Интересни събития този уикенд (15 - 17 януари) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (15 - 17 януари)
Автор: Peika.bg

Музика, изкуство и... вино! Вижте кои ще са събитията в предстоящия уикенд.

София, Пловдив, през Гарбово и Троян, чак до Мелник ни очакват много интересни събития.

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

GrimeBG празнува първия си рожден ден в Клуб Терминал 1

16 февруари

Заповядайте на първия рожден ден на GRIMEBG. Той ще бъде отбелязан с концерт в столичния клуб Терминал 1 на 16-и февруари. Феновете на грайм музиката у нас ще имат възможността да видят на живо легендата KILLA P. Локалният съпорт на събитието е поверен на ядрото от изпълнители на GRIMEBG - Chibоок, Jahmmi Youth, Bashment, Fnkz. Вратите на клуба отварят в 22:00 ч. Повече информация за билетите тук.

*

ИЗМЕРЕНИЕ - изложба картини на Антон-Константин Анастасов

до 16 февруари

Изложбата „ИЗМЕРЕНИЕ“ на Антон-Константин Анастасов представя картини, вдъхновени от сънищата и илюзиите, които са част от тайно измерение на ума. В неговите творби са изобразени странни мистични същества. Те са символи на хаоса и абсурда в света, в чието ИЗМЕРЕНИЕ се намира човешката душа, разкъсвана от тайни неясни видения. Още информация тук.

*

„Васил Левски – вчера и днес“ - семейна образователна програма в НВИМ

17 февруари

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи годишнината от обесването на Левски с безплатна семейна образователна програма, посветена на делото на Апостола. Тя ще може да бъде посетена на 17-и февруари (неделя) от 10.30 и 14.00 ч. в киносалона на музея. Програмата „Васил Левски – вчера и днес“ ще престави не само идеите на Дякона като нов етап в националноосвободителното движение, но и ще покаже как той присъства в спомените на съвременниците си. Още информация тук.

*

ОТЕЛО - тийн концерта на Фортисимо Фамилия

17 февруари

На 17-и февруари в зала "България" музиката и словото ще кръстосат шпаги в драмата “Отело”. На творческия ринг в надпреварата дали музиката или думите действат по-завладяващо ще излязат отборите на Деян Донков и Радина Кърджилова, защитаващи словото. А готови винаги да поспорят с тях, с невероятните си гласове, ще  отвърнат на удара Михаела Филева и Валери Турманов. И за да има кой да отсъди кой прав и кой крив, от Фортисимо Фамилия са поканили хип-хоп изпълнителя ЖЛЪЧ, който ще разказва и отмерва темпото на тази битка. Още информация тук.

*

Изложба “Изгубените светове” в Музейко

до 21 април

С изложбата “Изгубените светове” Музейко ще ни спусне в дълбините на Черно море както никога досега и ще предложи ново преживяване на своите посетители - виртуална разходка в потънал кораб! Изложбата документира една от най-големите морски археологически експедиции, провеждани някога в света - Black Sea MAP. Експедицията разкрива тайните на морското дъно, спускайки се в дълбините на Черно море. Благодарение на нейните открития, посетителите на Музейко ще се потопят в едни от най-загадъчните му тайни и хилядолетна история, заснети и описани по време на едноименната експедиция. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

МЕЛФОРМАТОР в клуб VOID

16 февруари

Заповядайте на едно разтърсващо събитие на аудио-визуалния колектив МЕЛФОРМАТОР, част от културния календар на Пловдив - европейска столица на културата 2019. Зад пултовете на VOID ще застанaт: Denitza, ELEN, sayulke, Mironov, ATNS, waysie. Допълнителна информация тук.

*

Изложба Ново село - туристическа дестинация

до 10 март

Галерия L’union de Paris – Пловдив, представя  Димитър Шопов с "Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination". Самостоятелната изложба на Димитър Шопов включва картинни обекти, скулптури и видео. Можете да я разгледате в периода 10.01.19 – 10.03. 2019г. „НОВО село“ (на английски: NOVO selo) е легендарна, филмова праисторическа сага на българския режисьор Димитър Шопов, създадена през началото на ХХI век и разработена от неговата компания приятели. Допълнителна информация вижте тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Кино уикенд с Менар Филм Фест 2019

15 - 17 февруари

В средата на месец февруари Tereza Art Gallery ще бъде за първи път домакин на специално подбрана програма от последното издание на фестивала MENAR Film Festival. Документално и игрално кино, коментиращо важни теми, изследващи политика, бит, душевност и социални нагласи в съчетание със силни актьорски изпълнения са част от изкушенията за кино ценителите. След само една прожекция в София, единствено и специално за това пространство организаторите предоставят филма „Татко Лола“ с участието на невероятната Фани Ардан. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Изложба „Зимни Приказки“

до 22 февруари

Една от най-младите, но същевременно бързо развиващи се художници у нас - Даниела Стойкова гостува във Велинград със самостоятелна изложба на тема „Зимни Приказки.“ Авторката ще присъства на откриването на изложбата в Хотел Арте Спа и Парк Хотел, Велинград на 23 януари, 2019 г. Експозицията се състои от 20 маслени платна на зимнa тематика. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”

до 12 март

На 12-и февруари 2019 г., от 17:30 часа в Галерия “Серякова къща” в Троян (ул.„Ангел Кънчев“ №6) се открива изложбата „СТОЛЪТ КАТО СИМВОЛ”, която ще представи влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България. Експозицията е посветена на 150-ата годишнина от обявяването на Троян за град и е част от изложбите състояли е през месец юни 2018 г. в град София  (в галерия "Средец" на Министерство на културата и галерия “Intro”). Новото в нея е, че ще бъде представено столарското изкуство в Троян - от занаятчийството до съвременната индустрия. Още информация за изложбата тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В МЕЛНИК

Дни на отворените врати в Мелнишко 2019

15 -17 февруари

За трета поредна година, винарските изби от региона на Мелник ви канят да отпразнуваме заедно празника на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан. От 14 до 17 февруари 2019г, Винарните от региона отварят вратите си за посетители! Очаквайте традиционно зарязване на лозята, турове на винарните, дегустации, фокус върху местната култура и фолклор и разбира се – местните вино и храна. Мисията на обединените винопроизводители от Мелнишко е да популяризират висококачественото вино от местни и международни сортове и възможностите за винен туризъм в региона на Мелник. Повече информация тук.

*

Трифон Зарезан във Винарна Орбелия

15 -17 февруари

Богата фолклорна програма, автентичен ритуал по зарязването на лозта, винени турове и безплатни дегустации на вино и местни деликатеси, ви очакват и във Винарна Орбелия, разположена в с. Коларово, близо до град Петрич.
Празненствата ще продължат цели четири дни от 14-ти до 17-ти февруари. Събитието се провежда в рамките на Дни на Отворени врати в Мелнишко. Цялата програма вижте тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин