Най-интересните събития през октомври 2017 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития през октомври 2017
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития през октомври 2017

Няколко дни пред октомври есента вече се е настанила удобно!

Това е чудесно време да прекарате повече време с близките си хора, да се забавлявате заедно и защо не да посетите някое и друго интересно събитие. 

Ето какво ви очаква през следващия месец.  За повече информация последвайте линковете. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

 СЪБИТИЯ В СОФИЯ

HackConf 2017 - технологична конференция

октомври

HackConf е ежегодна технологична и мотивационна конференция, състояща се в София. Тя ще надгради започнатото през миналата година, темата ще бъде "Как да станем по-добри програмисти и IT специалисти?". HackConf2017 е безплатна и отворена за хора от цялата страна! Подходяща е за младши и опитни разработчици, ученици, студенти и  любители. Конференцията ще се проведе в София Тех Парк (зала "Джон Атанaсов") . Повече информация тук

*

Изложба "Храмът, времето и ние" 

1 октомври

Официалното откриване е на 5 септември 2017 г. (вторник), 18:00 ч. "Храмът, времето и ние" е изложба, разказваща историята на базиликата Света София паралелно в няколко аспекта. Визуалните прoмени в храма се проследяват чрез подбрани картини от кр. на XIX и XX в. Авторите им са известни художници и документалисти, рисували църквата: Йозеф Обербауер, Йосиф Питер, Ото Хорейши, Петър Морозов, Марин Устагенов, Васил Захариев, Харалампи Тачев, Цанко Лавренов. Още информация тук.

*

Театрален фестивал „Панаир на младите“

1 - 5 октомври

За 10-а поредна година Младежки театър „Николай Бинев“ организира ежегодния театрален фестивал „Панаир на младите“. След успеха на миналогодишното издание и тази година Панаирът е посветен на SITE-SPECIFIC театъра. Младежки театър ще оживи 5 нетрадиционни пространства, като продуцира реализирането на 5 проекта, избрани на конкурсен принцип. Те ще се осъществят в 5 специфични локации в театъра, за 5 дни в рамките на Панаира – от 1 до 5 октомври. Допълнителна информация тук.

*

Благотворителен концерт "Музика за Музея“

2 октомври

Каузата на концерта е създаването на Образователен център на Националния етнографски музей. Софийска филхармония предоставя Зала България напълно безвъзмездно. Без хонорари ще участват и едни от най-добрите изпълнители на български народни песни, танци и съвременни групи с етно звучене. Това са: Бистришките баби, Ансамбъл Чинари, Нина Николина, Космическите гласове – Ваня Монева, Булгара, Етнотикс, Оратница, Магдалена Петрович (виолончело), Гром Падина, Ива и Ева Валентинови, Диджей Дхарба и приятели. Още информация вижте тук.

*

LOW COST – документално-сетивен пърформанс

6 - 7 октомври

Документално-сетивен пърформанс, вдъхновен от социалните измерения на туризма в България ще бъде представен за първи път пред публика на 6 и 7 октомври в Център за култура и дебат „Червената къща“. LOW COST на младия режисьор Стефан Прохоров е финансиран от „Малък АРТ ДОК грант“ на В/ХОД – платформата за документално изкуство. За втора година програмата цели да насърчи творчески екипи с интереси в областта на социалните теми, като им даде финансова подкрепа за развитието на тяхното начинание. Повече информация тук.

*

На горния рафт - Базар за бижута и аксесоари

7 - 8 октомври

Задава се второто издание на първия по рода си специализиран базар за ръчно изработени бижута и аксесоари - "На горния рафт". Той ще се проведе на  7 и 8 октомври 2017 г. в  Дом на архитекта в София. Там ще можете да разгледате богата селекция от различни стилове бижута. За да задоволят неизчерпаемия глад за атрактивни накити, организаторите от Marabu.bg са подбрали автори, работещи с разнообразни материали - сребърна тел, метал, плетене с мъниста, смола, глина, рециклирани материали, сутаж, дърво, стъкло. Всеки един от тях е неповторим, интересен и разпознаваем със свой собствен характер. Още информация тук.

*

CineLibri 2017

11 - 22 oктомври

Третото издание на „Синелибри” (11-22 октомври) ще предложи на публиката уникална съвкупност от  киносъбития, литературни премиери и музикални импресии. Билетите за всички прожекции в София са в продажба. Освен тържественото откриване на 11 октомври в зала 1 на НДК с филма „По действителен случай” на неуморния провокатор Роман Полански и церемонията по награждаване на 14 октомври в зала 1 на НДК с прожекция на „Ана Каренина. Съдбата на Вронски”, зрителите вече могат да видят програмата на 31 пълнометражни с 150 прожекции в столицата. Повече информация тук

Изложба Накити и български народни носии

до 2 октомври

На 19 май от 18:00 часа в Централното фоайе на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) ще открием изложбата „Накити и български народни носии“, с куратор Веска Борисова.Изложбата пълноценно представя прелестното многообразие, което се съхранява в две от най-интересните и най-големи колекции от фонда на Националния етнографски музей. Колекция „Българско народно облекло“ наброява повече от 23 000 предмета, а колекция „Накити“ – над 6 000. Повече информация тук

*

Изложба живопис "Мислена линия"

до 14 октомври

Самостоятелна изложба живопис на Милена Матева включва цикъл от 26 произведения върху хартия в техниката на монотипията. Той е много по-различен от познатото досега творчество на Матева. Пейзажите й са изчистени, сведени до знак и усещане, те спират дъха. В рисунката нищо не може да бъде отнето или добавено. Допълнителна информация тук.

*

Изложба „Един пояс, един път“

до 15 октомври

Това е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави. Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени  местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност. Още информация тук

*

Концерт на Meszecsinka и Миленита в Sofia Live Club

19 октомври

Една от най-самобитните унгарски формации, добре позната и обичана у нас – Meszecsinka, ще гостува у нас за съвместен концерт с лъчезарната Миленита и нейния бенд в Sofia Live Club. Тази комбинация никак не е случайна: поводът е официалният Ден на българо-унгарската дружба 19 октомври. Именно на тази дружба рожба е проектът Meszecsinka – унгарската група с българско име. В празничната вечер, в една от най-горещите концерти локации в столицата България среща Унгария в лицето на две едновременно нежни и диви жени: Миленита и Анамари. Всяка от тях с ярка индивидуалност и изключителна харизма, всяка от тях начело на формация, единствена по рода си и невъзможнa за поместване в стилови рамки. Още информация тук

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Есенно издание на Капана Фест

1 октомври

Шестото издание на „Капана Фест“ ще оживи пловдивските улици и през септември! В рамките на три дни култовото събитие отново ще превърне автентичния пловдивски квартал в независима територия на култура, изкуство и забавление. Станал известен като „карнавал на уличното творчество“, „Капана Фест“ е едно от най-обичаните и чакани събития. Предстоящото есенно издание ще представи богата програма, организирана в разнообразни тематични звена - музика и танци, кино и литература, работилници и изложби, творчески и развлекателни проекти. Един от основните акценти на събитието е мащабното изложение на най-доброто от българския креативен занаят – Базар Капана. Още информация тук

*

Plovdiv GuitArt Fest 2017

27 -29 октомври

Официалното откриване на фестивала е в петък (27 октомври) от 19:30 часа в голямата зала на Драматичен театър, Пловдив. Първият концерт от поредицата е на „Еду Вико фламенко-секстет”. Цялата програма на фестивала можете да видите тук.

*

Есенен салон на изкуствата

до 4 ноември

И тази година Есенен салон на изкуствата обединява над 20 фестивала, стотици събития и продължава до 4 ноември 2017г. Организиран от община Пловдив и партньори, той е най-големият културен формат в града. Тринадесетото му издание ще бъде открито с разтърсващия концерт „50 години ЩУРЦИТЕ“ на 3 септември на Античния театър. Всички събития вижте тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Кампанията "Движи се и победи" с три есенни похода

до 14 октомври

Три есенни похода събират великотърновци сред природата. Още тази събота /30 септември/ стартира есенният дял на кампанията „Движи се и победи“, съобщиха организаторите от Община Велико Търново, Младежки дом, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, Регионална здравна инспекция. Разходката ще бъде до язовир „Бижев дол“ в района на с. Буковец. Походът ще започне в 9,00 ч. от района на автобусната спирка в квартал „Чолаковци“ и включва преход живописна гора и било, откъдето се разкриват панорамни гледки към есенната природа. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

5 октомври - 1 март

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В ДЕВИН

Фестивал Чуйте Девин

20 -21 октомври

Първият фестивал на гайдари и кавалджии, заедно с таланти от всички изкуства, ще се проведе на 20 и 21 октомври в Девин. Градът ще посрещне музиканти и танцьори, художници и занаятчии, магове и лечители, както и всички почитатели на тяхното изкуство. В основата на идеята са два характерни за този край музикални инструмента - гайдата и кавалът.Целта на организаторите на фестивала е в Девин да се срещнат музиканти, които свирят на различни видове гайди в цяла Европа и по света. Родопските гайдари ще се надсвирват с музиканти от ИрландияМакедонияПортугалия, както и с инструменталисти от цяла България. Допълнителна информация тук

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин