Зара Янева: Всичко е необикновено извън отъпканата пътека - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зара Янева: Всичко е необикновено извън отъпканата пътека
Автор: Мария Ангелова

Познавате Зара Янева от Peika.bg – нейните приключения, пътешествия и съвети не са нищо друго освен чиста доза вдъхновение. Тя ви разказа как се хваща яхта на стоп, как се преживява пустинна буря в Мароко, призна си за своите комични истории за забравен багаж и ви отведе до куп интересни места. Сега дойде времето да я сложим от другата страна на микрофона и да разпитаме за това-онова. А пък, доколкото я познаваме, всичко ще си каже.

 

- С какво се занимаваш от понеделник до петък?

Имаше период от живота ми, в който всеки ден бях на различно място и правех най-различни неща без значение от деня и датата. Сега? Почти същото е, само без големите пътувания. Имам късмет да работя на гъвкав график и дори мога да си позволя да отида някъде през делничните дни. 

- Къде може да те намери човек през уикенда?

- Обикновено уикендите правя нещо вкъщи. Например, план къде да попътувам през делничните дни!

 - Без какво никога не тръгваш на път?

- Може да ви звучи смешно, но никога не тръгвам на път без малко шишенце с клеева тинктура (прополис), защото ми дава сигурност, че мога да издържа физически на всякакви препятствия. Също така не тръгвам никога, особено на по-голямо пътешествие, без дневник, за да мога да записвам някои впечатления.

- За колко време си стягаш багажа?

- Никога не съм имала проблеми с багажа, дори да забравя нещо, оказвало се е, че почти всичко може да се намери или замести по-късно. Слагам първо нещата от предишния въпрос, после рисувам в главата си човешкото тяло и мислено го „обличам“. Цялата процедура вече не отнема повече от 15-20 минути. Сигурно ще мога и по-бързо, ако се наложи!

- Кое е първото нещо, което правиш, когато стъпиш за първи път на ново място?

- “Усещам” атмосферата. Затварям очи и вдъхвам ароматите, чувам звуците, езика, мелодиите във въздуха. После, разбира се, се оглеждам и се старая да “разбера” мястото, да набележа евентуални опасности или съответно – яки неща.

- Кое е мястото, което непременно искаш да видиш преди да умреш?

- Нямам фиксация към определено място. Всяко място, на което съм била и на което ще бъда, си заслужава, защото съм била “жива” в този момент.

- Какво включва за теб идеалното пътуване?

- Непозната дестинация, хубава компания, различни активности, по възможност неизпитани досега, и различна гледна точка за местата.

- Сама или със спътник?

- С лош спътник да си сам автоматично означава по-добра компания, така че – и двете, но най-добре с приятна и интелигентна компания, с която да споделяте впечатленията.

- С билет или на стоп?

- И двете. С първото ще мога да помързелувам, да почета, да се настроя, а във втория случай – да пробвам интуицията и комуникативните си умения.

- Кое е най-необикновеното ти преживяване по време на път?

Страшно много са. Например, когато ни взеха на автостоп с истинска яхта или когато се изгубихме в море от застинала лава. Всичко става “необикновено” когато си излязъл от отъпканата пътека.

- За къде не би отказала еднопосочен билет?

По будистки ми идва да кажа „За себе си“. Идеята е, че не мястото е важно, а как човек се чувства там. Ако говорим буквално, не бих отказала което и да е място на света с повече природа и по-малко насилие, и да съм заедно с любимите ми хора.

- Къде е пейката с най-хубавата гледка?  

- Най-хубавата гледка, която съм виждала от пейка, е от един заслон високо в Пиринеите, от френската страна. Виждаше се най-високият водопад в Европа, върховете бяха покрити със сняг, а подножията им – в зеленина. Приказно е.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин