9 места в Сърбия, където задължително да отидете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 места в Сърбия, където задължително да отидете
Автор: Peika.bg
9 места в Сърбия, където задължително да отидете

Сърбия не е велика туристическа дестинация от ранга на Италия или Испания, но е предпочитано място за много хора от България, защото обстановката е позната, не е скъпо и като цяло не се случва нищо, което да ни изненада чак толкова.

От друга страна, там има доста какво да изненада туриста, защото прословутият местен дух ври и кипи във всичко и всички в тази страна, а яденето, пиенето и музиката на корем без проблеми могат да бъдат заменени с природни забележителности, исторически или изкуствени градове, според вкуса на туриста. Вижте кои са деветте места, които да посетите задължително в Сърбия и защо именно те са в тази класация.

1. Дървеният град – защото няма такова място

20940

Мечавник е излязъл от фантазията на известния режисьор Емир Костурица и има точно такъв вид. Етно селото е изградено като декор за филма му „Животът е хубав“ и след това е оставено в някаква негова си реалност. В Дървенград площадите са наречени на личности като Диего Армандо Марадона, в заведенията се предлагат само местни храна и напитки, а в кино салона можете да гледате късометражни филми на самия Костурица. Мечавник със сигурност е уникално място, което е само на пет минути от Шарганската осмица.  Разберете повече за Мечавник.

2. Шарганската осмица – защото това е влакът-легенда

20808

Тази легендарна жп линия е останала в югославския фолклор с бавния си ход, благодарение на който пътниците са имали възможност да се насладят на невероятен пейзаж през целия път. Линията е наречена така, заради специфичното извиване на релсите при изкачването на стръмната Мокра гора и днес е туристическа атракция. Не забравяйте да докоснете Камъка на любовта на една от спирките! Разберете повече за Шарганската осмица. 

3. Фестивали - защото има за всеки по нещо

38636

Сърбия е известна със своите фестивали, които засягат две от основните човешки потребности - ядене и музика. Откъм музика балканската държава танцува на почти всичко - от дивите балкански ритми, плескавиците и високите градуси на Гуча до изживяването Exit, което в последните години продължава със Sea Dance Festival. Любителите на храната със сигурност не трябва да са вегетарианци в Сърбия, защото там месото е издигнато в култ. В същото време, сърбите са толкова откачени на тема фестивали, че там се провежда дори Световният шампионат по готвене на тестиси. Разберете кои са другите култови сръбски фестивали. 

4. Белград – защото този град не спи

35315

Белград си е Белград и по дух едва ли има друг град на Балканите, който толкова да прилича на София. Сръбската столица е изпълнена с живот през нощта и през деня, а не липсват и църкви, както и други забележителности. Най-важното, което трябва да запомните за Белград е, че 24 часа там не стигат за нищо друго, освен да залъжете апетита си за още. Разберете повече за Белград.

5. Авалската кула - защото е символ на Сърбия

38639

Авалската кула е била гордостта на Югославия и с право: построена е само за 4 години и в момента на завършването си е била петата най-висока конструкция в света. Бомбардировките на НАТО през 1999 г. за кратко повалиха този символ, но днес кулата отново е на мястото си и е най-високата на Балканите. Разберете повече за кулата. 

6. Дяволският град – защото това е друга реалност

5478

Червени реки, жълто-червени скали, разяждаща киселнина вода, въобще адска история. Пирамидалните скали и колони приличат на Мелнишките пирамиди, но са доста по-зловещи и определено няма къде другаде да видите подобни неща. Разберете повече за Дяволския град.

7. Пирот - защото е близо

38635

Пирот е идеална дестинация за един ден, защото е близо, можете да да се разбирате с местните на български, а пазарът там е легендарен с множеството стоки, посетители и търговци. Ако не ви се занимава с хора, магазинчета, ресторантчета и кафенета, можете да посетите крепостта Кале, която е само на 10 минути от града. Разберете повече за Пирот.

8. Погановският манастир – защото е още по-близо

11526

Ако искате разходка съвсем близо до България, но все пак зад граница, това е чудесен избор. Погановския манастир се намира на сръбския бряг на река Ерма и е отлична дестинация за един ден, защото мястото е много живописно, а самият манастир е в добро състояние. Разберете повече за този манастир. 

9. Сремски Карловци – защото е интересно

38638

Това е духовният и културният център на Сърбия. Древен град, място на подписване на важни споразумения и дом на първата сръбска гимназия, в Сремски Карловци определено има какво да се види откъм архитектура и история. Разберете повече за Сремски Карловци. 

*

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин