Събития през юни 2016 – по света и у нас - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития през юни 2016 – по света и у нас
Автор: Мария Ангелова
Събития през юни 2016 – по света и у нас

Юни мирише на море. Мирише на водорасли и на забавление под слънцето. Като се почне от 1 юни с неприлично много сладолед, смях и шарени балони и се стигне до последните горещи дни на месеца, когато се берат еньовските билки и се гадае за кого ще се омъжиш. Бонус: започва сезонът на фестовете под звездите - от морския бряг до планинските склонове. 

Ето акценти от събитията през месец юни 2016 г. – в България и по света.

СЪБИТИЯ ЗА ПЪРВИ ЮНИ

Вижте колекция от любимите ни събития за Деня на детето.

*

СОФИЯ

Детски панаир

1 юни

През 2015 г. събитието ще се проведе в 7 града в България в периода 23 май – 20  септември. Основната цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в музеи и галерии. Всички желаещи деца могат да се включат абсолютно безплатно в инициативите. В два поредни дни няколко града в България за децата ще има интересни занимания със свободен достъп – арт, ателиета, спорт, игри. Прочетете богатата програма на Детски панаир.

*

A to JazZ Festival

1-3 юли, Южен парк

За първи път в програмата на фестивала в Южния парк, редом с хедлайнерите, които тепърва ще бъдат обявени, са включени още двама чуждестранни гости – френско-полската група Avenue и американецът Derek Brown-BEATBox SaX. Организаторите отново са подготвили силен български лайнъп: Akaga, The Golden Project, Imagine, Funkallero, Classic in the Jazz, Petya Dankova Live Band, Jazzroty: The Music of Thad Jones & Mel Lewis Feat. Brass Association Big Band, както и суинг диджеите The Smugglers Collective. Вход свободен. Повече за A to JazZ Festival.

*

Концерт на Sentimental Swingers

3 юни, Sofia Live Club

Рокли, перли, диаманти и лъскави обувки  - в компанията на три очарователни дами и група заразителни музиканти – всичко това ви очаква на 3-ти юни, от 22.00 часа, в София Лайв Клуб! Деси, Рони и Вера, от Sentimental Swingers ви канят да споделите енергията от златните години на суинга,  и да се потопите в ритъма на музиката с виртуозния секстет на Михаил Йосифов, с предстоящите до края на годината концерти Diamonds and Pearls. Поводът за юнския концерт е премиерата на видеото към песента „Аз не правя така”- написана специално за дамите (и текст и музика) от тромпетиста и композитор Михаил Йосифов. Подробности за концерта.

*

Въведение в коучинга

3 юни

Въведение в коучинга с Катрин Прентис, AМC (IIC&M), Управляващ Директор на "Ноубъл Манхатан Коучинг" за България, Гърция и южнобалкански регион. Еднодневен семинар за същността, ползите и приложенията на коучинга. Ще научите в детайли за базисните опори на коучинга, за неговите възможни приложения и за възможности за обучение квалификация в областта. Ще имате възможност също да преживеете лично коучинг „в действие“ и да експериментирате доколко личният ви стил на общуване и работа е в съзвучие с принципите  на този подход. Повече за събитието.

*

Shivoham - спектакъл индийски танци

8 юни, Червената къща

Пътуване наситено с мъдрост и красота, което ще ви отведе босоноги до олтар от камък, ще ви разтърси с ритъма на медни звънчета, ще ви развълнува с автентична карнатик музика, ще ви накара да се замислите. Какво друго освен изкуството може да ни превърне в чисто съзнание?! За Вас ще танцуват: Ниведита Бадве (Индия) и Виктория Маринчева (България). Подробности за събитието.

*

Водна кула арт фест

16-25 юни

10 години Водна кула арт фест. Арт събития и безплатни работилници за деца. За десета поредна година фестивалът, стартирал като артистична инициатива за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще търси начините, по които съвременното изкуство може да облагородява пространства, градове, хора, привличайки в тази мисия артисти от цял свят. Предвидена е богата програма с безплатни работилници за деца (нужно е записване!).

*

Изложба на емблематичния фотограф Стив Маккъри (Steve McCurry)

до 17 юни

Изключителни фотографии и документални кадри от портфолиото на Steve McCurry ще бъдат изложени в столичната галерия "Vivacom Art Hall". Едни от най-емблематичните творби на популярния фотограф ще могат да бъдат разгледани от 25-ти май до 17-ти юни. Чрез снимки с уникална интензивност и красота, Steve McCurry отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи, разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията. Повече за изложбата.

*

Ветроходна презентация "Средиземноморието по вятър, вода и бури"

21 юни, Полски институт

През бурния месец март българо-гръцки екипаж с две ветроходни яхти потегля от Южна Франция към Гърция, прекосявайки Средиземно море в най-тежките условия, на които беше попадал. Плаването им отнема близо две седмици, като през по-голямата част от времето яхтите са далеч от сушата, а на няколко пъти и в окото на бурята. Какво е усещането да се впуснеш в такова предизвикателство? На тези въпроси и още много други ще ни отговорят част от хората от българския екипаж на двете яхти, както и организаторите от "Вятър и Вода". Повече за събитието. 

*

С А М О К О В

Национални фолклорни игри

4 юни

Това е събитието, където за първи път може да изпробвате своите умения в специално подготвени дисциплини като скачане в чувал, търкаляне на бyре, пренасяне на дърва, носене на менци с кобилица. Включете се с колеги, приятели или роднини и решете дългогодишен спор, забавлявайте се, изпитайте своята бързина, издръжливост сред останалите играчи и си заслужете титлата Национален шампион в Национални фолклорни игри. Подробности и информация за записване.

*

В Р А Ч А Н С К И  Б А Л К А Н

На разходка в Природен парк Врачански Балкан

За седма поредна година Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите и Природозащитен център „Натура” организират еднодневни летни излети на територията на парка. В определени съботни дни по график граждани, туристи и гости на Враца ще могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада „Скакля” и пещера „Леденика”. Приятното и безопасно преминаване през маршрутите ще бъде осигурено от квалифициран планински водач. Вижте програмата на разходките. 

*

П Л О В Д И В

Уикенд на промяната 

18-19 юни, Пловдивски културен институт

Родителството и партньорските отношения стоят във фокуса на второто издание на Уикенд на промяната, който ще се проведе на 18 и 19 юни в петте модерни зали на Пловдивския културен институт. Организатор на събитието е Център „Промяна” с подкрепата на Фондация „Пловдивски Културен Институт”. В рамките на Уикенда, над  30 лектори и треньори ще повдигнат завесата за всички пловдивчани и гости на града по теми, свързани  с психология, общуване, отношения, здравословно хранене и холистични практики. Повече за събитието.

*

В Е Л И К О  Т Ъ Р Н О В О

XIII детски етно фестивал Отворено сърце

3-5 юни, парк "Марно поле"

Вече 13 години Център “Амалипе” и Община Велико Търново организират Международен детски етно фестивал “Отворено сърце”, в който участват ученици от различни етноси от цялата страна. Фестивалът постепенно се утвърди като неделима част от културния календар на гр. Велико Търново. В същото време той е и единствена сцена за представяне на творчеството и уменията на ученици от десетки училища, разположени в малки населени места, във всички краища на България. Събитието е достъпно за публика, парк "Марно поле" е в центъра на Велико Търново, а сцената на фестивала е в Летния театър. Първият ден, 3-ти юни, ще завърши с дефиле по ул. Васил Левски от 18 до 19 ч. Повече за събитието.

*

К О П Р И В Щ И Ц А

Музей на хляба и традиционните храни - откриване

4 юни

На 4 юни официално ще отвори врати "Музей на хляба и традиционните храни" в Копривщица. Програмата включва печене на жив тракийски хляб с покълнал лимец, засаждане на билки и зеленчуци в Юнашката градина, ловене на риба с Лескова въдица и коркова тапа в Юнашкото езерце, дегустация на Юнашки кюфтаци, домашни лютеници, ръчен хляб, овче кисело мляко от местна порода, овчи кашкавал и сирене и още много традиционни храни. Вижте пълна програма на откриването на музея.

*

С Е Л О  Б Ъ Л Г А Р И

Нестинари в село Българи

3 юни, площада

Село Българи е последното населено място в България, където можете да видите автентичните ритуали на нестинарите. Началото е в 9 часа сутринта с шествие, а след залез започват и танците върху жарава. Повече за нестинарите в село Българи.

*

С Е Л О  Д О Л Е Н

Zenith Fusion Festival

24-26 юни, с. Долен

Mистичното родопско село Долен ще бъде огласено от пъстрата музика на едни от най-иновативните world music диджеи от световната клубна сцена, специални гости на Zenith Fusion Festival. Музикални легенди от Турция, Сърбия и България ще са сред специалните гости и участници в първото издание на Zenith Fusion Festival! Най-известният турски перкусионист Мисирли Ахмет, балканската вокална експериментаторка Светлана Спаич и виртуозният акордеонист Петър Ралчев ще направят свои майсторски класове, чийто завършек ще е мащабен джем сешън на откритата сцена на амфитеатъра в родопското село Долен. Повече информация за фестивала.

*

К Р А Н Е В О

Фестивал на цацата

10-12 юни

В Кранево за първи ще се проведе Фестивал на цацата. Във фестивалната зона ще има няколко сцени плюс състезания и демонстрации, работилници, поляна за игри, спорт, музика, лятно кино, кулинарни шоу програми, плажни забавления, мото и акробатични демонстрации и много други. Повече за Фестивала на цацата

*

Б А Л Ч И К 

Детски самодеен фестивал Пясъчни творения

25 юни

Децата на Балчик ви канят на първи по рода си детски фестивал "Пясъчни Творения". Заявете участие или наблюдавайте как децата творят сред природата. Повече за фестивала.

*

Т У Т Р А К А Н 

Джулай морнинг в Тутракан

30 юни - 1 юли

Символите на ежегодното празнуване на Джулай край Камен бряг тази година ще посрещнат първото юлско утро на дунавския бряг в Тутракан. Джон Лоутън и Б.Т.Р. ще свирят в Тутракан на 30 юни срещу 1 юли. Повече за събитието.

*

Т Р О Я Н

70-годишнина на художника Енчо Ганковски - изложба

до 20 юни, Серякова къща

В деня на честванията на 70-годишнината на художника Енчо Ганковски, 20 май, от 17 ч. в културно-информационния център в Троян ще се излъчи филм за художника, дело на Музея на занаятите, част от поредицата филми „Личности”. От 18 ч. в галерия „Серякова къща” ще се открие самостоятелна юбилейна изложба керамика с произведенията на Енчо Ганковски. Повече за изложбата на Енчо Ганковски, която ще продължи в Серяковата къща до 20 юни.

*

К А З А Н Л Ъ К

Празник на розата

13 май - 5 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2016.

*

Л О В Е Ч

Почистване на Ловешкия зоопарк

4 юни

Група ентусиасти за втора поредна година се заема с почистване на Ловешкия зоопарк. Територията на парка е много голяма, в гориста местност, затова от миналата година е останала доста работа - почистване на зелени площи, рязане на храсти и клони, пренасянето им до камиони за извозване, боядисване на огради и пейки. Също така миналата година имаше сериозен проблем за екипа на парка при почистването на клетките на хищниците заради нуждата от смяна на заключващите механизми на отделните секции на клетките. Ще проследим развитието и по този въпрос, за да помогнем да бъде разрешен максимално бързо и обитателите на тези клетки да живеят в нормални условия. Подробности за събитието и как да се включиш.

*

С В И Щ О В

Орел на Дунава - гладиатори край Свищов

10-12 юни

Ежегодно в град Свищов се провежда фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Събитието е с участие на групи от ИталияРумънияПолша и България. Това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Стотици реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. Римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов) ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци. Повече за фестивала Орел на Дунава.

*

К Ю С Т Е Н Д И Л

Празник на черешата

24-26 юни

Станете част от празненствата в чест на черешата в Кюстендил. Очаквайте подробности и програма за празника на черешата.

*

 К А У З И

Колело за смет, за дете велосипед - благотворителна кампания

до 5 юни, цяла България

"Една кампания на работилница за велосипеди 1bike.bg: По време на кампанията хора от цялата страна ни изпращат техните стари, счупени или здрави велосипеди, които не използват. Ние ги събираме, ремонтираме счупените и заедно със социалните служби определяме кой велосипед за кое дете ще е най-подходящ. В първото издание на кампанията през 2015 г. хора и компании дариха 110 велосипеда, като от тях успяхме да отремонтираме и подарим 70 на социално слаби деца от Дряново." Целта за 2016 година е да бъдат събрани и отремонтирани 200 велосипеда. Научи как да дариш велосипед тук.

*

Подкрепи пътуващата библиотека на колела

Представете си каравана с удобно кресло в единия край, с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги. Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют.  Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България. Ако идеята ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук. Повече за пътуващата библиотека на колела.

*

В ЧУЖБИНА

Световен ден за голо колоездене

11 юни, цял свят

Този на пръв поглед шеговит празник се бори с дискриминацията към колоездачите. Провежда се в 70 различни града по света. Повече за Световния ден за голо колоездене. 

*

Международен ден на пикника

18 юни, цял свят

Отбележете подобаващо този тематичен ден на открито. Научете повече за Деня на пикника.

*

Лятно слънцестоене

21-23 юни, Стокхолм

Отбелязването на лятното слънцестоене в Скансен (Skansen, музей на открито в Стокхолм) е едно от най-мащабните събития в шведската столица. Посетителите се окичват с гердани от цветя, танцуват в кръг и участват в традиционни игри на фона на шведска фолклорна музика. Повече за Лятно слънцестоене в Стокхолм.

*** 

Вижте всички събития за юни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Дани Попова, 31.05.2016 | 10:28
Още едно събитие за Пловдив: 1 - 5 Юни Капанфест https://www.facebook.com/KapanaFest/photos/gm.517317395141512/633099980179024/?type=3&theater
Абонирайте се за нашия бюлетин