Кои са 10-те на малки градове в света? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са 10-те на малки градове в света?
Автор: Елена Исаева

Ето 10 от най-малките градове в света, изброени без определен ред, заедно с малко информация за всеки от тях:


1. Ватикана - Това е най-малкият град в света, с площ от само 0,17 квадратни мили и население от около 800 души. Това е независим град-държава, разположен в рамките на град Рим, Италия, и е седалището на Римокатолическата църква.

Кои са 10-те на малки градове в света?
Снимка: pixabay.com

2.Монако - Монако е малък град-държава, разположен на Френската Ривиера, с площ от само 0,78 квадратни мили и население от около 39 000 души. Известен е със своите луксозни яхти, казина и състезанието за Гран При на Формула 1.

3. Науру - Тази островна държава в Тихия океан има обща площ от само 8,1 квадратни мили и население от около 12 000 души. Това е най-малката република в света и е известна със своята индустрия за добив на фосфати.

4.Сан Марино - Тази малка държава се намира в границите на Италия и има площ от само 23,6 квадратни мили и население от около 34 000 души. Известен е със средновековната си архитектура и трите кули, които гледат към града.

Сан Марино е малка държава без излаз на море в Южна Европа, разположена изцяло в Италия. Това е една от най-старите републики в света, с история, датираща от 4-ти век сл. н. е., и е известна със своята историческа архитектура, красиви планински пейзажи и жизнена култура.

Кои са 10-те на малки градове в света?
Снимка: pixabay.com

Сан Марино е микродържава с население малко над 33 000 души. Столицата, наричана още Сан Марино, е кацнала на върха на хълм и е заобиколена от средновековни стени и укрепления.Страната е популярна туристическа дестинация с атракции като Трите кули на Сан Марино, Базиликата на Сан Марино и Музея на древните оръжия. Посетителите могат също да се насладят на дейности на открито, като туризъм и каране на ски в близките Апенински планини.Сан Марино е известно с традиционните си занаяти, включително керамика, бродерия и дървообработване, и също така е известно със своите марки и монети, които са много търсени от колекционери.

5. Тувалу - Тази островна държава в Тихия океан има обща площ от само 10 квадратни мили и население от около 10 000 души. Това е една от най-малките и отдалечени страни в света и е известна със своите красиви плажове и коралови рифове.

6.Палау - Тази островна държава в западната част на Тихия океан има обща площ от само 177 квадратни мили и население от около 18 000 души. Известен е със зашеметяващия си морски живот, включително коралови рифове и акули.

7. Андора ла Веля - Това е столицата на малката държава Андора, която се намира в планините Пиренеи между Франция и Испания. Градът има население от около 22 000 души и е известен със своя исторически стар град и ски курорти.

8.Сейнт Дейвид - Този малък град се намира в Уелс и има население от около 1800 души. Известен е със своята историческа катедрала, която датира от 12 век.

9.Вадуц - Това е столицата на Лихтенщайн, малка държава, разположена между Швейцария и Австрия. Градът има население от около 5500 души и е известен със своя средновековен замък, който е официалната резиденция на принца на Лихтенщайн.

10. Фунафути - Това е столицата на Тувалу и има население от около 6000 души. Намира се на най-големия атол в Тувалу и е известен с красивите си плажове и лагуни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин