Музеите на Велико Търново – 1 част - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеите на Велико Търново – 1 част
Автор: Елена Исаева
Музеите на Велико Търново – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Велико Търново е важен град не само в наши дни от туристическа гледна точка, но и в миналото от историческа. Той е бил перлата в короната на българските владетели. А след като българите отхвърлят византийското иго през 1185, Търново става престолен град и остава столица на България до нашествието на османците в Европа.

На мястото на градът, който днес познаваме е съществувало селище още по времето на късния Неолит.

Музеите на Велико Търново – 1 част
Снимка: Елена Исаева

 

По време на Античността в този район са живяли траките и дори е имало период, в който мястото е било част от Римската империя.

В края на V в. и началото на VІ в. на Царевец, на мястото на тракийското селище е изграден византийски, раннохристиянски град-крепост, който е имал каменни стени и кули по ръба на целия т.нар. скален венец. За това може да се съди от археологическите разкопки и намерените монети от времето на императорите Анастасий (491-518 г.) и Юстиниан (527-565 г.).

Велико Търново е сред най-красивите и най-посещавани градове в България. Той имяа богата история, култура, множество музеи, забележителности и фестивали, които представляват интерес не само за българските туристи, но и за чуждестранните такива.

Ако сте решили да се разходите до града ето предложения за няколко музея, които може да посетите:

Археологически музей – музеят се намира на запад от площад „Съединение“ и в него е представена експозицията “Търновград – столица на България XII – XIV век”. В този музей се поместват археологически паметници, които изобразяват хилядната история на града и околността. Сред най интересните обекти тук са: колекцията от керамични съдове и калъпи от II – IV век; оброчни плочки с изображения на древногръцки, тракийски и римски божества; бронзова пластика; различни накити изработени от скъпоценни и полускъпоценни камъни и други.

Музей „Възраждане и учредително събрание“ – намира се от северната страна на площад Съединение. Експозицията на музея се помещава в сграда на стария турски конак. Този красив архитектурен паметник е изграден през 1872 г. от големия възрожденски строител - майстор Колю Фичето. Някои от най-интересните експонати тук се намират на втория етаж и включват важни документи и материали от Освободителната война, и най-вечве тези, в които имат пряко участие населението на град Търново.

Музей „Нова и най-нова история“ – в една от залите на музея е разположена временна изложба с имет “Велико Търново и българската държавност”. Водещата идея на изложбата е представянето на града като символ на приемствеността на българската държавност в първите десетилетия след Освобождението. Тук са представени всички значими събития, с които се свързва града след Освобождението.

Музеите на Велико Търново – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ – това е един от най-посещаваните музейни комплекси не само във Велико Търново, но и в цялата страна. В рамките на този комплекс влиза известната и добре запазена крепост „Царевец“, която всяка година се радва на огромен посетителски интерес. Основни забележителности в нея са дворцовия и патриаршеският комплекс. Ограденият с крепостна стена и кули патриаршески комплекс заема площ от 2413 кв. м. В него са се намирали библиотеката, скрипоторият, жилищните и служебни помещения на патриарха, килиите на монасите. Патриаршеския храм “Възнесение-Господне” с кула-камбанария е разположен в средата на вътрешния двор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин