Остров Свети Ахил – едно място с богата история - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Свети Ахил – едно място с богата история
Автор: Вероника Иванова
Остров Свети Ахил – едно място с богата история
Снимка: bg.wikipedia.org

Остров Свети Ахил се издига в центъра на Малкото Преспанско езеро, което е разположено на границата между Гърция и Албания.

По-голямата му част попада в Гърция, а областта, в която се намира е наречена Македония (езерото се намира в западната ѝ част). На острова има малко селище, носещо също името Свети Ахил, чието население наброява около 20 души.

Остров Свети Ахил е пряко свързан с българската история – още по времето, когато Аспаруховите племена преминават Дунава и се заселват на Балканите, един от братята на кан Аспарух – кан Кубер се заселва около двете Преспански езера и основава Куберова България.

По-късно, по времето на Борис І, островът отново е в пределите на България, като владетелят създава 7 големи епископски храма на територията на страната, за да утвърди християнството – един от тези храмове е базиликата на остров Свети Ахил. Освен това Борис І изпраща тук и големият български просветител – Климент Охридски.

Около век по-късно (края на X век) цар Самуил прави основен ремонт на базиликата и я превръща в патриаршеска. Тъй като той току-що е превзел град Лариса, решава да пренесе оттам мощите на Свети Ахил в базиликата на острова. Оттогава, както храмът, така и островът, носят името на светеца.

Остров Свети Ахил – едно място с богата история
Снимка: Flickr.com

Може да се каже, че Свети Ахил е било любимо място на цар Самуил – тук той е ръкоположен за монарх, а също така е и погребан тук, заедно с част от своите воини, ослепени от Василий Българоубиец. Според някои историци , съществувалия тук средновековен град Преспа е бил столица на България по времето на цар Самуил.

Преспа пада под византийска власт през 1018 г., а през 1073 г. градът и базиликата са унищожени от германци и викинги. През Второто българско царство районът отново принадлежи към територията на България за около половин век.

Стъпвайки на острова ще видите, че пътят се разделя на две – северна и южна пътека, като най-интересните забележителности са разположени около северната. Южната пък минава край къщите на малкото останали местни жители и отвежда до една нова църква, а също и до останките на средновековната църква “Свети Апостоли”.

По северната пътека (падаща се отляво) най-напред можете да видите развалините от стари къщи,а след тях да посетите църквата “Свети Георги”, която впечатлява с интересната си камбанария. Тя е ниска, вкопана в земята и служи като гробищна църква на селището. Недалеч от тази църква, в посока вътрешността на острова, се намира и най-голямата забележителност тук – базиликата “Свети Ахил”. След като посетите и този обект, можете да продължите по пътеката и след около половин час ще достигнете манастира “Света Богородица Порфирна”, където е и едноименната църква. Островът не е голям и би трябвало да успеете да го разгледате за около 2 часа. Поглеждайки към водите на езерото пък може да видите интересни видове птици.

Остров Свети Ахил – едно място с богата история
Снимка: bg.wikipedia.org

В случай че сме събудили интересът ви и решите да посетите остров Свети Ахил,то ето и малко информация как да стигнете до него:

След като достигнете до двете Преспански езера, за да отидете до острова трябва да тръгнете по пътя между тях. Малко след като минете шосето между езерата, ще видите паркинг (който е безплатен). Оттук нататък трябва да продължите пеш, като до острова се стига по 850-метров понтонен мост – преминаването му отнема не повече от 10 минути.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин