Символите на европейските столици - част 3 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Символите на европейските столици - част 3
Автор: Елена Исаева

Полската столица Варшава има символ, който освен под формата на скулптури, които могат да се видят на различни места в града, присъства и в герба на града – това е всеизвестната варшавска русалка. Най – старото изображение на герба с русалката, датира от 1390 г. Първоначално русалката е била изобразна с тяло на дракон и с птичи крака. По – късно, през 1459 г., в изображението на прословутата русалка е добавена опашка на риба.

 

Във Варшава на много места може да се види красивата русалка. Днес двете основни  варшавски сиренки, както ги наричат се намират на Сатрия градски площад. Едната е  изваяна от скулптура Константин Хегел, като това всъщност е копие на оригиналната русалка. В годините тя е била местена многократно заради набези на крадци. От 2008 г. оригиналът е преместен в Музея на Варшава, а на мястото и е поставено изключително сполучливо копие. Втората русалка е изваяна от полския скулптур Людвик Ницковей.

Символите на европейските столици - част 3
Снимка: pixabay.com

 

За Варшавската сиренка има сведения още от XIV век, намерени са също и восъчни печати от XV век, на които присъства образът на русалката.

Символът на столицата на северната ни съседка Румъния е огромната сграда на Парламента. Това е втората от най – големите административни сгради в света след Пентагона.

Символите на европейските столици - част 3
Снимка: pixabay.com

Сградата на Парламента или Палат на Парламента в Букурещ, както я наричат има хиляда и сто стаи. По приблизителни оценки, сградата струва на румънците над три милиарда долара. Това е и най – тежката сграда в света. Килимите, които са настлани в помещенията са тъкани на място.

В палата се помещават няколко музея, а през 1999 г. на една от терасите на палата Майкъл Джексън изнася концерт.

Каналите на Амстердам са се превърнали в символ на нидерландската столица. Те са около 160 на брой и всеки от тях си има своя атмосфера и дух, всеки е изключително колоритен. Ако отидете в Амстердам, наемете си лодка и се впуснете в най – романтичното пътешествие по вода. Само от плавателния съд, с чаша питие в ръка, ще можете да се насладите на интересните концерти, които се организират на мостове и платформи. Удоволствието е незабравимо.

Друга атракция са плаващите къщи, които са около 2 000 на брой. Всяка от тях си има пощенски адрес, партида за вода, отопление и ток. Визията им също е интересна – според обитателите си някои изглеждат семпло, а други са малко по – натруфени.

Най – красивото бижу, разположено по поречието на плавателната река Дунав безспорно е Будапеща. Градът има богата древна история и уникално културно наследство. Това е единствената столица в света, която разполага с около 100 топли извора и 12 минерални балнеоложки такива. Будапеща е разделена на две от реката – едната част се нарича Буда, а другата Пеща, откъдето идва и името на унгарската столица.

Старинният център на града е Буда. Имено тук се намира и най – посещаваният обект и символ на града – Църквата Свети Матияш, която е строена преди воече от 700 години. Тук са коронясани последните унгарски крале, преставители на Хабсбургите – Франц Йосиф през 1867 г., за чиято коронация, известният унгарски пианист и композитор романист, пише творбата си „ Меса за коронацията“, през 1916 г. е коронясан и вторият крал – Карл IV. А двама от най – известните унгарски художници от XIX век – Карой Лоц и Берталан Шекели, са украсили интериора на църквата със свои произведения.

Ако се озовете в Будапеща през летните месеци, непремено посетете църквата, за да се насладите на органните концерти, които се провеждат тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин