си починете сред природата, да спортувате или просто да се разходите, а децата ще се забавляват на батутите, количките и площадките за игра. В парка има няколко заведения. Намира се на булевард „Беломорски” между болницата и градския стадион.

Манастирски комплекс „Успение Богородично” – Според легендата, селянка сънувала пророчески сън. Затова веднага била направена първата копка за храма през 1938 г. Тук се съхраняват частици от Кръста Господен, стенописите са сътворени от млади майстори, а в аязмото зад църквата към манастира можете да потърсите изцеление за болежките си с лековитата вода, която извира там. Към манастира има хотелска част. Прочетете още за манастира на отец Боян Саръев.

Манастир „Свети Йоан Продром” – Той е един от най-старите манастири в България. Построен е VIVII век. Около храма са открити древни гробове на монаси, сред които и на висш духовник със запазени обредни дрехи от XIII-XIV век. В началото на XIII век при Четвъртия кръстоносен поход храмът е съборен до основи и разграбен. Днес е възстановена църквата към манастира, която е с дължина 21 метра. Прочетете още за манастира "Свети Йоан Предтеча".

Джамията – Тя е една от най-големите в региона. Построена е през 1805 г. В нея се съхранява косъм от брадата на пророка Мохамед, а в двора й е погребан военачалникът и светия Кърджа Али, на когото е наречен самият град. Джамията се намира в близост до градския пазар.

Водното огледало – Това не е портал към друг свят, а плавателен и спортен център, където можете да се забавлявате на воля. Намира се в центъра на Кърджали и представлява изкуствено създадено езеро с дължина 3 км, което свързва двата големи язовира в района – Студен кладенец и Кърджали. Съоръжението служи и за коригиране коритото на река Арда и предпазване на града от наводнения.

Местни специалитети – Непременно опитайте къпана баница. Нарича се така, защото корите първо се варят във вряща вода и след това, когато се нареждат, се топят последователно в гореща и студена вода. Не е за пропускане особено с чаша студен айран! Родопският клин също е баница, но с две кори и плънка между тях. Не се пече във фурна, а върху котлона с обръщане, като постоянно се маже с масло. Най-разпространените плънки са ориз със сирене и яйца, спанак или тиква с ориз. Името идва от особения начин на разрязване на готовата баница — ромбовидни парчета, подобни на баклавата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин