Събития през септември, които да не пропускате - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития през септември, които да не пропускате
Автор: Peika.bg
Събития през септември, които да не пропускате

Септември е месецът, в който ползваме последните дни от летните отпуски и все повече търсим нещо повече от мързеливо излежаване на плажа. Изобилието от събития през септември е голямо - кулинарни фестивали, фестове в планината или из познатите квартали, вечери на изкуството, нощ на музеите или Октоберфест - изберете си вие. За допълнителна информация и програма - последвайте линковете. 

Да живее септември!

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

After Fest – безплатен музикален фест на Витоша

3-5 септември, поляната до хижа „Момина скала“

Голямото афтър парти след летните плажни препускания и отпуски ще се състои насред планината! В началото на месец септември – от 3 до 5 включително, на поляната до хижа „Момина скала“ в Природен парк „Витоша“ ще се състои пилотното издание на “After Fest”, в рамките на който ще се изявят отбрани изпълнители, комбинация от вече доказали се и тепърва изгряващи млади музиканти. В три поредни дни на сцената ще излязат “Jeremy?”, “Oratnitza”, “Smallman”, “Southhwick”, “So Called Crew”, “Dead Man’s Hat”, Vlada Tomova, “Belonoga”, “Lady&Gents”, “Out In Space”, “Krekhaus Jam” и “Nu/Ance”. Повече за After Fest.

*

квАРТал – фестивал за култура и начин на живот - вход свободен

16-18 септември

Между 16-18 септември, в района на стария еврейски квартал, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, ще се проведе първото издание на „квАРТал фестивал“ – фестивал за култура и начин на живот. В рамките на три поредни дни, обособеният периметър ще се преобрази и ще отвори вратите си за всички жители и гости на столицата, които имат отношение към София и са любопитни да изследват огромния потенциал на региона. Множество ключови локации ще очакват посетителите за да им покажат атрактивни изложби и документални кадри, свързани с интересното минало и важното историческо значение на района. Повече за квАРТал фест.

*

Акустичен пиано концерт на Идан Райхел

17 септември, киноцентър Бояна

За първи път магичните филмови декори в Киноцентъра в Бояна ще бъдат отворени за публиката на един необикновен спектакъл. На 17 септември, под звездното небе, музикалната икона Идан Райхел ще подари на гостите на събитието незабравими мигове, наситени с ритми от Етиопия, вкус от Колумбия, аромат от Мали и цветове от Франция
Вълнуващият акустичен пиано концерт на Идан Райхел и част от музикантите от мултикултурния проект The Idan Raichel Project ще ни пренесат в свят на мир, разбирателство и протегната ръка. В свят, в който всички хора дишаме заедно, танцуваме и споделяме надеждата. Повече информация за концерта

*

Sofia Biting Docs - фестивал за документално кино

28 септември - 6 октомври

Четвъртото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще стартира под мотото „В търсене на верния тон”. По време на фестивалните дни в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и Чешкия център в София, зрителите ще видят 15 премиерни заглавия, отличени на престижни международни кинофоруми. Сред останалите акценти в програмата са фаворитът на зрителите от фестивалите в Ню Йорк и Биариц „Невероятната Нина Симон”, „Кралица Мими” – носител на наградата за най-добър документален филм от филмовия фестивал в Манхатън, провокативният „Горещите мъже на студената диктатура”, както и биографичният филм за Принс “Slave Trade”, като за първи път ще бъде показана на голям екран 151-минутна, режисьорска версия на филма. Паралелно с филмовите прожекции по време на фестивала ще се състоят изложби, премиери на книги, дискусии със зрителите и презентации. Повече за фестивала.

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Национални есенни изложби - Огледало

1-30 септември, Пловдив

Националните есенни изложби се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. С тях започва Есенен салон на изкуствата в Пловдив. Изложбите са едно  от традиционните събития в културния календар на града, форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за една артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където  публиката се среща обичайно с визуалното изкуство. Научете повече за Национални есенни изложби - Огледало.

*

Фестивал Shake That Хълм - вход свободен

2-6 септември, Пловдив

Поляната на Младежкия хълм ще се превърне в сцена на фестивала Shake That Хълм, където ще можете да се насладите на 2 сцени, 80 часа музика и с множество допълнителни събития, танци, работилници и студиа на открито. Ще можете да положите снага на Айляк Хамак под сенките на дърветата около Поляната, да пазите баланс по слаклайн или Yoga Fly, класове по традиционна йога, работилница за оригами, тренировки по Kangoo и функционален фитнес и Айкидо демонстрации... Родителите и децата в никакъв случай не са забравени, като ще има и специална "Зона за Децата". Програма на фестивала Shake That Хълм.

*

Нощ на музеите и галериите

23-24 септември

12-то издание на Нощ на музеите и галериите в Пловдив. Повече за събитието.

*

СЪБИТИЯ В БАНСКО

Балкански фестивал Бохеми - вход свободен

3-4 септември

Пирински напеви, DIA, бански фукли и много настроение на балкански фестивал Бохеми. За второто издание на „Бохеми” - 3-ти, 4-ти септември, организаторите са поканили сензацията на българската музикална сцена – DIA. На фестивала ще чуете още „Алкохол Джаззз Оркестър”, „Карандила”, Дино Мерлин, тръбачите на Кристиян Азирович и несравнимия Magnifico. Вижте повече информация за фестивала. 

*

СЪБИТИЯ В ПИРИН

Пирин Ултра - планински ултрамаратон

22-25 септември, Пирин

Красивият Национален парк Пирин отново ще бъде домакин на събитието, което ще постави пред участниците нови предизвикателства в планинското бягане. Верни на любовта си към екстремното, показателно за която е състезанието XCo Adventure Cup, организаторите XCoSports и този път ще тестват физическата и психическата издръжливост на бегачите. Трасетата ще бъдат две – с приблизителна дължина 150 км и 70 км, с положителна денивелация 10 700 м и съответно 4,00 м.Повече за ултрамаратона Пирин Ултра. 

*

СЪБИТИЯ КРАЙ ВРАЦА

Преход за наблюдение на лешояди край Враца - вход свободен

3 септември, с. Долно Оризово

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ ви кани на отбелязването на Международният ден на лешоядите. В тази връзка ще бъде организирано наблюдение на белоглави лешояди в района на село Долно Озирово. Сборен пункт: 8.00 ч. в центъра на с. Долно Озирово. Обща дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави лешояди в района на площадката за подхранване, адаптационната клетка и скалните масиви над с. Долно Озирово. Подробности за събитието.

*

СЪБИТИЯ В МЪГЛИЖ

Рокфест We Are Going to Мъглиж - вход свободен

3-4 септември, Мъглиж

На четвъртото издание на We Are Going To Мъглиж на открито в планината, фестивалът отново ще срещне почитателите на твърдия звук с групи от българската авторска рок сцена. Двата фестивални дни – 3 и 4 септември – ще предоставят възможност за изява на 11 рок банди от цялата страна, а на феновете – добро забавление насред невероятна природа. Мястото предоставя много добра възможност за устройване на палаткови лагери. В зоната на фестивала се предлагат храна и напитки, както и допълнителни забавления за гостите. Повече за We Are Going to Мъглиж.

*

СЪБИТИЯ В ЕТЪРА

Международен панаир на занаятите 

2-6 септември, Етъра

В панаира на занаятите ще се включат десетки майстори, като в заключителния етап се провежда майсторска надпревара, която през тази година е в занаята „Тъкане на колани „на кори“. Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство". В Музеен детски кът „Открий какво умееш“ децата ще имат възможност да изработят традиционни предмети за обреди и празници; да разкрият тайната на занаятите с помощта на майстори и етнографи. Организаторите не са забравили и възстановките на домашни занятия и народни обичаи - пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, приготвяне на хляб с квас, възстановки на седянки и народни обичаи. Научете повече за панаира на занаятите.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Хартиени фенери в Габрово

6 септември, площад Възраждане

Всяка година, през месец септември в Габрово се провежда фестивал „Хартиени фенери“, който чества свободата, любовта и мира. Малко след като слънцето се скрие, стотиците участници в инициативата пускат едновременно във въздуха своите летящи фенери и само след минути небето е обсипано с множество светещи обекти. Повече за Хартиени фенери в Габрово.

*

СЪБИТИЯ В КУРТОВО КОНАРЕ

Куртово Конаре Фест

9-11 септември, село Куртово Конаре

Три дни фестивална атмосфера с чушки, домати, джаз-блус-рок концерти, кулинарни ателиета и какво ли още не. В пловдивското село Куртово Конаре. Още за Куртово Конаре Фест.

*

СЪБИТИЯ В ХАСКОВО

Джаз фестивал Хасково - вход свободен

26 септември - 1 октомври

Фестивал с дългогодишни традиции, който превръща Хасково в град на джаза за няколко дни. Вход свободен. 

*

БУРГАС

Фестивал на пясъчните фигури

до края на септември 

Всяка година в Морската градина на Бургас се появява магичен свят от пясък. През 2015 г. темата е "На сафари с фотоапарат". Повече информация за Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

*

СЪБИТИЯ В ПРИМОРСКО

Notes on the Sand - детски музикален фестивал

1-4 септември. детски център Хелиос

Всички талантливи деца и младежи от България и чужбина са поканени да вземат участие в първото издание на международния фестивал с конкурсен характер за млади поп и рок изпълнители „Ноти по пясъка”. Три дни гласовити момчета и момичета от различни възрастови групи ще имат възможност да покажат дарбите си и да се борят за призовите места. Победителите ще имат възможност да пеят на гала концерта с рок група на живо, заснети и излъчени по национална медия и БНР. Подробности и регламент за участие на фестивала Notes on the Sand.

*

В ЧУЖБИНА

Рощилиада – фестивал на сръбската скара

29 август – 4 септември, ЛесковацСърбия

Ако обичате сръбска скара, това е вашият фестивал. А ако не обичате – тук ще заобичате. Лесковачката скара ви очаква. Прочетете още за Рощилиада.

*

Октоберфест

17 септември - 5 октомври, Мюнхен

Изпийте своя дял от милионите литри бира, които се консумират ежегодно по време на най-прочутия бирен фестивал в света - мюнхенския Октоберфест. Повече за Октоберфест.

*

Вижте всички събития по дата, градове и интереси

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин