Първо пътническо пътуване със свръхскоростната капсула “Virgin Hyperloop” - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първо пътническо пътуване със свръхскоростната капсула “Virgin Hyperloop”
Автор: Peika.bg
Първо пътническо пътуване със свръхскоростната капсула “Virgin Hyperloop”

Върджин Хиперлууп (Virgin Hyperloop”) на Ричард Брансън извърши първото пътническо пътуване в света със супер високоскоростна капсулна система, основен тест за безопасност на технологиите, които той се надява да промени начина на транспортиране на хора и стоки.

Първият тест с хора на борда се проведе в Лас Вегас, като се очаква транспортната система да влезе в експлоатация до края на десетилетието, каза изпълнителният директор на компанията.

Това беше нашият Кити Хоук момент, каза Джош Гийгъл, съосновател и главен технологичен директор няколко часа след приключването на теста, позовавайки се на малкото градче в Северна Каролина, където братята Райт извършиха първия полет с двигател през 1903 г.

Първите двама души, които се качиха на борда на хиперкапсулата, бяха Гийгъл и Сара Лучиан, директор пътнически пътувания. Облечени в дънки и маратонки, те се изстреляха в 400-метрово пътуване с максимална скорост от 172 км/ч.

Имах истинското удоволствие да видя как историята се създава пред очите ми – да стана свидетел на осъществяването на първия нов начин на масов транспорт от над 100 години, каза той.

Ние сме на крачка по-близо до навлизането в нова ера на свръхбързо, устойчиво движение на хора и стоки, заяви председателят на борда на директорите на Virgin Hyperloop” Султан бин Сулайем.

Въпреки че тестовият пробег не се доближи до обещаните 900 км/ч за широко разпространена, икономична търговска употреба, Гийгъл каза, че тестът в неделя доказва, че системата е безопасна за хората.

Тестът идва месец, след като Ройтерс за първи път съобщи, че “Virgin Hyperloop” е избрал щата Западна Вирджиния, за да изгради център за 500 млн. щатски долара и тестова писта, която да служи като полигон за технологията.

Компанията се стреми към сертифициране на безопасността до 2025 г. и търговска експлоатация до 2030 г.

Канадският Transpod и испанският Zeleros също се стремят да подобрят традиционните пътнически и товарни мрежи с подобна технология, която според тях ще намали времето за пътуване, задръстванията и щетите върху околната среда, свързани с машините, задвижвани с петрол. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин