Отманли - бургаски вечери, рибарски мрежи - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Отманли - бургаски вечери, рибарски мрежи
Автор: Михаела Белорешка

Отманли е от онези места, които са запазили стария рибарски дух и на никой не му трябва нова лодка, щом си има стара дървена такава.

Разположен около тесен канал между Бургас и Созопол, малкият Амстердам успява да събере толкова много колорит и романтика, че птиците всеки ден се връщат на гости и привечер отлитат обратно.

Денят започва в 5 с бодро бръмчене на мотор и после всичко утихва. Водата пази следите на всеки рибар, който всеки ден изминава пътя до морето и вечер се прибира обратно. Щом се приберат моряците, навсякъде се разнася аромат на прясна печена риба и до късно се чуват гръмки мъжки гласове и игрив детски смях.

В рибарското селище край Отманли цари уют и спокойствие, присъщи на дълбокото море. На входа на селцето те посреща смесен магазин, който носи дружелюбното име „Морски сговор”. Вечер магазинчето се превръща в място за истории, риба, наздравици и веселба, на които би завидяло всяко българско село.

Ако решите да посетите бургаския Амстердам, ще са ви нужни малко напътствия. Щом излезе от града и поемете на юг, търсете мост, на който пише „Мирът – бъдеще за човечеството”. Точно на него, свийте вдясно и минете по добронамерения мост. След това дръжте само дясно и пристигате точно пред „Морски сговор”, откъдето започват морските вечери със солени рибарски истории.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин