Най-интересните събития през ноември 2017 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития през ноември 2017
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития през ноември 2017

Имате ли планове за ноември?

Ако още не, бързо впишете следващите събития в календара си. Нито едно от тях не е за пропускане! 

За повече информация последвайте линковете. Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

София Индипендънт Филм Фестивал

до 5 ноември

Тази година, осмото издание на фестивала София Индипендънт  е с изявен конкурсен характер, за разлика от предишните седем издания. В София се очаква да пристигнат едни от най-радикалните и независими автори на филми  от различни точки на света. В програмата очаквайте още скрити кино бижута и смайващи екранни провокации. Повече информация тук.

*

Изложба "ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ"

1 - 30 ноември

На 01 ноември – Ден на народните будители от 17:30 часа се открива документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в София. Премиерата на изложбата беше през юли във Варна. Нейни създатели, автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа и вътрешните преживявания в пространствени среди. Показва се в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ под патронажа на Министерство на културата по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.07.1887–26.03.1938), родом от Варна. Повече информация тук.

*

Софийски фестивал за камерна музика "Аджитато"

1 - 29 ноември

За всички любители на камерната музика месец ноември ще прелива от концерти и интересни събития. Цялата програма на фестивала можете да видите тук.

Happy BASSday / Oratnitza & Merudia

4  ноември

Време е да вдигнем един много шумен рожден ден, защото групите "Оратница" и "Мерудия" навършват заедно пълнолетие (10+8) и ще го отпразнуват с общ концерт! Свързващото звено на този тандем е басът, затова афтърпартито ще бъде в ръцете на High Roll (HMSU / Formation Records). Рожден ден без шоу няма. За него ще се погрижат младите циркови артисти от Цирк де ла Люлин / Cirque de la LyuLin. Те ще ви смаят с иновативни и класически умения в сферата на цирковото изкуство. Черешката на тортата ще постави един изцяло нов проект. Фънк и гайда ще се слеят в "The Groovin' Pipers"! Още информация тук

*

Нощ на театрите

4 -5 ноември

Програмно съдържание с над 200 представления и пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати” и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, театрална дискусия и прожекции в СофияПловдивВарнаБургасСтара ЗагораРусеХасковоБлагоевградВелико ТърновоСливенСмолянСимитли и Димитровград и ще предложи петото издание на Нощ на театрите. Тази година  инициативата ще е двойна на 4 и 5 ноември и така ще отбележи своята пета година в България. Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от платформата и ще представят своите продукции в над 80 локации (театрални зали,  галерии,  кина, клубове) в 13 града. Допълнителна информация тук. 

*

Globalize Bulgaria представя нетуъркинг събитие, посветено на Индия

7 ноември

Заповядайте на една вечер, изпълнена с игри за нетуъркинг и запознанства с други пътешественици, куиз на тема пътувания, кратки представяния на интересни приключения от Индия, както и много награди. Преоткрийте екзотиката и красивата природа на Индия, опознайте културата и не на последно място  - разберете как можете да организирате достъпно пътешествие до тази част на света! Повече информация тук.

*

Детски концерт „Лешникотрошачката“

12 ноември

Фортисимо Фамилия открива своя нов сезон с детския концерт „Лешникотрошачката“ на 12 ноември /неделя/ от 11:30 часа. Това е историята на едно малко момиченце, което очаква своя коледен подарък в празничната нощ. Вълшебството идва когато тя получава играчка- лешникотрошачка в традиционна форма на войник в разкошна кралска униформа. Балерината Ангелина Гаврилова и актьорът Тео Елмазов ще пресъздадат вълшебните образи на Клара/ малкото момиченце/ и принца, за да наситят музикалната атмосфера с още повече емоция. Маестро Славил Димитров ще дирижира нотите на Чайковски, които ще изпълнят с хармония и вълшебство музикантите на Софийска Филхармония. Още информация тук

*

Концерт на MyStory Of Folklore 

13 ноември

От 19 ч. в Sofia Live Club виртуозите на народната музика Мария Александрова (вокал), Петър Йорданов  ̶  Бъни (перкусии), Христина Белева (гъдулка), Ангел Димитров (тамбура) и DJ Nevahrest представят за пръв път в София новоизгряващия проект MYSTORY OF FOLKLORE  ̶  неочаквана концепция за фолклорния и етнозвук, пресъздаваща и модернизираща традиционната фолклорна музика по впечатляващо иновативен начин. Музикантите изпълняват български народни песни, всяка със своята лична история, вплели живота и емоциите на българите в миналото с техните мисли, чувства, беди и светоусещане. МyStory пресъздава тази атмосфера и пренася слушателите в дните на техните предци. Повече информация тук.

*

Международен фестивал на етнографския филм

14 - 18  ноември

Религия, шаманизъм, спиритуализъм, хора, учещи се да летят и птици, които предпочитат да останат в клетките си – това са част от темите, които тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм ще засегне. Зрителите ще имат възможност да се насладят на уникални за света етнографски кинопродукции, както и вълнуващи дискусии с преподаватели и автори на филми от страната и чужбина. Фестивалът ще се проведе в Конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”  ще се проведе 6-тото издание на Международния фестивал на етнографския филм. Още информация тук.

*

Форум за българско вино DiVino.Taste

17 - 19 ноември

И през този ноември София се превръща във винена столица на България. Седмото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste ще се проведе от 17 до 19 ноември 2017 година. DiVino.Taste отново ще е в Националния дворец на културата, но този път в зали 7, 8, 9. Независимо дали сте винен познавач, ценител или просто ентусиаст, ще имате възможност да се запознаете с хората, които създават най-добрите вина в България. DiVino.Taste ще ви помогне да откриете повече от 400 вина от над 60 български изби и да се ориентирате в огромното предлагане на пазара. Допълнителна информация тук.

*

Моноспектакъл “ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ”

19 ноември

Mоноспектакълът на Иван Юрукова ще зарадва феновете си в ПловдивРусеВелико ТърновоСливенБургасСтара ЗагораГорна Оряховица и София, защото тръгна на есенно турне. В столицата можете да гледате “ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ” в театър “Сълза и смях”(късно представление - 21.30ч.). Информация за гостуването в останалите градове вижте тук.

*

Специален концерт на Влада Томова

22 ноември

Българската певица, живееща в Ню йорк - Влада Томова ще представи специален, бутиков концерт в София на 22- ри ноември в “Студио 5”. За феновете и приятелите си в България тя е подготвила пъстра програма от любимите си авторски парчета, музика от проектите “Балкански Приказки” и “Лазарската роза” и много други. Интересна и нетрадиционна, водена от любовта си към България и любопитството си към света, Влада Томова ще представи и новото си видео към песента “SING OUT LOUD”. Видеото е заснето в Куба по-рано тази година и типично в неин музикален стил представлява смесица от различни култури, прекрасна емоция и енергия, автентични пъстри кадри от днешна Хавана и много усмихнати лица. Още информация тук.

*

СОФИЯ ДЕСЕРТ ФЕСТ

24 - 26  ноември

На изложението ще участват фирми, предлагащи сладкарски изделия - торти, пасти, сладкиши, сладолед, шоколад и шоколадови изделия, баклави; напитки - вино, кафе, чай; сурови и веган десерти; ядки и други. Участващите фирми ще предоставят на посетителите отстъпка при закупуването на продуктите, друг вид промоция или възможност за дегустация. В събота и неделя на разположение на посетителите ще има безплатен детски кът. Още информация тук.

*

Спектакъл "Мистичен ритъм" на ансамбъл "Чинари"

28 ноември

“МИСТИЧЕН РИТЪМ” е най-новият авторскиспектакъл на ансамбъл “Чинари”. Той ще бъде представен за първи път на 28 ноември в зала 1 на НДК, в навечерието на 25-годишния юбилей на първият частен ансамбъл в България - “Чинари”. Спектакълът ще бъде своеобразен завършек на поредица от авторски проекти на ансамбъла, които обединяват един цял творчески период за самия Асен Павлов като хореограф и режисьор. “МИСТИЧЕН РИТЪМ” поставя началото на подготовката за отбелязване на 25-тата годишнина от създаването на ансамбъла. Повече информация тук.

*

Дни на предизвикателствата 2017

29 ноември - 1 декември

Тридневният форум ще предложи нова порция истории за впечатляващи приключения и силни емоции от най-различни точки на света. Той ще се проведе в аула „Максима“ на УАСГ. През 2017 г. отбелязваме 13-тото фатално издание на „Дните“, което определено ще мине под знака на зимните спортове! Като специален гост от САЩ ще пристигне Глен Плейк, пънк-легендата на ските, или ски-легенда в пънка, който ще преобърне най-смелите ни представи за ските с презентацията си - от участието в култовия "The Blizzard of Aahhhs до оцеляването в лавина в Непал.Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Есенен салон на изкуствата

до 4 ноември

И тази година Есенен салон на изкуствата обединява над 20 фестивала, стотици събития и продължава до 4 ноември 2017г. Организиран от община Пловдив и партньори, той е най-големият културен формат в града. Тринадесетото му издание ще бъде открито с разтърсващия концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ на 3 септември на Античния театър. Всички събития вижте тук.

*

Фестивал на Вдъхновението

13 - 19 ноември

Артисти, музиканти, танцьори, художници, лектори, преподаватели и треньори ще споделят знания, опит и вдъхновение от 13 до 19 ноември в първия по рода си фестивал -  „Седмица на Вдъхновението – Week of Inspiration`2017”.  Кулминацията в седмицата ще бъде на 18 и 19 ноември, когато ще се проведе Уикенд на Вдъхновението в сградата на Пловдивски Културен Институт. В шест тематични панела – изкуство, демонстрации, движение, образование, детско творчество и култура ще бъдат представени над 50 отделни събития – изложби, арт работилници, театрални импровизации, лекции, танцови и спортни класове, духовни практики, представяния и беседи. Още информация тук.

*

Изложба "Път на младите"

до 28 ноември

Изложбата може да видите в културен център "Бялата къща". За близо година той беше дом за творчеството на над 30 млади автори. Талантливи фотографи и художници, с различен темперамент, търсения, прозрения, с различна стилистика, но обединени от една "тема" - младостта. В експозицията присъстват творби на: Галина Христова, Гергана Балабанова и Ренета Павлова. Поли Велкова провокира публиката с колаж, а Иван Иванов категорично се заявява с метални пластики. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба "Плаващите кейове през обектива на..."

до 12 ноември

Изложбата е посветена на житейския и творчески път на най-известния габровец – Христо Явашев. Като част от съпътстващата програма, през месец август бе обявена отворена публична покана за представяне на любителски и професионални снимки, запечатали последния проект на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“. Фотосите ще бъдат разположени на крайречната алея „Аврам Гачев“. Още информация тук.

*

Карикатурен десант 2017

5 октомври - 1 март

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНСКО

БанскоФилмФест 2017

22 - 26 ноември 

Приключения, пътешествия, екстремни спортове и много адреналин – 120 филма от пет континента и 30 държави са включени в програмата на Банско филм фест’2017! И още…10 звезди на екстремните спортове, 12 изложби, демонстрации, детска програма, партита. От 22 до 26 ноември град Банско ще е домакин на 17-тото издание на БанскоФилмФест – Най-големият филмов фестивал за екстремни спортове, планини и приключения в България. Фестивалът ще предложи на публиката от България и чужбина едно уникално изживяване в неповторим формат – катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф и др. Ще се срещнете с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света. Повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин