По знайни и незнайни пътечки с Тюнчер Еминов - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По знайни и незнайни пътечки с Тюнчер Еминов
Автор: Мария Ангелова

Снимките на Тюнчер Еминов - Тюнката не са просто запечатани гледки от планините и градовете на България. Те са вдъхновение в най-чиста форма. И покана веднага да вържеш връзките на обувките, да метнеш раницата на гръб и да тръгнеш по знайни и незнайни пътечки.

Ето какво ни разказа Тюнката за любимите си места за снимане, за пейката, която "носи" в раницата си, и за това, което обективът не може да улови. А на снимките му можете да се насладите в голямата галерия.

- Кой е Тюнчер Еминов?

- Казвам се Тюнчер Еминов - Тюнката. На 28 години съм и живея в София. По образование съм молекулярен биолог, по професия - ИТ специалист, по страст - природен фотограф (ако мога да го дефинирам по този начин). Доволно количество области на познания за един типичен Стрелец. Обичам природата, фотографията, колоезденето и планинския туризъм, като се стремя в голяма част от свободното си време да съм с раница на гърба, поел по някоя знайна или незнайна пътечка, водеща към нови места за откриване.

31508

Хижа Мазалат в Стара планина. © Тюнчер Еминов

- Кога и къде застана зад обектива за първи път?

- Имам афинитет към фотографията още от ученическите си години. Още пазя първия си фотоапарат “Вилия”. Реално започнах да разбирам какво стои зад думите “фото” (светлина) и “графия” (да пиша) пред 3-4 години. Оттогава съм притежател на огледално-рефлексен фотоапарат и усъвършенствам уменията си с него.

- Къде откриваш вдъхновение за снимане?

- За мен Природата е най-вдъхновяваща за снимки. Такава гама от цветове, нюанси и състояния предлага, че сигурно има моменти, които все още никой не е заснел. Един огненочервен изгрев на морския бряг или мистично-мъглива пролетна гора е в състояние да ме държи в екстаз дълго време. За съжаление фотографията все още не може да предаде усещането за вятъра, миризмата на въздуха, топлината на слънцето в мразовит зимен ден. Но се опитвам да ги уловя с похватите на фотографията и да ги споделя чрез снимките си. Харесвам и изкуствените светлини на населените места. Градовете, погледнати ототвисоко, или осветените сгради, отразени в някоя локва, дават доста интересни резултати.

31511

Тетевен с нощна премяна. © Тюнчер Еминов

- Как откриваш интересни дестинации?

- Често правя виртуални “разходки” с интернет базираните географски карти. Проучвам местата, които са ми направили впечатление - разглеждам снимки от местността, чета статии или друга информация. Представям си как бих направил определен тип кадър там. Така си намирам туристически и фотографски дестинации. И гледам при първа възможност да се озова там. Естествено, винаги има разлика межу виртуалната разходка и реалността. В това е и чарът на откривателството - елементът на изненадата. По време на туристическите преходи винаги нося пълен набор от фототехника - фотоапарат, няколко обектива, филтри, статив и др., общо около 5-6 кг. Всичко това утежнява раницата, но нерядко се случва да изчакам красив залез на някой връх и да улуча момент с интересно състояние на природата. Основно разчитам да съм някъде навън, за да имам по-голям шанс за тези моменти. Въпрос на късмет и донякъде подготовка.

- Кое е любимото ти място за снимане в България?

- Трудно мога да дефинирам любимо място за снимане. Много са. Планините и равнините, Черноморското крайбрежие. Всяка една природна местност има своя чар и енергия. По-скоро избягвам моменти и природни обекти, където има голямо стълпотворение от хора. Ако обектът е много интересен, предпочитам да съм там, когато хората липсват.

31513

Точен момент - яз. Кърджали. © Тюнчер Еминов

- Къде се намира пейката с най-хубавата гледка в България?

- В туристическата ми раницата с многото багаж съм намерил място и за тази “пейка”. Нося я със себе си. Вадя я и сядам да почина върху нея на всяко едно планинско било, тучна плодородна равнина или морски бряг. Но иначе, досещам се за пейката пред заслон “Опасния Зъб” над град Тетевен. Има запомняща се гледка към града и околните върхове.

Снимките на Тюнчер Еминов – Тюнката можете да откриете във photo-forum, 500px и flickr.

31519

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин