Вълшебния керван: На автостоп из Азия и Палецът на свободата - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вълшебния керван: На автостоп из Азия и Палецът на свободата
Автор: Peika.bg

Как двама пътешественици се спасяват в едни от най-опасните терористични зони на земята? Какво научава човек след осем месеца без покрив над главата, докато пътува на автостоп през Азия? Как културата на Близкия Изток и Индия могат да променят вътрешния ви свят необратимо?

Какво е да живееш в храмове и сред мистици, да спиш до тигри и слонове в джунглата и да вървиш два месеца без GPS на 4000 метра надморска височина? Всички тези отговори ще получите от Вълшебния Керван, докато странствате с тях в търсене на едно по-дълбоко разбиране на религията, културата и историята на Индийския субконтинент.“

Тази годинa от печат излиза и първата им книга „Палецът на свободата“, в която описват приключенията си из Турция, Иран, Пакистан и Индия. В „Палецът на свободата“ Духът на приключенията ви кани да поемете на едно сурово, преоткриващо света, пътешествие от Европа към Индия по сухоземни, отдавна забравени пътища. Това е книга, която ви кара да пресъхнете от жажда в иранските пустини, да настръхнете от ужас в сепаратистките региони на южен Пакистан, докато ви ескортира военна полиция, да онемеете пред извънземната красота на Каракорум, докато стопирате по най-страшния планински път на земята, да се изгубите сред тантрични будистки манастири в Хималаите и да преоткриете дълбините на мистична Индия.

За авторите

Цветин е потомък на рода Шущаркови от гоцеделчевското село Ковачевица. Детските години и юношеството си живее в Казанлък, после се премества в София. Интерес към пътуванитята има от малък когато преброжда всички български планини.

Маги е от София. Учи е биология в Испания, където живеят с Цветин на остров Тенерифе няколко години. След като пътуват из Европа отиват в Китай, където живеят 3 години и тренират кунг-фу. През годините пътешестват до Шри Ланка, Непал, до Сирия преди войната. Срещат приключенци, които пътуват, без план - кой пеша, кой с колело, мотоциклет или на стоп. Тези необикновени хора ги вдъхновяват да изследват света по нов начин – на автостоп и на палатка. За това не се изисква голям финансов ресурс, но водещото е не този факт, а че на стоп и с палатка двамата чувстват, че се сливат пълноценно със Земята и хората по начин, който е почти невъзможен, ако човек пътува като стандартен турист.


В храм на сикхите, Индия

За азиатското пътуване

Решението да тръгнат на стоп идва през 2015-та. Когато човек пътува само по земя, основно на автостоп и спи най-вече на палатка, често се налага да ходи много пеша – за да излезе от някой град, за да намери подходящо място за стоп или за да измине дадено разстояние, ако по пътя не минават коли. Затова двамата вземат в раниците си най-необходимото - малка палатка, газово котлонче, канче за варене на вода, фотоапарат и малко дрехи. Смятайки че ще пътуват само из топли места не взимат дебели дрехи. Иронията на съдбата обаче ги отвежда в Хималаите където двамата изминават изумителните 700 километра пеша – често ходейки със сандали по снега.


На стоп из Раджастан, Индия

По пътя си двамата срещат различни опасности. Пътуват с военен ескорт срещу терористи през пустинята Дащ-е-Лут в Белуджистан в Пакистан - една от най-страшните терористични сепаратистки зони на земята. Минат по най-екстремния път на земята - магистралата Каракорум, определена като Осмото чудо на света, където има опасни свлачища с падащи огромни камъни, тежащи хиляди тонове, както и терористи. Замръкват на 5000 м надморска височина с височинна болест.


Маги с военен ескорт в Пакистан

Цветин преболедува от малария на Соломоновите острови, без наличието на медицинска помощ наблизо. На няколко пъти двамата се оказват в компанията на тигър - в джунглите в Индия и Малайзия. Срещат с трепет и племена, живеещи, както човечеството е живяло преди 10 000 години - далеч от всякаква цивилизация. В Папуа Нова Гвинея – най-приключенската държава в света, без почти никакъв туризъм, буквално оцеляват в продължение на 2 месеца. Преживяват и страховита морска тихоокеанска буря в Японско море на борда на една от яхтите, които стопират...


Високопланински път Манали-Лех, Индия

Кое е най-страшното преживяване? Двамата не могат дори да ги запомнят всичките. Цветин си припомня как в националния парк Раджаджи в Индия виждат, че всички хотели са заградени с 5-метрови телени огради. Докато се чудят защо ли и разпъват палатката, два огромни диви слона минават на метри от тях. А след това, в какофонията от силни звуци в джунглата, чуват стъпките на някакво голямо животно. След като Цветин излиза от палатката той вижда светещите очи на тигър. Двамата са въоражени само с малко кухненско ножче и прекарват нощта будни, като се надяват звярът да не реши да провери какво има в палатката...


Цветин с поклонници на Хануман, Индия

Цветин и Маги тръгват от България, през Турция, Пакистан и Индия с желанието да се потопят в атмосферата на древните пътешественици и не носят със себе си мобилни средства - телефон, таблет, лаптоп – нямат и конкретен план. Така се озовават на Пътя на коприната, след това на Пътя на подправките - древните маршрути, по които са се движили кервани с търговци. По време на пътуването някак успяват и да направят блог Magic Kervan (“Вълшебния керван”).


Мост над река Царап, Индийски хималаи

След като преминават през Турция продължават към Иран, Пакистан и Индия, като изминават Пътя на коприната между Европа и Азия само по земя. В Индия стопират и пътуват шест месеца, като я определят като „една от най-любимите ни държави”. После тръгват по Пътя на подправките, през Югоизточна Азия. Преминават през целия Индонезийски архипелаг, от остров на остров, до Молукските острови, наречени Островите на подправките.

Можете да поръчате своята бройка от „Палецът на свободата“ тук: https://bgmagickervan.com/kniga/

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин