8 книги, които ще ви накарат да пътувате - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 книги, които ще ви накарат да пътувате
Автор: Мария Ангелова
8 книги, които ще ви накарат да пътувате
Снимка: Thinkstock/Guliver

Има книги, които макар и да не са пътеписи, са способни да ви накарат да си стегнете куфарите още преди да сте стигнали до последната страница. 

Вдъхновяващи и препрочитани до безкрай.

В духа на разпространеното напоследък книжно предизвикателство, ви споделяме 8 от любимите си книги, които събуждат желание за движение, приключение и забавление. А кои са вашите?

По пътя“ на Джак Керуак

Каква по-вдъхновяваща книга за пътуване, приключения и безгрижието на младостта от „По пътя“! Пътуването на стоп е издигнато в култ, а какво има да се случва – просто няма значение. Най-сигурното доказателство, че не можем да живеем без Керуак, е че битниците, които той измисля и описва, скитат по пътищата на планетата и до днес.

Научете как да вървите по пътя като Керуак или прочетете нашите 10 любими цитата от "По пътя".

28131

Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго

Париж на Виктор Юго сякаш е застинал в пространството и живее свой собствен живот независимо от всичко и всички. Нотр Дам дьо Пари и днес разказва истории и вдъхновява хората да видят Париж... и не само да го видят. Като екстравагантния артист Филип Пти, който на 21 години влиза с взлом в катедралата в ранните зори на юнски ден през 1971 г. След което опъва въже между двете кули и се разхожда по него... 

11572

Мостът на Дрина“ на Иво Андрич

Историческите перипетии на Западните Балкани са вдъхновение не само да запалите към Вишеград. Емир Кустурица, който е един от най-големите почитатели на Андрич в света, използва книгите и живота му за вдъхновение на своите проекти – Дървения град в Мокра гора, Сърбия и Каменния град във Вишеград, Босна и Херцеговина (където се намира и 160-метровият каменен мост на Дрина)

20940

Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“

Философия, мотоциклети и безкрайните прерии на Америка. Робърт М. Пърсиг е вдъхновил хиляди хора по света да пътуват и размишляват. „Понякога е малко по-добре да пътуваш, отколкото да пристигаш" – нали?"

Вижте нашите любими 5 цитата от "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет".

27938

Един гадател ми каза“ Тициано Терцани

Един гадател предсказва на журналиста Тициано Терцани, че ще умре в самолетна катастрофа през 1993 г. Не от суеверие, а с цел разнообразяване на живота, Тициано прекарва цяла година, пътувайки из Азия само по суша. Книгата е интересна разходка из дълбините на душата на азиатците място за неочаквани срещи, част от които днес вече няма как да се осъществят (заради вече паднали режими, променени държавни граници и променени хора). Защо пък тогава човек да не провери какво се е случило от 90-те насам в Югоизточна Азия?

16087

Сред дивата пустош“ на Джон Кракауер

Приключенията, които са следствие от решението на Крис да се откаже от парите и живота в коловозите и сам себе си да нарече Супертрамп (Суперскитник). Въпреки трагичния си край, книгата съдържа в достатъчно количество приключения и картини от американския Северр които да вдъхновят едно бягство за малко сред дивата пустош.

8832

Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес

Дон Кихот отдавна е много повече от литературен герой, рекламно лице на салам и туристически магнит. Книгата е по-скоро вдъхновител за добротворство и свобода, което пък вдъхновява за пътешествия. Ако приемате борбата с вятърни мелници буквално, ще ги откриете в градчето Консуегра, на 2,5 часа път от Мадрид. В испанското градче Кинтанар де ла Орден пък изрисуваха огромен блок с графит на Дон Кихот.

6127

"И изгрява слънце" на Ърнест Хемингуей

Смятана от мнозина за най-доброто, писано от Хемингуей, "И изгрява слънце" ви разхожда из Париж и Испания в компанията на няколко американци. Може би най-запомнящи се са описанията на борбите с бикове.

Прочетете нашите любими цитати от Хемингуей или се разходете из Куба по стъпките на Хемингуей.

2008

Вие кои книги бихте добавили?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин