Защо затвориха Статуята на свободата за посетители? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо затвориха Статуята на свободата за посетители?
Автор: Peika.bg
Защо затвориха Статуята на свободата за посетители?

Един от най-големите символи на Ню Йорк и САЩ – Статуята на свободата – остава затворена за посетители до второ нареждане.



Причината е временното прекратяване на финансирането на федералното правителство. 
Още в петък следобед Националната паркова служба на САЩ обяви, че ще затвори историческата статуя и близкия остров Елис на посетители, ако Конгресът не успее да постигне споразумение за финансирането им.

Американското правитрелство остана без финансиране за пръв път от 2013 г. насам, след като Сенатът отхвърли новия краткосрочен бюджет, който трябваше да осигури финансиране за държавните институции до средста на февруари.

Въпреки мнозинството си в Сената, интензивните преговори и намесата на президента Доналд Тръмп, републиканците не успяха да осигурят достатъчна подкрепа за бюджета.

Основна тема на преговорите бяха действията спрямо стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали в САЩ като деца. Те бяха защитени от експулсиране по програма на президента Барак Обама. С новата политика на американското правителство обаче техният статут е несигурен и връщането им по родните места е почти сигурно.

Именно това доведе до бламирането на бюджета, а близо 800 000 федерални служители са били уволнени. Най-символно беше засегната обаче Статуята на свободата, която е сред символите на САЩ. Въпреки това управляващите обещават, че ще се опитат да намерят средства възможно най-скоро, за да отвори отново достъпа до тези атракции.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин