За рикшите и хората, по-евтини от коне - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За рикшите и хората, по-евтини от коне
Автор: Кристина Кацарска

Четириколка, нерядко управлявана от двама или трима, задвижвана чрез въртене на педали, с кошничка за малчуганите и покрив за предпазване от дъжд – забавление за цялата компания. Такава е разпространената представа за съвременната рикша, използвана обикновено като атракция на морето и в азиатските държави. Но в миналото управлението на рикша не се е и доближавало до идеята за веселба.

Макар на пръв поглед да изглежда като древно изобретение, смята се, че за пръв път рикшата се появява през 1869 г. в Страната на изгряващото слънце. Новото изобретение се движи на две или три колела, събира двама души и е теглено от човек. По това време конската сила е заплащана дори по-високо от човешката, поради което е и привилегия основно на военните. В буквален превод от японски рикша (jinrikisha) означава човекозадвижвано превозно средство. Правителството в Токио е толкова впечатлено от икономичното возило, че още през слeдващата година дава позволение за производството и разпространението му. Рикшата измества утвърдената вече носилка, а през 1872 г. около 40 000 рикши се движат по японските улици. Най-заможните семейства разполагат и със собствен бегач (теглещият рикшата). Нововъведението изминава дневно около 32-48 км със скорост от 8 км/ч. Да теглят рикша е една от най-непоносимо трудните длъжности за тогавашните хора, но и добър начин за препитание на новозаселилите се в големите градове.

Рикшите бързо придобили популярност и в други части на азиатския континент, както и в Северна Африка.

Още през 1873 г. рикшите вече се движат из Китай. С появата си в Сингапур през 1880 г. успяват да изместят дори каретите и каруците. А през същата година са пренесени и в Индия. В края на 19-и век рикшите достигат и Корея.

Но след Втората световна война настъпва финалът за рикшите, теглени от хора. Тази дейност вече е определяна като унизителна, напомняща за феодализма, несъответстваща на така желаната модернизация.

Започва разпространението на колелата-рикши, чийто брой в края на 20-и век достига 4 милиона, разпръснати по целия свят. А през 21-и век се появяват и авторикшите, където отново конските сили заместват човешките.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин