Най-интересните събития за месец февруари 2020 г. - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за месец февруари 2020 г.
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за месец февруари 2020 г.

Какви празници, фестивали, концерти и други интересни събития ни очакват през месец октомври?

Разберете от традиционната ни статия.

Подредили сме едни от най-интересните събития по градове и дати! Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Sofia Game Jam Week 2020

от 31 януари до 2 февруари

ИЗЛОЖБА И МУЗИКА ОТ ВИДЕО ИГРИ НА SOFIA GAME JAM WEEK

След силен старт през изминалия уикенд, тази седмица Sofia Game Jam Week 2020 представя изложба с произведения от български и полски гейминг студиа във Френския културен институт в България. Паралелно с изложбата, събитието организира вечер с музика на живо от култови видео игри в “Кино Култура”.

Най-голямото независимо гейм събитие у нас Sofia Game Jam Week 2020 стартира изключително убедително със своя образователен модул, организиран от ARC Academy. Залата „В Парка“ посрещна близо 500 посетители за двата дни на изминалия уикенд. Млади хора между 16 и 20 години получиха възможността да се запознаят с различни професии в една от най-прогресивните индустрии в света, геймингът.

Седмицата Sofia Game Jam бе откритa ден по-рано във Френския културен институт в България в присъствието на нейните организатори, г-н Владимир Данаилов, зам.-кмет по Дигитализация в Столична Община, г-н Клод Шасен, директор на Френския културен институт в България, и г-н Крум Карадаков, ИТ мениджър във фондация “Америка за България”, който обърна внимание, че SGJW 2020 “ще даде перспектива на младите хора, чрез която да успеят да развият своята страст като професионално занимание.”

Повече информация тук.

*

Изложба „Нова българска живопис III“

от 28 януари до 3 март

От 28-ми януари до 3-ти март Галерия и зала “Оборище 5” ще покаже в красивото си пространство изложбата „Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL.  

Картини на добре познатите художници Хубен ЧеркеловИван КюрановГенади ГатевДимитър ЯрановСвилен СтефановКрасимир ДобревРосен Тошеви Петко Дурмана ще бъдат изложени в салонната зала на галерията.

Повече информация тук.

*

9 години club Mixtape 5

на 7 февруари

Ето, че дойде и този прекрасен момент от годината, когато е време за торта, заря и свещички.

Да, *Mixtape5* навършва цели 9 години концерти, празници и партита до зори. И понеже нищо не е възможно без вас, нашите клубни приятели, и тази година решихме да ви организираме парти и то напълно безплатно. Ей така за разкош! 

На сцената в голямата зала ще видим The GentlemenMila RobertVAN COCKГриговор и CиК BROS. Повече от ясно е, че не е ясно какво точно можем да очакваме от тази цветна комбинация. Със сигурност знаем обаче, че ще бъде шумно и забавно, ще се леят питиета и както се казва, партито е гарантирано.

Повече информация тук.

*

Заекът на Дюрер падна - Любен Домозетски

от 6 февруари до 15 март

На 06 февруари 2020 г. от 18:30 в новата столична галерия Little Bird Place ще се открие първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски.

Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на зоологията и ботаниката.

Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции. От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване.

“Заекът на Дюрер падна“ е част от заглавието на едно от произведенията в изложбата, което жанрово също може да бъде отнесено към научната илюстрация. То изобразява конкретен вид птица, но съдържа в себе си различни идейно-пластични „нишки“, които водят към известния „Заек” на Албрехт Дюрер.

Сред представените творби има и такива, които със своето съдържание и с някои технически особености (например използването на грундирана дъска за основа, характерна за иконописта) прекрачват границата на научната илюстрация. Те използват нейния визуален и пластичен  инструментариум и изразяват представите на автора за неразкъсваемата връзка между човека и природата.

Повече информация тук.

*

„История в портрети - 40 жени, променили България”

от 6 февруари до 22 март

Изложбата “История в портрети - 40 жени, променили България”, представя произведения, голяма част от които създадени, за да бъдат включени в изданието „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ (Сиела, 2019).

В експозицията, портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре.

Поведче информация тук.

*

АРТ СТАРТ 2020

от 7 февруари до 1 март

За четвърти пореден път галерия CredoBonum и Гьоте-институт България се обединяват в търсенето на нови и интересни художници, които да следим през предстоящата година. Инициативата стартира през 2017 г. и оттогава се превръща в годишна изложба, която цели да представи най-новите и интересни позиции от българското съвременно изкуство, както и да бъде платформа за изява за непознати млади български художници в чужбина. Изложбата традиционно се състои на две локации – в галерията на Гьоте-институт и в CredoBonum. Към кураторския екип от Весела Ножарова и Стефка Цанева тази година се присъединява и Ларс Нордби, познат като основател на галерия HeerzTooya във Велико Търново.

Изложбата „Арт старт“, която тази година се провежда под мотото „Зона на комфорт“, ще представи автори, работещи в различни сфери – от живопис и скулптура до обект и инсталация, от илюстрация и арт книги до видео и саунд. За някои от авторите изложбата ще бъде поредна крачка в развитието им на местната арт сцена, за други пък – първо представяне изобщо в София и България.  

Участват Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас Либфрид, Красимира Буцева, Павел Найвенов и Райна Тенева.

Изложбата ще се открие в петък, 7 февруари, в 18:00 ч. в галерия CredoBonum и в 19:00 ч. в Гьоте-институт.

Повече информация тук.

*

YALTA CLUB през февруари

от 8 до 29 февруари

Artbat, Âme и още атрактивни имена в YALTA CLUB през февруари

През следващия месец зад пулта на клуба ще видим Artbat,Markus Schulz, Estiva, Âme и The Magician

Новият сезон на YALTACLUB идва с четири вълнуващи събития в голямата зала на клуба с участието на редица чуждестранни гости. Месецът ще започне с актуалното дуо Artbat, ще преминем през участието на MarkusSchulz & Estivaи ще имаме възможността отново да станем част от легендарните Takeoverпартита с дуото Âme. Програмата за февруари месец ще приключи със супер силите на белгиецът The Magician.

На 8 февруари YALTA CLUB кани диджеите и продуценти от Киев – Artur и Batis или просто Artbat. Те са едни от най-успешните украински артисти на електронната сцена и то само година след като двамата обединяват силите си! За краткото време заедно издават дебютния си албум и достигат до участие в DestinoClub(Ибиса). След издаването на Mandrakeредицапарчета отдискографията наArtbat се появяват в класации като Techno и DeepHouseTop 100 на Beatport, водейки ги до участия на легендарни локации и колаборации с някои от най-добрите европейски лейбъли като Suara и Diynamic.

Партито с Artbat, което феновете очакват с нетърпение, ще бъде последвано от гостуването на MarkusShulzна 14 февруари. Със седемте си студийни албума и редица компилации през последните десет години, той се разпознава с неподражаемото си звучене. Познат е и с ремиксите си, които му дават възможността да работи с имена като DepecheModeMadonnaEverythingbuttheGirlи много други, а някои от въпросните ремикси като Intuitionи Standзаемат първо място в клубната класация на Beatport. На 14 февруари ще чуем и Estiva (StevenBaan) – често свързван с лейбъла Armada Music.  Холандският диджей, който се радва на подкрепата на световни имена като ArminVanBuuren, ще покаже типичната за него комбинация от техно ориентирани ритми и емоционални, прогресивни мелодии.

Повече информация тук.

*

8 сезона любов

на 14 февруари

"8 сезона любов" от Кварто и Георги Андреев - премиера

14 февруари 2020 в Зала "България", 19,00 ч.   

Антонио Вивалди - "Четирите сезона"

Георги Андреев - "Сезони и ритуали от България" (премиера)

Солист: Иван Пенчев (цигулка)

„И ето, пак пристига пролетта! Жужат пчелици, птици са запяли.

Потоци ромолят, цъфтят цветя. Зефир полъхва, с топъл дъх ги гали.“

Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди пише своите „Годишни времена“ – цикъл от четири „кончерти гроси“, който отдавна е сред най-обичаните произведения за всички времена.

През годините има стотици различни концепции в изпълненията на тази барокова творба, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев. На 14ти февруари в Зала България ще бъдете обгърнати с любов от музика - любов към живота, към природата, към красотата.

Повече информация тук.

*

Европейско кино за учащи

от 17 февруари до 11 март

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ в очакване на 24-тия София Филм Фест през март 2020

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското и независимото кино през цялата учебна година.

ВХОД - С В О Б О Д Е Н за ученици и студенти!

* вземете своя БЕЗПЛАТЕН билет срещу ученическа лична карта, бележник или студентска книжка *

Първият семестър от новата 2020 година поставя началото на няколко важни теми, които очакваме с нетърпение в програмата на предстоящия 24-ти София Филм Фест: десетилетие на българското кино, Джералдин Чаплин и Атом Егоян.

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастери. Дни преди началото на най-фестивалния месец март в програмата, създадена за изграждане на вкус към киното на младите поколения, ще представим няколко от най-успешните български филми от последните години. Те са и първи творби на своите режисьори, които ще представят вторите си филми в конкурсните програми на фестивала.

Повече информация тук.

*

Banff Centre Mountain Film Festival (трейлър)

от 19 до 20 февруари

За шеста поредна година, XCoSports прави България част от Световната обиколка на най-добрите филми от фестивала за планинарско кино Banff Centre Mountain Film Festival, който се организира ежегодно в Банф, Канада.

Тази година фестивалът ще гостува в България на 19 и 20 Февруари и ще покаже 18 филма, свързани с приключения, непознати култури и любимата планина.

Очакват ни две филмови вечери, изпълнени с истории от далечни земи, пътешествия, любимите аутдор спортове и тя - планината!

Повече информация тук.

*

Архитектурно-строителна седмица

от 25 до 28 февруари

Идеи за дома, решения за интериора, осветлението и още много

Създаването на модерен офис и уютно жилище – акцент на юбилейното изложение Архитектурно-строителна седмица 2020

Красиви подови настилки, впечатляващи решения за внасяне на естествена светлина в дома, високи технологии, допринасящи за екологичността и енергийната ефективност на сградата, бои от последно поколение. Всички тези продукти, и още много идеи за дома и офиса, ще открием от 25 до 28 февруари на едно място. Събитието е изложение Архитектурно-строителна седмица и събира в Интер Експо Център над 150 фирми от всички области на строителството. И разбира се, сред основните акценти са домът и интериорните решения. Месец преди началото организаторите открехнаха вратите пред нас. Ето какво видяхме...

Стилни и функционални – левитираща лампа и PowerCube Wireless Charger

Стилни, с модерен дизайн и много функции. Подходящи за дома и офиса. Грабнаха вниманието ни, защото са идеално решение за интериора. Това са гравитираща лампа и PowerCube Wireless Charger USB от Аллокакок България. Използвайки принципа на магнита, когато е пълна с енергия, стилната крушка плава във въздуха. Захранва се чрез индукция и се управлява от „магичен превключвател“ – бутон със сензор. Визуалният ефект превръща левитиращата лампа в решение за декорация на дома, офиса и конферентната зала. Красиво и компактно е и PowerCube Wireless Charger USB. Поставете смартфона си върху кубчето и ето – смартфонът се зарежда!

Така или иначе, започнахме с високотехнологичните решения; нека да продължим с тях. За процесите по почистване можем да се спрем на роботизираните прахосмукачки от Дедал Къмпани. Машинките чистят плочки, винил, паркет, ламинат и фин килим. Технологични джаджи ще има и за почистване на прозорци и басейни, но на това можем да спрем вниманието Ви в друг текст. Ако се нуждаете от решение за сградна автоматизация, се запознайте с платформата Control4 Smart Home OS 3 от АКТАКОН Системни Интеграции. Тя обединява контрола на всички свързани устройства в единна платформа; препоръчва се на всеки, който иска да превърне жилището си в сигурно и уютно място. 

Повече информация тук.

*

Една вечер с Авеню

от 21 до 22 февруари

Знаковият дует Авеню се завръща на клубната сцена в София с ексклузивен концерт на сцената на City Stage на 21 февруари.

На тази дългоочаквана среща ще се насладим на хитове като "Песента на тишината", "Бягство“ ,„Живели ли сме някога преди“, „Само след ден“ и много други. Няма да бъдат пропуснати парчетата от последния проект на бандата, който те представиха през 2018-та. Тогава АВЕНЮ издадоха албума си „Безвремие“, в който са включени песни, създадени в периода 2015-2017 година. Сред тях са „Свобода“, „Спомни си ти за мен“, „Сънища без край“ с участието на Любо Киров, „До края на нощта“ с Васко Василев и разбира се, едноименната „Безвремие“.

Засега остава изненада дали емблематичното за българската поп музика дуо ще представи и нов материал, какъвто феновете несъмнено очакват с нетърпение. На сцената Боби и Заки ще бъдат подкрепени и от беквокалите на Христина Нейкова и Елена Сиракова.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"

от 28 януари до 20 февруари

На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”.

Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.

Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

2 в 1: Изложба “Европа на български” и книга “Идеи без граници”

от 6 февруари до 22 март

На 6 февруари предстои една вълнуваща вечер в Музея на хумора и сатирата. В 18:00 часа е откриването на изложбата "Европа на български" в зала 6, а от 18:30 в Залата на жирафите е габровската премиера на книгата на журналиста Даниел Ненчев "Идеи без граници", събрала в себе си 30 интервюта на световни артисти от България.

За изложбата:

“Европа на български” е изложба от плакати, които разказват визуално различни истории, свързани с българската култура. Всеки от плакатите съдържа дума, изписана на българска кирилица и характерния за добрия авторски плакат - визуален виц.

“Европа на български” е най-новият проект на платформата за плакатно изкуство от съвременни български визуални артисти - plakatkombinat.com.
Изложбата може да бъде разгледана в Музея на хумора и сатирата до 22 март 2020.

Повече информация тук.

 

*

Четвърто издание на Gabrovo Game Jam

от 31 януари до 2 февруари

Провокация с изкуство и сериозни игри

За четвърта поредна година от 31 януари до 2 февруари 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света - GlobalGameJam (https://globalgamejam.org/). Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации, работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите.

Журито, което ще оценява игрите на отборите е в състав: доц. д-р инж. Росен Иванов от катедра КСТ на Техническия университет Габрово, графичният дизайнер от Велико Търново Александър Петров и Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата.

Сред записаните за участие през тази година правят впечатление и доброволци от Техническата гимназия в Габрово, които нямат право пълноценно да се включат в надпреварата поради ненавършени 18 години, но със сигурност ще научат много нови неща от останалите участници.

Gabrovo Game Jam ще започне с кратка презентация на тема „Сериозни игри“ (serious games), с която ще бъде представен потенциалът на игрите да се използват като инструмент за адресиране към сложни и често травматични ситуации. Днес този тип игри се разработват най-вече за целите на образованието, маркетинга и рекламата, бизнеса и управлението, здравеопазването, екологията, отбраната и сигурността, културата и изкуството, хуманитарните дейности, политиката и науката.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"

от 28 януари до 20 февруари

На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”.

Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.

Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНСКО

Wine & Spirits Fest Bansko

от 31 януари до 2 февруари

Wine & Spirits Fest Bansko ще се проведе за първа година в Банско в Kempinski Hotel Grand Arena Bansko в две зали Витоша и Пирин.

Форматът е предшественик на добре познатите и посещавани през годините издания на Rakia & Spirits Fest Sofia и Wine Fest Burgas.

Посетителите на Wine & Spirits Fest Bansko ще могат да дегустират около 200 продукта на над 20 изби местни производители, вносители и дестилерии, да договорят търговски условия за разпространение или да си закупят продукти на място на специални цени.

Лично самите производители, технолози или професионалисти, добре запознати с продуктите, ще бъдат на място да отговарят на въпроси и да се запознаят с гостите на фестивала.

Повече информация тук.

*

ВИНАРСКА ИЗБА "РУПЕЛ"

Трифон Зарезан RUPEL Winery

от 14 до 16 февруари 

От 14 до 16 февруари тази година отново най-хубавият лозарски празник „Трифон Зарезан” събира лозари, винари, винолюбители, ценители, туристи, гости и приятели за празненства и винени дегустации.

И през трите дни Винарска изба РУПЕЛ ще бъде отворена за посещения и дегустации. Ще имате възможността да се разходите из винарната, да откриете процеса на производство на вино, да видите лично лозята и да опитате висококачествено българско вино. В нашата винарна ще бъдете посрещнати от гостоприемен екип, а вината в магазина към винарната ще се предлагат на атрактивни цени! Входът е безплатен!

ПРОГРАМА за събитието:

14 февруари (петък)

От 10:00 до 16:00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

15 февруари (събота)

От 10:00 до 16:00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

11:00 ч. Водосвет за здраве и берекет в чест на Св. Трифон. Автентичен ритуал по зарязване на лозите.

11:30 – 14:00 ч. Празнична програма, почерпка с вино, кът с възможност за закупуване на напитки, барбекю и храни от местни производители. Кулинарна изложба от майсторски приготвени домашни баници, пити и други специалитети, с конкурсен характер. Всеки участник в изложбата ще получи бутилка вино, а трите големи награди ще бъдат обявени допълнително. Желаещите да опитват от вкусните изкушения на изложбата, ще могат да сторят това срещу закупен талон, а средствата, събрани от кулинарната изложба ще бъдат дарени на Радослава Германова за малката Никол от град Сандански, която се нуждае от животоспасяваща операция. Да и подадем ръка!

По време на празничната програма ще се насладите на Русалийски танци, изпълнени от сдружение „Русалии“ 
Ценностите На Петрич , ревностни пазители на традицията. Младите момчета ще могат да научат първи стъпки от танцувалните движения, да се докоснат до тъпана и зурната, да се посветят в някои от тайните на мъжете-русалии.

Красивите девойки и момчета от фолклорна формация „Македонци” с. Кулата ще изпълнят традиционни за района хора и танцови композиции.

Завършваме програмата със завладяващите гласове на подрастващите сестри и изгряващи звезди на югозапада – певиците Катерина и Зорница Стоянови.

14:30 ч. – Професионална вертикална дегустация на пет реколти бяло вино от сорта Тамянка, производство на Винарска изба Рупел. Лектор и водещ дегустацията Екатерина Александрова Петрова . Място на провеждане – шато сред лозята. Вход безплатен! Местата са ограничени, за предварително записване 0887612578, rupelwinery@gmail.com 

16 февруари (неделя)

От 10:00 до 16:00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

Събитието е част от тридневната серия, озаглавена „Дни на отворените врати в Мелнишко“. Заедно с другите винарни от района ви препоръчваме да се облечете комфортно и да се отправите към хълмовете, откривайки вълшебния свят на българското вино. Винарни и лозя ще отворят вратите си за вас.

Повече информация тук.

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин