Интересните събития през февруари 2016 - по света и у нас - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересните събития през февруари 2016 - по света и у нас
Автор: Peika.bg
Интересните събития през февруари 2016 - по света и у нас

Февруари е студен и неприветлив месец само на пръв поглед. Всъщност календарът му е пълен с фестивали, карнавали, филмови събития и какво ли още не. Ето ги нашите любими събития през февруари, които не са за изпускане:

Sofia MENAR Film Fest във Варна

29 януари - 7 февруари, Варна

Ако ти се пътува по света на цената на един билет за кино, кинофестивалът Sofia MENAR е събитието, което да запишеш в календара си. Фестивалът е с фокус върху филмите от Близкия изток и Северна Африка и ще те срещне с филми, които няма къде другаде да видиш. След изданията в София и Пловдив, фестивалът пристига и във Варна. Подробности  акценти за Sofia MENAR във Варна. 

Нашите любими филми за пътешествия от Sofia MENAR.

*

Зимно училище в Националния политехнически музей

1-5 февруари, София

На децата във възрастта между 7 и 11 години предлагаме да прекарат 5 незабравими ваканционни дни в Националния политехнически музей, където ще имат възможност да намерят нови приятели, да научат нови игри, да открият някои “тайни” от природата чрез науката, да проявят сръчност и въображение. И не на последно място – да се забавляват. Занятията се провеждат всеки ден в периода 1-5.02.2016 г. от 9.30 до 16.00 ч. с предвидено време за почивки и обяд. Подробности и програма на зимното училище в музея.

*

Зима в музея - за деца в Квадрат 500 и Национален природонаучен музей

1-5 февруари, София

Фондация Изиарт, съвместно с Национален природонаучен музей София и Квадрат 500, организира зимно училище във ваканцията от 1-ви до 5-и февруари. Занятията ще се провеждат от понеделник до петък, от 10.00 до 17.00 ч. и ще включват теоретични и практически занимания всеки ден между 10:00 и 17:00 ч. (като се предвиждат почивки и време за обяд). Повече за инициативата и програма на Зима в музея.  

*

Ваканционна работилница за ученици Играя и зная - ВХОД СВОБОДЕН

1-5 февруари, София

Студенти от Нов български университет забавляват и обучават безплатно ученици през зимната ваканцията. За участие в отделните работилници е необходима регистрация. Препоръчителната възраст на учениците за отделните сесии е различна - от 5. до 11. клас. Повече за Ваканционната работилница на НБУ.

*

Трифон Зарезан с народни борби

1 февруари, Асеновград

Tова е един от най-големите празници в Асеновград, който е свързан с лозаро-винарството. С този ден се поставя началото на пролетната обработка на лозята. Най-много хора се събират на параклиса "Св. Трифон", който се намира над кв. Амбелино. Там могат да се видят т.нар. пехливански борби. На победителя се дава овен, чиито рога са украсени с варак. Борбите се придружават с тъпани. Програма на Трифон Зарезан в Асеновград.

*

Бунище Земя - документален филм

2 февруари, София

"Бунище - Земя" е едно от най-силните документални заглавия за световния проблем с отпадъците. На каква опасност са изложени хората и околната среда заради замърсяването на въздуха, земята и морето с отпадъци? Защо изгарянето не е решение и колко сериозно отрицателно влияние има то върху здравето на хората? Как всеки от нас може с малка промяна в навиците си да намали ежедневния боклук? Събитието ще започне с презентация на експертите от “За Земята”, които ще разкажат за пътя на боклука в столицата, за ефекта от горенето на отпадъци в ТЕЦ-София върху “чистия” софийски въздух, който дишаме всеки ден. Ще се представят и добри решения на проблема с боклука в други български общини. Подробности за прожекцията. 

*

Презентация: Техниката на сърфиста – По вълните на едно южноамериканско пътешествие

3 февруари, София

Клубът на пътешественика - София представя нашироко в Дом на киното, заедно с добре познатия пътешественик и фотограф Иван Панкев, който ще разкаже за първата половина от своето 5-месечно странстване из Южна Америка (АржентинаУругвайПеруБоливия от първата половина на пътуването). От него ще научите какви хора качват стопаджии в Аржентина, какво интересно има в Уругвай, колко разреден е наистина въздухът над 6000 м и има ли живот по Амазонка. Ще разберете колко цвята има Хълма на седемте цвята, колко солена е третата по големина солна равнина на земята, къде е най-красивата пясъчна пустиня на континента, отплащат ли се трекинг усилията в Андите и колко хора живеят в най-многолюдния град без сухопътна връзка в света. Подробности и информация за билети за презентацията. 

*

Ехо от Банско Филм Фест

3-9 февруари, София

Няколко дни в залата на Полския Институт в София (ул. „Веслец“ 12) ще можете да видите всички наградени филми, както и още няколко страхотни ленти от програмата на Банскофилмфест 2015. Пет вечери, 24 филма, 100% adrenaline, 100% extreme, 100% adventure! Подробности за програмата тук.

*

Sofia Live Club - програма за февруари

4-29 февруари, София

От Спенс, Орлин Павлов и Легендите на живо до Пощенска кутия за приказки - Sofia Live Club предлага интересна програма и през февруари. Вижте пълната програма на Sofia Live Club.

*

Златен грозд - фестивал на мелнишкото вино

6 и 7 февруари, Мелник

За пети път ще се проведе фестивалът за мелнишко вино "Златен грозд". Както предполага името на събитието, ще имате възможността да опитате вина, произведени в региона, заедно с подходящи мезета. Фестивалът е допълнен от фолклорна програма, а и ще можете да научите повече за местните обичаи и традиции. Повече за събитието можете да научите тук. 

*

Празник на боговете на виното в Илинденци

6 февруари, с. Илинденци

От върховете на Пирин слизат древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в м. Валоги, където изпълняват тракийския обред „Розалий”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Подробности и програма за празника на боговете на виното в Илинденци.

*

Празник на виното в Първомай

6 февруари, Първомай

На площада пред читалището в Първомай ще се проведе за 11-и път празник на виното и винопроизводството – Първомай 2016 с представяне производството на винарски изби от страната и с конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2015 година. Подробности и програма за Празник на виното в Първомай.

*

Прожекция на филма Гранитни Алпи в Дом на киното

8 февруари, София

От 19:30 ч., в Дом на киното ще имате възможността да видите втората прожекция на българският филм „Гранитни Алпи“, посветен на подготовката за експедицията Dragon’s Tail 2015-2016, докато самите участници в нея са нейде из далечните Патагонски земи. От Клуба напътешественика в София посвещават прожекцията на филма „Гранитни Алпи“, на първото българско изкачване на Серо Торе, на връх Йордановден, направено от двама от участниците във филма, а именно Мартин Маровски и Виктор Варошкин. Подробности за събитието и информация за билети.

*

Китайската нова година

8 февруари, цял свят

Както в Китай, така и навсякъде по света в китайските квартали Китайската нова година се празнува с богата трапеза, около която семейството се събира и множество ритуали, носещи късмет. На различните места хората организират различни тържества, част от които са непременно парадите с китайски дракони и пурпурните фенери. Научете какви са традициите за Китайската нова година или прочетете китайския си хороскоп за 2016-а.

*

P.I.F. - представяне на новия албум в Sofia Live Club

13 февруари, София

Новият албум на група P.I.F. – “P.I.F.5” е напълно готов и ще бъде представен официално на 13 февруари /събота срещу 14 февруари/ в столичния Sofia Live Club. Началният час на събитието е 22.30 ч., а точно по същото време ще стартира и официалната продажба на албума “P.I.F.5” от сайта на бандата. Подробности за концерта и албума.

*

Трифон Зарезан във Вила Мелник

14 февруари, с. Хърсово (Мелник)

Екипът на Вила Мелник ви кани на празника на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан на 14-и февруари 2016 (неделя) от 10:00 ч. във винарната си до село Хърсово, край Мелник. Програмата включва зарязване на лозята, песни и танци на фондация „Леб и вино“, фолклорни самодейни групи от Мелнишкия край, фермерски базар с продукти от местни проиводители, турове и беседи из винарната, вкусна скара и вино на лозето. Подробности за Трифон Зарезан във Вила Мелник.

*

La Traviata с диригент Любка Биаджони 

14 февруари, София

Винаги изкушената от операта Любка Биаджони отново ще зарадва софийската публика със своя „Травиата” от Джузепе Верди. Красивата музика на гениалния италиански композитор ще бъде представена точно в деня на влюбените „Свети Валентин”. Основната разлика между класическия оперен спектакъл и сценичните опери на Любка Биаджони е, че при нея музиката е на първо място, а не режисурата. Хор, оркестър, солисти и диригент са на една сцена. Подробности за представлението. 

*

Balkan Telemark Tour

19-21 февруари, Боровец

Щастливи сме да Ви поканим на първото по рода си събитие в България Balkan Telemark с професионални инструктори от Италия – Telemark Snow Events. Домакин на събитието ще бъде ски курорт Боровец. Опитайте телемарк за първи път! Телемаркът е оригиналният и най-стар ски стил. Техниката съчетава елементи от алпийските ски и ски бягането. Системата на автоматите – свободна пета – дава неповторимо усещане при всеки завой. Стилът е подходящ за всякакви писти, както и за извънпистово каране. Повече за събитието.

*

Уикенд на промяната

27-28 февруари, Пловдив

В този уикенд ще срещнете уникални личности, различни лектори, експерти по хранене, холистични консултанти, терапевти, истински пътешественици и вдъхновители за позитивна промяна. Специално за децата и през двата дни са организирани арт-работилници, творчески ателиета и курсове, за да имат родителите възможност да се насладят на лично време чрез прекрасни лекции и практики, докато децата се обучават и забавляват в защитено и сигурно пространство под грижата на нашите специалисти. В Пловдивски културен институт. Подробности и програма на Уикенд на промяната.

В  Ч У Ж Б И Н А

Карнавал и бой с портокали в Иврея

23 януари - 10 февруари, Иврея, Италия

Карнавалът в Иврея не е най-известният в Италия, но определено е един от най-забавните. Кулминацията на празненството е 3-дневният бой с портокали, в който се включва целият град. Повече за карнавала в Иврея.

*

Карнавал в Ница

13-28 февруари, Ница, Франция

Всяка година Френската Ривиера се взривява за две седмици - музика, фойерверки и всякакви зрелища. От всяка уличка на Ница се чуват ритми, а програмата на фестивала е пълна с концерти и партита. Всяка година фестивалът привлича над 1 милион зрители, които посещават парада, воден от огромни папие-маше фигури. Повече за събитието може да научите тук

*

Фестивал на цитрусите в Мантон

13 февруари - 2 март, Мантон, Франция

Спокойното френско градче Мантон избхухва в цвят и аромат по време на ежегодния Фестивал на цитрусите (La Fête du Citron). Вземете своята доза витамин С около огромните статуи, изградени от лимони и портокали на брега на френската ривиера. Има платформи, танци, тематични партита - всичко, което бихте искали да видите на един цитрусов фестивал. А и Мантон е на 30-ина километра от НицаПовече за Фестивала на цитрусите в Мантон

*

Карнавалът във Венеция

23 януари до 9 февруари, Венеция, Италия

Карнавалът във Венеция е едно от най-известните мероприятия от този род и има защо! Атмосферата е досущ като от времето на дожите, а улиците са претъпкани, шумни и цветни. Всяка година, 40 дни преди Великден, забавленията и маските поглъщат Венеция и създават едно събитие, което не е за изпускане. Прочетете още за Карнавала във Венеция. Вижте оферти за Карнавала във Венеция

Карнавалът в Рио де Жанейро

5-10 февруари, Рио де Жанейро, Бразилия

Карнавалът в Рио де Жанейро е база за сравнение на всички карнавали по света. За четири дни целият град е обхванат от дух и енергия, които увличат всичко живо в ритъма на самбата. Цветната и лудо забавна фиеста се подготвя с месеци, но крайният резултат е зашеметяващ. Повече за Карнавала в Рио.

***

Вижте още събития по дата, място и интереси.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин