Най-интересните събития за февруари 2018 г. - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за февруари 2018 г.
Най-интересните събития за февруари 2018 г.

Февруари, здравей, здравей! Какво ли си ни подготвил?

Тук сме събрали най-интересните предстоящи събития, подредени по дати и градове. 

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

7 години club *MIXTAPE 5*

3  февруари

Времето минава неусетно. Ден след ден, концерт след концерт, малко почивка и ето... мина още една година и е време за рожден ден на нашия любим клуб *MIXTAPE 5*! Вратите отварят точно в 22:00ч., така че бъдете там. Повече информация може да откриете тук.

*

ALGIERS с първи концерт в България - в ТЕРМИНАЛ 1

3  февруари

Набиращите все по-силно популярност ALGIERS ще свирят за първи път у нас тази събота, 3 февруари. Събитието се осъществява по инициатива на клуб Терминал 1, който ще бъде и домакин.  Американците черпят вдъхновение от разнообразни източници като пост-пънк, сайкъделик-соул, госпъл, индъстриъл, южно-готическа литература и други специфични концепции.На 3 февруари вратите на Терминал 1 ще отворят в 21:00 ч., а началото на концерта е в 22:00 ч. Билети вече се разпространяват. Повече информация тук.

*

Sofia Wine & Spirit Fest

до 9-11 февруари

Ценителите на виното могат да се запътят към изложбената зала на ЦУМ, София - между 9 и 11 февруари. Освен това ще имат възможност да дегустират различни видовете вино, спиртни напитки и храни. Работното време на изложението е както следва: 9 до 11 февруари: 11:30 - 21:00 ч. и 1-3 декември: 11:30 - 20:00 ч. Още информация тук.

*

Изложба „Арт старт“

до 9 февруари

Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят отново годишната изложба „Арт старт“, в която са селектирани най-интересните млади художници до 35 години, които не трябва да изпускате от поглед през предстоящата година. „Арт старт“ има за цел да търси и открива новото, да идентифицира тенденции и, преди всичко, да подпомага млади автори и да ги насърчава да продължат да се занимават с изкуство. Повече информация тук.

*

Mish Mash Sweet Fest

10 - 11 февруари

Точно в навечерието на Свети Валентин и Трифон Зарезан – два празника, посветени на любовта към хубавите неща в живота, вторият подред Фестивал на пекарството и сладкарството ще събере на едно място около 30 от най-добрите производители в бранша. Бутикови сладкарници, шоколатерии, пекарни и винарни ще представят най-добрите си предложения в зала „В парка“ над кино „Люмиер“ в „малкото НДК“ в рамките на Mish Mash SWEET Fest – St Valentine Edition. Повече информация тук

*

Изложба Художникът среща писателя"

до 11 февруари

Изложбата е подготвена по повод на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Представени са интересни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични творби на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за личните и творческите познанства между големи имена от българския интелектуален елит от следосвобожденската епоха до края на XX в. и несъмнено свидетелстват за тяхното талантливо присъствие на европейската творческа сцена. Още информация тук.

*

Изложба живопис "Раздвоение"

до 13 февруари

Галерия „Сезони“ представя Симеон Кръстев и неговата живопис вдъхновена от романтиката и историята на Париж. По време на творческия си престой там, Симеон Кръстев успява да запечата красотата на френските улици, романтиката и атмосферата на града. Впечатленията отразени в живописните му платна създадени след това са колоритни, запомнящи се, подобно на плакатите му. Повече подробности тук.

*

Изложба "Книги в картини"

14 -28 февруари

От 14 февруари културното пространство на Галерия Сезони ще приюти отдавна замисляната изложба с картини на проф. дфн Мони Алмалех. Така езиковедът чества приключването на десетилетния си труд върху тетралогията „Библията в цвят“. Рисуването е другата страст на професор Алмалех, чиито приносни трудове са в пресечните точки на съпоставителното езикознание, теорията на превода, семиотиката и херменевтиката. Голяма част от мащабните му монографии са илюстрирани с негови картини. Синтетична по характер, изложбата представя разнообразното единство на книги и картини, в които белият лист засиява с чистотата на светлината и цветовете.  Още информация тук.

*

Фотоизложба "Епопея за незабравимите български опълченци"

до 18 февруари

Регионален исторически музей - София представя фотографската изложба "Епопея за незабравимите български опълченци". Неин автор и куратор е д-р Тошо Пейков. Тя се посвещава на 140 години от Освобождението на София и България. В 140 фотографии се представят символично 140 мига от живота на Българското опълчение. Дава се подробна справка за събитията, предхождащи Руско-турската война (1877– 1878 г.). Отделено е внимание на застъпниците на българската кауза (Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Дмитрий Менделеев, Оскар Уайлд, Уйлям Гладстон, Джанюариъс Макгахан, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.). Още информация тук

*

Нощ на книгите за Хари Потър

18  февруари

Ежегодното събитие, посветено на героя от фантастичните романи на Джоан Роулинг – Хари Потър, ще събере отново всички негови почитатели на едно място в „Нощ на книгите за Хари Потър“. Събитието ще се състои на 18 февруари (събота) от 11:00 до 19:00 часа в Литературен клуб „Перото”, а вълшебната тема тази година е Фантастични животни, включваща идеи от всичките седем книги от поредицата, както и от допълнителните книги от колекцията на хогуортската библиотека. Допълнителна информация тук.

*

Изложба "Същества и случки"

до 28 февруари

През целия месец февруари от стените на зелената къща на SOHO ще ни гледат точно 45 чудати “Същества и случки”, умело илюстрирани от Елена Владинова - архитект по професия и художник и нещотърсач по душа. Стилът ѝ може да се определи като наивизъм с леко анимационен характер, където точните контури срещат непредвидимостта на акварела. Дебютната ѝ изложба включва серия от селектирани и специално създадени за повода илюстрации - пъстри и весели картини, плод на потребността ѝ да екстернализира вътрешния си свят. Повече информация тук.

*

Изложба-инсталация "Като в тъмно огледало"

20 февруари - 11 март

Рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност включва най-новият визуален авторски проект на Теодор Ушев Като в тъмно огледало/ In the mirror, dimly. Изложбата-инсталация ще бъде представена в София от 20 февруари до 11 март в Софийска градска художествена галерия. Повече информация тук.

*

Два вдъхновяващи концерта за малки и големи от Фортисимо Фамилия

25 февруари - 24 март

На 25-ти февруари (неделя) от 11:30 часа е първият от трите концерта на Фортисимо Фамилия за февруари и март. „Приказка за триангел и концертен орган“ ще разкрие на малките зрители дошли в зала „България“ любопитните истории на най- големия и най- малкия музикален инструмент във филхармоничния оркестър. Специален солист на концерта е органист № 1 в България- Велин Илиев. Приказната музикална история е поверена на Деян и Дарин Ангелови, артисти от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. А Павел Златаров ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония. За другия концерт вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложбата „Моята Индия

до 9 февруари

От 18 януари до 9 февруари във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представена изложбата „Моята Индия“. Тя съдържа двадесет и един образа на Индия, създадени чрез възможностите на фотографията, колажа, текста и монтажа от дипломирани и настоящи студенти от специалност „Индология“ на Софийския университет „Климент Охридски“. Те са имали възможността да отидат на едногодишна специализация в Централния институт по хинди в гр. Агра – Индия. Още за изложбата тук.

*

Изложба "Път на младите"

7 февруари - 5 март

Проектът "Път на младите" на културен център "Бялата къща" продължава. През изминалата 2017 година над 20 млади автори от цялата страна - фотографи, художници и скулптори показаха творбите си пред пловдивската публика и я спечелиха завинаги! Предстоящите шест изложби отново ще ни направят съпричастни  с емоционалните и философски търсения  на младите. Началото за 2018 г. поставят Поли Велкова, Петко Недялков и Христомир Великов на 7 февруари /сряда/ от 18.30 часа. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен десант 2017

до 1 март 

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят. Посетителите ще могат да разгледат 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори. Всички изложби, които ще гостуват в Габрово, можете да видите тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба "Един миг мечтан цели пет столетия"

до 31 март

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище. В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В МЕЛНИК

Дни на отворените врати в Мелнишко

17 - 18 февруари

За втора поредна година, винарните в Долината на Струма се обединяват, за да обявят общ  празник за региона на Мелник – „Дни на отворените врати“ по случай Празника на винарите и лозарите на 17-18.02.2018г. Предният уикенд, 10-11.02 е Фестивалът на Мелнишкото вино „Златен Грозд“ в гр. Мелник. Целта е да се привлекат повече български и чуждестранни туристи в този емблематичен за българското вино край, за да могат да го опознаят и обикнат в цялата му прелест – чрез виното, храната, фолклора, традициите и природата. Повече информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин