Музеите на Велико Търново – 2 част - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеите на Велико Търново – 2 част
Автор: Елена Исаева

Велико Търново е един от най-добре развитите туристически градове в България, заедно със София, Пловдив, Варна, Бургас и други. Старопрестолната столица има много какво да предложи на своите посетители. Със своята богата история, култура и фестивали, той се нарежда сред най-посещаваните градове не само в България, но и в цяла Европа.

Градът се разпростирал изцяло по хълмовете Царевец, Трапезица, Момина крепост (Девинград), техните подножия по поречието и на запад от главния вход на Царевец по днешната улица “Никола Пиколо” до площад “Велчова завера”. Той бил толкова укрепен, непристъпен и внушаващ за онова време, че заел полагащото му се второ място след Константинопол.

Музеите на Велико Търново – 2 част
Снимка: Елена Исаева

След Освобождението Велико Търново продължава да бъде много важен административен и политичеки център за България. В сградата на бившия конак, най-внушителната сграда, построена от майстор Кольо Фичето, Учредителното събрание през 1879 г. изработва първия държавен закон - Търновската конституция. Тук става още едно много важно събитие за Третата Българска държава -  Първото Велико народно събрание избира за държавен глава княз Александър Батенберг, а през 1908 г. на хълма Царевец княз Фердинанд тържествено провъзгласява независимостта на Царство България и става цар Фердинанд І Български.

От по-съвремената му история трябва да се спомене, че през 1997 г. Велико Търново е носител на наградата за устойчиво развитие на градовете в Централна и Източна Европа.

В наши дни, Велико Търново продължава да бъде важен административен, туристически и икономически град.

Ето и втората порция музеи, които не бива да пропускате, докато сте на екскурзия в града:

Посетителски център „Царевград Търнов“ – мултимедийният център е разположен съвсем близо до крепостта „Царевец“. Тук  са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство, под формата на стенописи и скулптори. Чрез тях може да се пренесете в миналите времена и да усетите атмосферата каквато е била тогава.

Музей „Сарафкина къща“ – тази емблематична за града къща се намира на улица “Гурко” във възрожденската част на Велико Търново. Построена е през 1861 г. и е била предназначена за жилище и работно място на Димо Сарафина. Къщата е по-известна с името на съпругата му Анастасия - като къщата на Анастасия Сарафката или Сарафкина къща. През 1965 г. къщата е била обявена за паметник на културата с национално значение. От 1981 г. Сарафкината къща е музеен обект, където се представят различни етнографски изложби. С годините е станала важен музеен обект, който има доста посетители всяка година.

Къща-музей на Петко Рачев Славейков – Велико Търново е роден град на един от най-великите български писатели за всички времена – Петко Рачев Славейков. Родната му къща е реставрирана през 1971 г. Пред нея е поставен паметник, който е изработен от скулптора Благой Илиев. Петко Р. Славейков е роден във Велико Търново на 17 ноември 1827 г. Той е бил виден учител, поет, писател, един от създателите на новобългарският книжовен език, талантлив журналист, издател на българския възрожденски периодичен печат и общественик, както и участник в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г.

В града има и други много интересни места, които не бива да пропускате. За това вземете един пътеводител на града и по старомодния начин вървете с книгата в ръка и изучавайте града. Няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин