11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други)
Автор: Мария Ангелова
11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Четири почивни дни около 6 септември са си четири почивни дни, откъдето и да ги погледнете. Освен ако не се върнете вкъщи чак в сряда сутрин, което ги прави 4 и половина почивни дни.

Ако все още не сте избрали дестинация за квартета неработни дни, знаете, че винаги можете да разчитате на нас. Подбрахме няколко различни варианта, в които всеки ще открие по нещо за себе си. От планински до зеленчуков и рок фестивал (всичките с вход свободен), от екскурзия до планински преход и от градски разходки до селски туризъм. Някои стават и за потегляне без план в последния момент. 

Ето ги нашите идеи:

1. Безплатен музикален фест на Витоша

3-5 септември, After Fest, поляната до хижа „Момина скала“

Голямото афтър парти след летните плажни препускания и отпуски ще се състои насред планината! В началото на месец септември – от 3 до 5 включително, на поляната до хижа „Момина скала“ в Природен парк „Витоша“ ще се състои пилотното издание на After Fest, в рамките на който ще се изявят отбрани изпълнители, комбинация от вече доказали се и тепърва изгряващи млади музиканти. В три поредни дни на сцената ще излязат “Jeremy?”, “Oratnitza”, “Smallman”, “Southhwick”, “So Called Crew”, “Dead Man’s Hat”, Vlada Tomova, “Belonoga”, “Lady&Gents”, “Out In Space”, “Krekhaus Jam” и “Nu/Ance”. Повече за After Fest.

*

2. Среща със старите занаяти в Етъра 

11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други)

2-6 септември, Етъра

В панаира на занаятите ще се включат десетки майстори, като в заключителния етап се провежда майсторска надпревара, която през тази година е в занаята „Тъкане на колани „на кори“. Преди две години този занаят е обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство". В Музеен детски кът „Открий какво умееш“ децата ще имат възможност да изработят традиционни предмети за обреди и празници; да разкрият тайната на занаятите с помощта на майстори и етнографи. Организаторите не са забравили и възстановките на домашни занятия и народни обичаи - пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, приготвяне на хляб с квас, възстановки на седянки и народни обичаи. Научете повече за панаира на занаятите.

*

3. Безплатен фестивал с балканска музика в Банско

3-4 септември, Банско Бохеми фестивал

Пирински напеви, DIA, бански фукли и много настроение на балкански фестивал Бохеми. За второто издание на „Бохеми” - 3-ти, 4-ти септември, организаторите са поканили сензацията на българската музикална сцена – DIA. На фестивала ще чуете още „Алкохол Джаззз Оркестър”, „Карандила”, Дино Мерлин, тръбачите на Кристиян Азирович и несравнимия Magnifico. Вижте повече информация за фестивала. 

*

4.Пожелай си нещо на Фестивала на хартиените фенери в Габрово

11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други)

6 септември, площад Възраждане

Всяка година, през месец септември в Габрово се провежда фестивал „Хартиени фенери“, който чества свободата, любовта и мира. Малко след като слънцето се скрие, стотиците участници в инициативата пускат едновременно във въздуха своите летящи фенери и само след минути небето е обсипано с множество светещи обекти. Повече за Хартиени фенери в Габрово.

*

5. Безплатен рокфест на открито в планината

3-4 септември, We Are Going to Мъглиж рокфест, Мъглиж

На четвъртото издание на We Are Going To Мъглиж на открито в планината, фестивалът отново ще срещне почитателите на твърдия звук с групи от българската авторска рок сцена. Двата фестивални дни – 3 и 4 септември – ще предоставят възможност за изява на 11 рок банди от цялата страна, а на феновете – добро забавление насред невероятна природа. Мястото предоставя много добра възможност за устройване на палаткови лагери. В зоната на фестивала се предлагат храна и напитки, както и допълнителни забавления за гостите. Повече за We Are Going to Мъглиж.

*

6. Фестивал на сръбската скара в Лесковац

11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други)

29 август – 4 септември, ЛесковацСърбия

Ако обичате сръбска скара, това е вашият фестивал. А ако не обичате – тук ще заобичате. Лесковачката скара ви очаква. Прочетете още за Рощилиада.

*

7. Безплатен преход за наблюдение на лешояди край Враца 

3 септември, с. Долно Оризово

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ ви кани на отбелязването на Международният ден на лешоядите. В тази връзка ще бъде организирано наблюдение на белоглави лешояди в района на село Долно Озирово. Сборен пункт: 8.00 ч. в центъра на с. Долно Озирово. Обща дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави лешояди в района на площадката за подхранване, адаптационната клетка и скалните масиви над с. Долно Озирово. Подробности за събитието.

*

8. Безплатен фестивал на градски хълм в Пловдив

2-6 септември, Shake That Хълм фестивал, Пловдив

Поляната на Младежкия хълм ще се превърне в сцена на фестивала Shake That Хълм, където ще можете да се насладите на 2 сцени, 80 часа музика и с множество допълнителни събития, танци, работилници и студиа на открито. Ще можете да положите снага на Айляк Хамак под сенките на дърветата около Поляната, да пазите баланс по слаклайн или Yoga Fly, класове по традиционна йога, работилница за оригами, тренировки по Kangoo и функционален фитнес и Айкидо демонстрации... Родителите и децата в никакъв случай не са забравени, като ще има и специална "Зона за Децата". Програма на фестивала Shake That Хълм.

*

9. С раница на гръб: Планински маршрути

11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други)
Снимка: Мария АнгеловаС раница на гръб: Планински маршрути

Началото на септември е идеално време да се отдадете на ходене из планините. Жегата не е толкова изгаряща като през август и можете да си организирате еднодневни или няколкодневни преходи. Това са и последните подходящи дни за най-високите части на планините.

Имаме много идеи за планински маршрути.

Идеи за маршрути в Пирин.

Идеи за маршрути в Рила.

Идеи за маршрути в Стара планина.

Идеи за маршрути в Родопите.

Идеи за маршрути в Сакар.

Идеи за маршрути в Странджа.

Както и просто идеи за уикенд маршрути в България (градски, по екопътеки или водопади)

*

10. На чист въздух: Селски туризъм

В къщата на баба и дядо или на някое ново място – три дни на село ще се отразят чудесно на здравето, духа и съня ви. Спокойствие и силна храна. Храна, която си берете направо от градината. Звук на птици, сутрешно кукуригане на петел и тук-там лай на съседско куче. Неслучайно бабите и дядовците по селата са такива дълголетници.

Открийте десетки идеи за селски туризъм

*

11. По джапанки: На море през септември

11 идеи за почивните дни около 6 септември (събития и други)
Снимка: Нели АпостоловаПо джапанки: Черно море през септември

Любителите на септемврийското море ще ви изброят 101 причини да изберете него пред юлското и августовското – по-малко хора, по-добри цени, по-малко музикална агресия от плажните заведения, по-поносими жеги... и така до 101.

Три дни за малка солена почивка звучат чудесно. Все пак идва есен, което означава, че оставаме без море чак до следващото лято.

Ето няколко идеи за морски дестинации – и познати, и по-малко познати.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Истинският Типун, 26.08.2013 | 14:34
Охльо Бохльо, ти от кое село си?
Истинският Типун, 26.08.2013 | 14:34
Аз мисля да мина през морето, за да закрия летния сезон за тази година.
Охльо Бохльо, 26.08.2013 | 11:07
избирам селския туризъм, ще си правя лютеница! :D
Абонирайте се за нашия бюлетин