Интересни събития този уикенд (31 януари - 2 февруари) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (31 януари - 2 февруари)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (31 януари - 2 февруари)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Три нови комедийни формата

от 10 до 31 януари

Импровизатори от Холандия и Израел поставят нови комедийни формата с ШиЗи Импро Театър.

ШиЗи Импро Театър ще изненада родната публика с три нови импровизационни представления. Професионалните актьори работят по създаването на новите формати с двама от най-успешните импровизатори на световната сцена – Инбал Лори и Йохим Мейер. Трите представления ще влязат в постоянния репертоар на трупата, а зрителите ще имат възможността да видят техните премиери в три поредни петъка през януари на камерната сцена на театър “Сълза и смях”. 

Топ импровизаторите прилагат утвърдени световни практики в създаването на спонтанните комедийни представления.

Инбал Лори завършва известното “Нисан Натив Актинг Студио” в Тел Авив през 2000г.. От 2017г. живее в Берлин, обикаля света и преподава импровизационни техники и формати. Импровизира повече от 20 години.   

Йохим Мейер обучава различни групи, училища и компании в Европаблизо две десетилетия. Всяка седмица играе със своята трупа Easylaughs в Амстердам и е част от творческия комитет на най-големия импро фестивал на стария континент - IMPRO Amsterdam.

Резултатът от съвместната работа са три коренно различни комедии, всяка със своя неподправен стил и въздействие. В духа на импровизационните представления на ШиЗи Импро Театър, темата се задава от публиката (за всяко шоу по различен начин), а актьорите изграждат цялостно представление на момента.

Повече информация тук.

*

Януари – фестивал на българската драматургия

от 13 до 31 януари

От 13-ти януари до 31-ви Януари, 2020 г. публиката, жадна за българска словесност и драматургия, ще гледа спектакли на наши класици и съвременници, както и интерпретации по български автори.

Началният час на спектаклите  е 19.30 часа, мястото е Нов Театър НДК. За зрителите, които си закупят билети за повече от две представления за януарския фестивал на българската драматургия на касата на театъра, ще бъдат предложени намаления от цените на билетите. 

Неслучайно Фестивалът на българската драматургия се провежда през януари. По думите на Йордан Радичков от едноименната му пиеса, януари е най-българският месец.

Заповядайте на Четвъртото издание на „Януари – фестивал на българската драматургия”.

Повече информация тук.

*

Ах, този мюзикъл

от 27 януари до 4 февруари

АХ, ТОЗИ МЮЗИКЪЛ” В НДК ЩЕ ПОКАЖЕ НАЙ-ДОБРИТЕ МЮЗИКЪЛИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 50 ГОДИНИ

 

Своеобразен фестивал на мюзикълите огранизират продуцентите на Киномания от 27 януари до 4 февруари 2020 г. в НДК. Само в кино „Люмиел Лидл” почитателите на мюзикълите ще видят най-запомнящите се образци от последните 50 години в жанра, който се смята за разбивач на боксофисите. Сред тях са култови класически заглавия от 70-те години на миналия век като „Ах, този джаз” и „Кабаре” на режисьора Боб Фоси, „Брилянтин” на Рандал Клайзър и “Исус Христос суперзвезда” на Норман Джуисън. Почитателите на мюзикъла обаче ще се насладят и на най-новите заглавия, сред които притежателя на 6 награди „Оскар” „La La Land”, както и една от най-нашумелите и рекламирани продукции на 2019 г. – „Котките” на режисьора Том Хопър. Мегапродукцията на „Юнивърсъл пикчърс“ буди противоречиви мнения напоследък, което е още една причина запалените почитатели на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър да видят най-новата му екранизация в „Ах, този мюзикъл”.

Повече информация тук.

*

GastronomiX 2020

от 28 януари до 31 януари

Шеф-готвачи от световна класа покоряват столицата в края на януари

Съветваме ви да си запазите последните дни на януари за кулинарни демонстрации от световна класа!

Четвъртото издание на професионалния форум за висша кулинария ще се проведе от 28 до 31 януари в зала 1 на Интер Експо Център София в рамките на СИХРЕ 2020.

Организатори са Интер Експо Център, DiVino и Българската асоциация на професионалните готвачи. Генерални спонсори на събитието са AVA-M и МЕТРО България.

Основната цел на GastronomiX е да вдъхновява младите и изграждащи се готвачи и ресторантьори, да дава идеи, да надгражда знания и да работи за създаването на една интересна, вкусна и разнообразна картина на ресторантьорството у нас – модерни и креативни прояви на богатите ни традиции.

Повече информация тук.

*

Изложба „Нова българска живопис III“

от 28 януари до 3 март

От 28-ми януари до 3-ти март Галерия и зала “Оборище 5” ще покаже в красивото си пространство изложбата „Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL.  

Картини на добре познатите художници Хубен ЧеркеловИван КюрановГенади ГатевДимитър ЯрановСвилен СтефановКрасимир ДобревРосен Тошеви Петко Дурмана ще бъдат изложени в салонната зала на галерията.

Повече информация тук.

*

Програма на кино "Одеон" (31 януари – 6 февруари)

Повече информация тук.

*

Sofia Game Jam Week 2020

от 31 януари до 2 февруари

ИЗЛОЖБА И МУЗИКА ОТ ВИДЕО ИГРИ НА SOFIA GAME JAM WEEK

След силен старт през изминалия уикенд, тази седмица Sofia Game Jam Week 2020 представя изложба с произведения от български и полски гейминг студиа във Френския културен институт в България. Паралелно с изложбата, събитието организира вечер с музика на живо от култови видео игри в “Кино Култура”.

Най-голямото независимо гейм събитие у нас Sofia Game Jam Week 2020 стартира изключително убедително със своя образователен модул, организиран от ARC Academy. Залата „В Парка“ посрещна близо 500 посетители за двата дни на изминалия уикенд. Млади хора между 16 и 20 години получиха възможността да се запознаят с различни професии в една от най-прогресивните индустрии в света, геймингът.

 

Седмицата Sofia Game Jam бе откритa ден по-рано във Френския културен институт в България в присъствието на нейните организатори, г-н Владимир Данаилов, зам.-кмет по Дигитализация в Столична Община, г-н Клод Шасен, директор на Френския културен институт в България, и г-н Крум Карадаков, ИТ мениджър във фондация “Америка за България”, който обърна внимание, че SGJW 2020 “ще даде перспектива на младите хора, чрез която да успеят да развият своята страст като професионално занимание.”

Повече информация тук.

*

Опера "Дама Пика"

на 31 януари

Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика" в Софийската опера

В концертното изпълнение участват Мартин Илиев, Атанас Младенов и гостуващата очарователна Александра Любчански

На 31 януари предстои премиерата на прочутата опера „Дама Пика“ от П.И. Чайковски, концертно изпълнение

Диригент ще бъде Константин Тринкс - гост.

Повече информация тук.

*

Първият SOLAR за годината

на 31 януари

Първият SOLAR за годината ще е с големите имена на техно музиката, MarcoCarolaи PacoOsuna

Специалното събитие на YALTA CLUB ще е на нестандартна локация – в централното фоайе на НДК

След незабравимото изживяване на последното издание на фестивала с участието на редица имена от световната сцена, YALTACLUB подарява на феновете ново издание на фестивала.

На 31 януари в НДК ще посрещнем големите имена в техно музиката – MarcoCarolaPacoOsunaи LiuboUrsiny. Събитието, което ще се проведе в централното фоайе на НДК, е с ограничен капацитет, а билетите се изчерпват бързо.

За последно видяхме MarcoCarolaпо време на INTERSolar 2018. Малко след началото на 2020 световният посланик на техно музиката се завръща в София за дълъг, енергичен сет в типично негов стил. Всеизвестно е, че Carolaе основен инструмент за развитието на електронната сцена в началото на 90-те години. След повече от 20 години опит, той е един от най-търсените диджеи в света, уважаван продуцент и собственик на няколко лейбъла. Междувременно издава и за други легендарни лейбъли, като Minusи PrimateRecordings. В допълнение към петте му албума, включително и последният PlayItLoudMarcoCarolaeотговорен и за многобройни компилации през годините.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"

от 28 януари до 20 февруари

На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”.

Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.

Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНСКО

Wine & Spirits Fest Bansko

от 31 януари до 2 февруари

Wine & Spirits Fest Bansko ще се проведе за първа година в Банско в Kempinski Hotel Grand Arena Bansko в две зали Витоша и Пирин.

Форматът е предшественик на добре познатите и посещавани през годините издания на Rakia & Spirits Fest Sofia и Wine Fest Burgas.

Посетителите на Wine & Spirits Fest Bansko ще могат да дегустират около 200 продукта на над 20 изби местни производители, вносители и дестилерии, да договорят търговски условия за разпространение или да си закупят продукти на място на специални цени.

Лично самите производители, технолози или професионалисти, добре запознати с продуктите, ще бъдат на място да отговарят на въпроси и да се запознаят с гостите на фестивала.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Четвърто издание на Gabrovo Game Jam

от 31 януари до 2 февруари

Провокация с изкуство и сериозни игри

За четвърта поредна година от 31 януари до 2 февруари 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света - GlobalGameJam (https://globalgamejam.org/). Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации, работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите.

Журито, което ще оценява игрите на отборите е в състав: доц. д-р инж. Росен Иванов от катедра КСТ на Техническия университет Габрово, графичният дизайнер от Велико Търново Александър Петров и Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата.

Сред записаните за участие през тази година правят впечатление и доброволци от Техническата гимназия в Габрово, които нямат право пълноценно да се включат в надпреварата поради ненавършени 18 години, но със сигурност ще научат много нови неща от останалите участници.

Gabrovo Game Jam ще започне с кратка презентация на тема „Сериозни игри“ (serious games), с която ще бъде представен потенциалът на игрите да се използват като инструмент за адресиране към сложни и често травматични ситуации. Днес този тип игри се разработват най-вече за целите на образованието, маркетинга и рекламата, бизнеса и управлението, здравеопазването, екологията, отбраната и сигурността, културата и изкуството, хуманитарните дейности, политиката и науката.

Повече информация тук.

*

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин