6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове
Автор: Александра Любова
6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове

Не е нужно да сте на морския бряг, за да се насладите на зашеметяваща гледка към вода и слънчеви плажове. Бягството на езеро в Европа е може би още по-романтично.

Помислете си само: спокойна вода, обляна от слънчеви лъчи, исторически селища, изгубени във времето и често пъти пленителни планински фонове, които дори на вълшебната Ривиера липсват. Тук сме подбрали 6 езера край града, които са толкова бляскави, колкото хората, които почиват в тях.

1. Аскона, Швейцария

6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове

Този ниско разположен курортен град на северния бряг на езерото Маджоре е толкова приказен, колкото и самата Швейцария. Тук говорим за петзвездни хотели, обиколки на езерото с лодка и безкрайни напитки с Аперол, само на 30 минути от италианската граница. Навсякъде, където гледате, има спиращи дъха гледки - от заснежените далечни Алпи до калдъръмените улици на Стария град - Борго, където разходките ви отвеждат покрай църквата "Pietro e Paolo" от 16 век и цветни сгради до крайбрежната ивица. Може да се окаже трудно да се намери меню на английски, но това е част от очарованието: европейците идват тук, за да избягат от тълпите на Ривиерата, да се отпуснат в някой от местните лидоси (обществени плувни басейни) и да се насладят на топлите дни на лятото.

2. Езеро Комо, Италия

6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове

Нито един списък с езерни европейски градове не би бил пълен без споменаване на езерото Комо. Тази бляскава аристократична площадка в италианския регион Ломбардия, е обичана от най-големите звезди днес - Клуни, Мадона, Версаче и Ричард Брансън. Сред многото селца по бреговете на Комо, Черноббио е едно от най-живописните, с исторически домове, обградени с красива крайбрежна алея и малка, но прекрасна градина, наречена "Il Giardino Della Valle". Само на пет минути ще намерите "Villa d'Este", дворец от стария свят от 16 век, известен със своите приказни градини, изпълнени с фонтани и басейни. Посъветвайте се с портиера относно наемането на хотелската лодка за круиз през езерото до град Торно.

3. Охрид, Македония

6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове

Омръзнало ви е да се сблъсквате с тълпите (и цените) на Италия и Франция? За омагьосано бягство, насочете радара към Балканите. Охридското езеро, което се простира на границата между Албания и Македония, е едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа и от векове е дестинация за почивка на местните жители. Едноименният град печели признание от ЮНЕСКО за световно наследство през 1979 г., заради византийските си забележителности, османската архитектура и праисторическите растителни и животински видове на езерото. Посетете църквата "Св. Йован Канео", разгледайте многобройните малки плажове на езерото, разходете се по магазините и базарите, обхванали главния площад от 10 век, и отидете на гмуркания, за да разгледате подводни разкопки от "Музея на водата".

4. Халщат, Австрия

6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове

Село от желязната епоха на брега на езерото Халщат. Hallstatt изглежда извадено направо от страниците на една приказка. Малкото селце, всички алпийски къщи от 16 век и барокови църкви, се разливат по склона чак до брега, от който в облаците се издигат стръмни залесени хълмове. Районът е известен с най-старата солна мина в света, както и с живописните си пътеки, които поемат в ледниците на района и разкриват и невероятна есенна зеленина. Зимата също е фантастично време, когато градът често е затънал в тънка покривка от сняг и очарователен коледен пазар превзема главния площад. Seehotel Gruener Baum, точно в центъра на града, датира от 1700 г. и е домакин на всички от императрица Сиси до Агата Кристи. Поръчайте чаша австрийско вино, за да се насладите на откритата тераса, която се простира над езерото.

5. Талоари, Франция

6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове

На брега на езерото Анеси, разкошният град Талорес е като село, заседнало във времето. Това може би е така, защото остава извън радарите на всички, освен французите, които прекарват лятото си тук, лежащи по плажове, плавайки, карайки колело и отдавайки се на почивка в разкошните ресторанти. Abbae de Talloires от 17-ти век е един от хотелите в града, носещ най-много истории: килиите, които някога са били заети от бенедиктински монаси (и където Сезан рисува „Le Lac Bleu“ през 1896 г.), сега са индивидуално проектирани стаи за гости, в които можете да намерите тавани с греди, мраморни камини, подове с паркет или фламандски стенописи. Но ако търсите добра храна, ще я намерите в Auberge du Père Bise, някога любимо място за Брижит Бардо и Чарли Чаплин.

6. Блед, Словения

6 от най-зашеметяващите езера край европейски градове

Бледското езеро е нещо повече от мечтана фотоопция. Тук също ще намерите история и приключения. В подножието на настъпващите Джулиански Алпи, самото кобалтово синьо езеро е спокойно и огледално. Можете да видите вита църква от 15 век, достъпна с Pletna (традиционна дървена лодка), в която се намират стари стенописи и златен бароков олтар. След като се върнете на брега, може да се отправите към скалния замък на Блед от 11 век, който има свой собствен параклис, музей и печатница. Романтиците превръщат хотел "Vila Bled" в своя база, преди походи през гористите пътеки в Националния парк Триглав и посещения на Винтгар дефиле - дом на най-високия водопад в страната. Що се отнася до фотоопция и място, на което да направите зашеметяващи снимки - ще видите гледката от птичи поглед на Ojstrica, чрез кратък поход, най-добре направен преди изгрев или залез, за ​​да избегнете тълпите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин