Влакът на Тито - да попътуваш в миналото - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Влакът на Тито - да попътуваш в миналото
Автор: Мира Янева

Освен че е управлявал цяла държава в продължение на близо 40 години, Йосип Броз Тито си имал и личен влак. Плави воз или Синият влак се ползвал само от югославския лидер и от най-височайшите му гости, като от първото си пътуване през 1946 г. до края на своята служба при Маршала е изминал над 600 000 км.

Влакът имал вагон-ресторант, вагон-трапезария, вагони, които са се използвали за салони, кухня и гараж за 4 автомобила. Във вагона-гараж имало достатъчно място и съоръжения, за да може по време на пътуването колите да бъдат почиствани външно и вътрешно.

За качването на английската кралица Елизабет II през 1972 г. вагоните са изцяло преобзаведени.

От 2004 г. Синият влак е превърнат във влак-музей, като няколко пъти годишно вози туристи от Белград до град Бар на адриатическото крайбрежие на Черна гора (или обратно).

По време на пътуването посетителите прекарват 11 часа сред луксозната обстановка на личното возило на Тито. Маршрутът преминава през живописното Скадарско езеро, каньоните Морача и Тара, железопътния виадукт Мала Риека и платото Златибор.

Във вагон-ресторанта, облицован със скъпо дърво, гостите на влака могат да дегустират сръбски вина, ракии и домашни ястия. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин