Топ дестинации за юни 2023г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ дестинации за юни 2023г.
Автор: Peika.bg
Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Средата на годината е идеалният момент да тръгнете на следващото си приключение. Извън растящите цени през пиковия сезон, слънчевите летни дни през юни в северното полукълбо са идеални за пътуване. В южното полукълбо юни носи сухия сезон и невероятни възможности за опознаване на природата.

Ето кои са най-добрите дестинации за посещение през юни:

Архипелаг Базаруто, Мозамбик 

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Това ли са най-красивите тропически острови на Земята? Несъмнено са едни от най-красивите.

Голяма част от тази верига от пет острова край югоизточното крайбрежие на Мозамбик е защитена като национален парк, който е дом на делфини, дюгони, морски костенурки и около 2000 вида риби. А, и нилските крокодили – но може би нямате особено голямо желание да ги видите… Това е рай за гмуркачите, но също и за всеки, който иска да се излежава на плажа. 

Юни е началото на сухия сезон, така че е един от най-подходящите периоди за посещение на Базаруто. 

Бора Бора, Френска Полинезия

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Синьо, тюркоазено, лазурно, синьо-зелено, индиго… няма достатъчно думи, за да се опишат нюансите на Тихия океан около Френската Полинезия в ясен, спокоен, слънчев ден. И има много такива през юни, началото на най-сухия сезон, когато температурите са около 25-30 градуса.

Освен на райските пейзажи, можете да се насладите и на прекрасния подводен свят- гмуркането и шнорхелинга са много популярни на Бора Бора.

Байрън Бей, Австралия

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

През месец юни е Международния ден на йогата. Въпреки че Байрън Бей вече не е място за хипита, а по-скоро стилна, луксозна дестинация, остава спокойно място, идеално за презареждане на духовните и физическите "батерии". Естествено йога сесиите не отнемат цял ден, така че през останалата част от деня можете да се наслаждавате на невероятните плажове, да се гмуркате или да сърфирате. 

Шетландски острови, Шотландия

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

По-близо до Берген, отколкото до Единбург, Шетландските острови в Северния Атлантик имат ясно изразен скандинавски привкус – всъщност те са били норвежки до 1469 г. Елате през юни, когато слънцето залязва късно, за да се разходите из брулените от вятъра хълмове и крайбрежие. 

Времето може да се промени без предупреждение; ако се съберат облаци, бързо се скрийте някъде. Звуците от традиционната цигулка и мекото местно уиски ще ви сгреят в тези моменти. 

Тринидад

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Въпреки че кожестата костенурка е най-едрата костенурка на планетата, тежаща до 700 кг, тя е беззащитна срещу събирането на яйца, което е опустошило популациите. Сега е официално класифицирана като „уязвима“ или "застрашена". Поради тази причина срещата с това древно създание винаги е специална. Да видиш десетки женски, които се качват на брега, за да снасят стотици яйца, е просто магия. 

По време на пиковия сезон на гнездене (март-юни) плажовете на Матура, Рибарското езеро и по-специално Гранд Ривиер в северен Тринидад приемат до 500 снасящи яйца женски всяка вечер – а през юни (когато се отбелязва Световният ден на морската костенурка, на 16-ти) излюпените започват да излизат, спускайки се към морето, за да започнат цикъла отново. 

Освен тази специални среща с костенурките, която можете да си организирате, можете да се насладите на слънчевите дни, оживения нощен живот и сравнително по-ниските цени.

Гданск, Полша

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Кацнал на закътано място на Балтийско море в устието на река Висла, градът, известен в момента като Гданск, привлича посетители в продължение на повече от 1000 години. 

Разходете се по Кралския път, за да се полюбувате на великолепни градски къщи, градски порти и църкви и да пазарувате от финия кехлибар, с който градът отдавна е известен. Тези златисти бижута не са единственото нещо, което блести на топлото юнско слънце. Плажовете са невероятни, все още не твърде претъпкани, а вечер се получават страхотни партита.

Авейро, Коимбра, Португалия 

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Най-ярките умове на Португалия са учили в Коимбра повече от седем века, откакто неговият почтен университет на върха на хълм е открит през 1290 г. До юни обаче младежите са напуснали и Коимбра става много спокойно и приятно място. Задължително посетете Авейро, „Португалска Венеция“. Разходете се по улиците и задължително се насладете на уникалните морски дарове.

Сицилия, Италия

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Най-големият средиземноморски остров е истински културен кръстопът: древни гърци и араби, средновековни нормани, испански и английски завоеватели, колонизатори и посетители – всички те са оставили своите белези тук. Това смесено наследство е очевидно в необикновените исторически места на Сицилия: древните елински и римски паметници на Агридженто, Сиракуза и Таормина; Нормандският дворец в Палермо и близката катедрала в Монреале– всички по-малко пренаселени преди пика през юли и август, но въпреки това времето е изключително приятно. 

Парагвай

Топ дестинации за юни 2023г.
Снимка: Unsplash

Оставете всякакви предубеждения относно Парагвай, ако имате такива. Юни, когато климатът е сух, температурите са умерени и преди юли да е предвестник на ваканционния сезон, е времето да разгледате столицата Асунсион и да се потопите в Чако. Обширен, полусух регион от блата, соленоводни лагуни, палмови гори и савана, осеяни с кактуси, има също и главозамайваща гама от птици. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин