Луковит- забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Луковит- забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg

Разлят на двата бряга на Златна Панега се намира прекрасният Луковит! Вижте какви забележителности можете да разгледате в района!

Събрали сме някои от най-интересните места в радиус от 20 км около Луковит. Пещери, скални образувания, каньони и още много чакат да бъдат открити.

Приятни пътешествия!

Геопарк Искър – Панега

Геопаркът обхваща всички природни и исторически забележителности на територията на село Карлуково и свързва два различни района - този на Карлуковския карстов комплекс и на ландшафтния парк Панега. Освен красивите гледки, геопаркът предлага на посетителите множество пътечки, мостчета над и по реката, места за отдих и пикник и пейки.

*

Национален пещерен дом

Националният пещерен дом е изграден през 1981 г. Намира се край гара Карлуковo. Построен е с цел научно-проучвателни дейности на богатството от пещери и пропасти в Карлуковското карстово плато. Пещерният дом представлява хижа, построена върху варовикова скала, от която се открива невероятна гледка към местността.

ВИЖ ОЩЕ: Хижа Пещерен дом: Съкровищата на Искърското дефиле

*

Пещера Проходна (Божиите очи)

Пещерата е една от най-известните в карстовия район край село Карлуково. Тя има най-дългия пещерен тунел в България - дълъг 365 метра. Двата отвора на тавана ѝ, които приличат на очи, са най-забележителната ѝ част. Те дава и другото и име, с което е популярна. Пещерата е леснодостъпна. Освен това е една от малкото пещери в Европа, където се практикуват пещерни бънджи скокове.

ВИЖ ОЩЕ: Пещера Проходна – свещеният храм за катерачите

*

Карлуковски карстов комплекс

Защитената местност Карлуковски карстов комплекс се намира в землището на село Карлуково. Комплексът включва пещерите Темната дупка, Проходна, Свирчовица, Банковица и Хайдушката дупка. Това е най-представителната карстова територия не само в страната, а и в Европа. Тук можете да прекарвате цял ден, обикаляйки приказните пещери и опознавайки подземния свят в район.

*

Местност Задънен дол

Местността се намира близо до десния бряг на река Искър, край село Карлуково. Тя е много красива и живописна тясна долина с много скални отвеси и пещери. Там можете да разгледате пещерите Задъненка, Контрабаса, Овнарската пещера, Зиданка и много други. До Карлуково може да се стигне с кола или влак, отправна точка за местността е Националният пещерен дом край селото.

*

Реселешки кукли

Природната забележителност Реселешки кукли представлява уникални и впечатляващи скални фигури – купени, кукли, обелиски. Могат да се различат порта, подпряна на три колони, старец, обут в потури, слон и други интересни форми. В близост се намира и друга природна забележителност - Калето, както и изкуственото езеро Баража.

*

Скален феномен Провъртеника

Провъртеника представлява скално образувание, което се намира на около километър от Карлуково, на левия бряг на река Искър. До него може да се стигне както от гарата, така и от село Реселец. По своята форма и начин на образуване Провъртеника прилича на реселешките Кукли и Купените. Благодарение на пукнатините, различната устойчивост на скалите, естествените природни влияния и ерозията се е създала прекрасна композиция от високи скални форми, които са струпани на едно място и ясно се открояват сред околния релеф.

В най-високата част на Провъртеника има кръгъл отвор, който е и причината народът да даде на скалата това име. Този природен феномен е малко известен, но е наистина впечатляващ и заслужава вниманието на туристите.

*

Скален мост край с. Ъглен

Ъглен е селце, разположено по поречието на река Вит, община Луковит. Любопитен факт е, че това е единственото населено място в страната, чието име започва с буквата "ъ". Местна забележителност е естествено оформен скален мост, известен на места с името Дупката. Особеното тук е, че това не е типичен мост, чиито два края да свързват два бряга, а в единия си край мостът води право в реката.

ВИЖ ОЩЕ: Село Ъглен и скалната арка над река Вит

*

Каньон Голям дол

Каньонът се намира непосредствено до село Кунино. Долният му край достига до центъра на селото и е отворен към долината на река Искър. Дълбочината на каньона е близо 50 метра, а скалите почти навсякъде са отвесни. Над скалите могат да се видят обширни поля с еднообразен облик. Разходката из каньона започва от центъра на селото, където минава поточе, като се поема срещу течението му. По пътеката могат да се видят различни скални образувания, пещера и езерце.

*

Пещера Съева дупка

Съева дупка е считана е за една от най-красивите пещери на България. Тя се намира на лесно достъпно място в Стара планина, близо до ловешкото село Брестница. В пещерата се срещат сталагмити, сталактити, сталактони, дендрити и хеликтити, като най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра. Дълга е 205 метра и има средна температура 7-11 градуса. На около 70 метра под земята в пещерата тече река, за която се смята, че е на 3 млн. години.

ВИЖ ОЩЕ: Съевата дупка: Да кажеш „Да” в пещера

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин