Интересни събития този уикенд (15-17 май) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (15-17 май)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Мария Ангелова
Интересни събития този уикенд (15-17 май)
Снимка: Thinkstock/Guliver

Къде какво интересно се случва този уикенд - от Нощ на музеите до кулинарни форуми, карнавал в Габрово, книги за смет, музика на Петър Дънов, състезания в парка... Вижте и препоръчаните събития за деца. Или открийте стотици идеи за пътуване в категория Уикенд

Европейска нощ на музеите

16 май, различни градове в България

Нощта на музеите се провежда от няколко години в много от големите градове в България, като по традиция вратите на музеите и галериите остават отворени до полунощ и има много съпътстващи събития. Вижте музеи в цялата страна и тяхната програма за Нощ на музеите 2015.

*

София хартиен арт фест

7 май - 6 юни, София

За пети пореден път в София ще се проведе Хартиен Арт фест в периода. Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артисти от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, тази година показва произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София. Вижте още от програмата на София хартиен арт фест. 

*

Музикалното творчество на Петър Дънов

17 май, София

От 11 часа в Зала България ще можете да чуете трети концерт от музикалното творчество на Петър Дънов под заглавие "Мирът иде". Подробности за концертите с музика на Дънов.

*

Софийски фестивал на науката

14-17 май, София

Софийският фестивал на науката е за тези, които искат да открият и разберат чудесата на света около нас. Той цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените в България и по света. По традиция четирите дни на фестивала ще предложат богата програма от над 60 събития за всяка възраст, професия и занимание. Фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка Заимов ще съберат учени от България, Обединеното кралство, Ирландия, Полша и Испания, за да покажат красотата на науката. Вижте подробности и програма на Софийски фестивал на науката.

*

Международен фестивал на етнографския филм

11 до 16 май, София

По време на петото издание на фестивала темите на документалните продукции са групирани около акценти като нематериално културно наследство, околна среда, родово-семейни връзки и отношения, глобализация, а 26-те гледни точки на изследователи и документалисти от 19 държави ще отведат зрителите на специфично околосветско пътешествие. Специалният фокус е върху германската школа по визуална антропология, във връзка с което в България пристигат Беате Енгелбрехт и Ролф Хусман от Института за научни филми в Гьотинген. Очакват се още гости от Румъния, Сърбия, САЩ и България. Следете подробности за Международния фестивал на етонграфския филм.

*

Антистатик - фестивал за съвременен танц и пърформънс

15-21 май 2015, София

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” е пространство за пресрещане на различни разбирания за съвремието през неговите артистични практики. Осмото му издание продължава да въвежда нови езици и кодове на общуване в него. И пита „Говорите ли танц”? А с това и – за какво „говори” танцът? Повече за фестивала Антистатик.

*

Sofia Quest - състезание - преоткрий София

16 май, София

Мислите си, че познавате София? А може би искате да научите нещо повече за историята и културата на столицата? Запишете своя отбор за състезанието Sofia Quest. Всеки отбор се състои от двама души на възраст от 18 до 35 години, като на началния пункт всеки отбор ще получи плик с насоки. От тях участниците трябва да намерят следващия пункт, на който ще преминават през различни задачи и предизвикателства, свързани с историята и културата на София и Европа. След което ще получат насока за откриването на следващия пункт... Подробности и информация за записване за Sofia Quest.

*

Grand Chocolate Festival

16 май, София

Първото по рода си шоколадово изложение в България, на което ще има дегустации на шоколадови творения на изкуството и работилници на сладка тематика. Вход свободен от 11 до 19 часа. Подробности за Grand Chocolate Festival.

*

Старопланински събор Балкан фолк 2015 и Национален шампионат по фолклор Евро фолк

7-17 май, Велико Търново

IX издание на Старопланински събор „Балкан фолк” ще се проведе от 7 до 17 май в гр. Велико Търново. В рамките на шест дни на сцена „Летен театър” в парк Марно поле ще се изявят повече от 5000 участници от над 200 колектива, както и индивидуални изпълнители от всички фолкорни жанрове и етнографски области на България. Едновременно с това ще се проведе и VI Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк”. В него ще участват около 80 музикални формации, които ще се състезават в 8 категории и две възрастови групи. Подробности за фолклорните събития.

*

Китна Тракия пее и танцува

16 май, Хасково

Националният събор на народното творчество Китна Тракия пее и танцува вече повече от 40 години радва сърцата на родолюбивите българи. Организатори са община Хасково и Министерството на културата. Съборът цели да популяризира автентичния български и най-вече тракийски фолклор. В Китна Тракия пее и танцува всяка година участват около 200 фолклорни колектива и индивидуални изпълнители от България и чужбина. Подробности за "Китна Тракия пее и танцува" 2015.

*

Матине - звезди на старозагорската опера

16 май, Стара Загора

Държавна опера - Стара Загора представя Матине „Звезди на старозагорската опера“ със Стефка Минева-мецосопран. Вижте още от програмата на Държавна опера Стара Загора.

*

Човек е това, с което се храни - кулинарен форум на х. Козя стена

16-17 май, хижа Козя стена, Централен Балкан

Въпросът “С какво се храня и откъде идва то?” става все по-важен с всяка изминала минута… Затова ви каним на кулинарен форум на здравословното хранене: раздвижете се и елате на хижа Козя стена, срещнете се с производители и търговци на чисти храни, опитайте продуктите им и научете как да си сготвите вкусно, лесно, здравословно и енергийно, докато спортувате активно навън! Информация за записване за кулинарния форум

*

Проект Зората - музика и поезия в едно

16 май, Пловдив

‘‘Проект Зората‘‘ e творчески експеримент на няколко млади музиканти, които използват потенциала на съвременното музикално звучене, за да дадат гласност на литературни творби от любими свои поети. Творби на Никола Вапцаров, Гео Милев, Теодор Траянов, Христо Ботев, Иван Вазов ще чуете в ритъм на няколко литературно-музикални хип-хоп представления. На 16 май в Петното на Роршвах в Пловдив. Повече за проект Зората.

*

Книги за смет

16 май, Бургас

Повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето, ще се случи за трета поредна година от 26 април до 16 май. След София и Пловдив през април, „Книги за смет” ще се състои на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас. Организаторите ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Подробности за кампанията Книги за смет.

*

Габровски карнавал

16-17 май, Габрово

Ежегодният карнавал в Габрово се предвожда от огромната котка-символ на града и всяка година е с различна тема. Следете за подробности около Габровския карнавалНа Деня на Габрово - 16 май, в 10:30 ч. започва Весела суматоха в Парка на смеха до Музея „Дом на хумора и сатирата“. От 11 ч. започва XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015, а от 18.00 ч. започва карнавалното шествие „Габровец и котка по гръб не падат“ в центъра на града. На 17 май пък се провежда XVI Национална среща-наддумване „Благолаж” – Габрово 2015

*

Празник на розата

8 май - 7 юни, Казанлък и околности

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната казанлъшка роза. Празникът се празнува за първи път през 1903 г. и оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза и насища въздуха със своя аромат. Вижте програмата на Празника на розата 2015.

*

Колело за смет, за дете велосипед - кампания

до 1 юни, цяла България

1bike.bg, Drag Bicycles и сдружение МОГА-Дряново стартират кампания, в която от стари велосипеди и части ще сглобят максимално много работещи колелета, които да дарят на деца в неравностойно положение от град Дряново. Всички, които имат стари и непотребни велосипеди или велосипедни части, са поканени да ги дарят. За предпочитане са по-малки велосипеди, но и големи ще свършат работа (децата са на възраст между 8 и 19 години). Старите части от мазето или гаража за вас може да са боклук, но на могат да помогнат за сглобяването на работещ велосипед. Научете повече за това как да дарите колело в кампанията "Колело за смет, за дете велосипед".

*

Немски порцеланови кукли от 19-и век - изложба на Петър Еневски

До 1 юни, София

Арт-къща „Куклите” ви кани на уникална за България изложба – на порцеланови кукли, изработени във фабриките на Германия през 19-и  и началото на 20-и век. Повече информация за изложбата на немски порцеланови кукли.

*

В ЧУЖБИНА

Сезонът на лалетата в Кукенхоф

До 18 май, Лисе, Холандия

Тези изумителни градини с лалета край холандския град Лисе са отворени само 2 месеца годишно. Разгледайте милиони как цъфтят милиони луковици, засадени на ръка, по време на сезона на лалетата в Кукенхоф

*

Фестивал на цветята/ Temps de Flors

10-18 май, Жирона, Испания

Всяка година през месец май живописният каталунски град Жирона се превръща в цветна приказка. Улиците, площадите, галериите се изпълват с цветни композиции, килими от цветя и музика на живо. Паралелно с цветните събития се провежда богата културна програма и редица кулинарни събития. Ресторантите в града подготвят тематични менюта, коктейли, десерти, включващи украса от цветя. Подробности за Фестивала на цветята в Жирона.

***

Вижте всичко от секция Събития по дати, теми и градове!

Вижте идеи къде да отидем уикенда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин