Санкт Петербург – забележителности за уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Санкт Петербург – забележителности за уикенд
Автор: Ралица Василева

Много градове се наричат ВенецияХоландската Венеция, Китайската Венеция, Африканската Венеция... Санкт Петербург обаче има най-сериозно основание да се сравнява, че дори и да надминава италианската дестинация.

Северната Венеция и някогашна бляскава столица на Русия днес е място, което няма как да пропуснете. Зимна приказка или лятна магия по време на Белите нощи – Санкт Петербург има с какво да запълни не уикенд, а месец от времето ви. Ето кои са някои от основните забележителности в Санкт Петербург, който са посетите:

Разходка край река Нева – През деня се разходете из красивите паркове по крайбрежието на реката, а вечерта се насладете на хилядите светлинки на града, на минаващите кораби и многобройните подвижни мостове. Ще видите Зимния дворец, Ермитажа, крепостта „Петър и Павел” и блестящите куполи на множество църкви. Можете да овладеете и речните вълни, ако си наемете малко корабче и да се насладите на романтична вечеря на борда му.

Националният музей „Ермитаж” (Госуда́рственный Эрмита́ж) – Някогашната зимна резиденция на кралското семейство Романови днес е една от най-големите художествени галерии в света. През 1764 г. Екатерина Велика основава тук музей, в който излага личните си колекции. Днес в Ермитажа се съхраняват над 3 милиона произведения на изкуството, разположени на площ 46 000 кв.м. Ще видите произведения на Микеланджело, Да Винчи, Рембранд, Пикасо, Моне, Ван Гог и много други. Намира се на Дворцовия площад. Адрес, работно време и билети – информация тук.

Дворцовият площад (Дворцовая площадь) – Това е главният площад на града. Тук се намират Зимният дворец, няколко църкви, сградата на Генералния щаб на руската армия и колоната на Александър Велики, издигната по повод победата над Наполеон през 1812 г. Разходете се и усетете пулса на града, слейте се със забързаната тълпа или просто изпийте чаша горещ чай в някое кафене.

Катедралата „Свети Исак”(Исаакиевский собор) – Огромният й купол е покрит със 100 кг злато. Отвътре е богато украсена с мозайки и стенописи, а зад главния олтар има стъклопис с възкръсналия Исус. Стените и подът са покрити с руски, италиански и френски мрамор в 14 различни цвята. Завършена е в средата на XIX век. Не пропускайте да изкачите 300-те стъпала до върха й, от където пред вас ще се разкрие незабравима гледка към целия град. Намира се в близост до западната част на главната улица „Невски”.

Театърът „Мариински” (Мариинский театр) – Той е един от най-добрите оперно-балетни театри в света. Отваря врати през 1860 г. На сцената му са поставени за първи път много от произведенията на Чайковски. Главната му зала има U-образна форма и побира 1625 души. Театърът се намира в западния квартал „Марински”.

Дворецът „Юсупов” (Юсуповский дворец на Мойке) – Разгледайте разкошните апартаменти, многобройните картини по стените и императорските покои. В залите на двореца често се провеждат класически концерти и театрални представления. В този дворец през 1916 г. е убит духовният наставник на император Николай II – Григорий Распутин. Днес това събитие и последвалото го разследване са представени в музейната част на двореца с много снимки, документи и дори възстановки с восъчни фигури. Полезна информация тук.

Крепостта „Петър и Павел”/ Петропавловска крепост (Петропавловская крепость) – Това е най-старата сграда в града. Построена е през 1703 г. от Петър Велики. Целта й е била да защитава града от шведите, но това не се наложило. До началото на миналия век крепостта е използвана като затвор. В двора й е разположена катедралата „Петър и Павел” – най-високата в града и първата, изградена от камък. В нея е погребан Петър Велики и всички руски царе след него. Полезна информация тук.

Крайцерът „Аврора” – Това е боен кораб, участвал в сражения с японския флот и дал началото на Октомврийската революция. Днес е превърнат в музей. Можете да разгледате палубите и вътрешната част на кораба, където ще видите различни оръдия, морски карти и съоръжения. Входът е свободен, ако сте без туристически гид. Закотвен е на крайбрежната улица на река Нева.

Къща-музей „Пушкин” (Мемориальный Музей-квартира А.С.Пушкина”) – Това е част от една от най-старите къщи в града, където известният руски писател е живял от 1836 г. до смъртта си през 1837 г. Тук ще видите предмети, свързани с живота и творчеството му, сред които личната му мастилница и оригиналният диван, на който поетът е издъхнал. Повечето мебели не са оригиналните, принадлежали на Пушкин и семейството му, а техни копия. Полезна информация тук.

Музеят на космонавтиката и ракетните технологии (Музей космонавтики и ракетной техники) – Музеят е открит през 1973 г. Тук е проследено развитието на ракетите още от времето на Съветския съюз до днес. Ще видите ракетни двигатели, космонафтски костюми и флагът на града, който се е развявал на космическата станция „Мир” в продължение на 161 дни. Музеят е разположен в крепостта „Петър и Павел”. Допълнителна информация тук.

Екатерининският дворец (Екатерининский дворец) – Разположен е в град Пушкин/Царско село, на 25 км от Санкт Петербург. Дворецът е изграден в пищен руски бароков стил. Близо до него е разположен Александровският дворец (Александровский дворец), който Екатерина Велика е подарила на внука си Александър I. В залите на дворците има богати изложби на картини, прибори, мебели и бижута, принадлежали на благородническото семейство. Не пропускайте и да се разходите из красивите дворцови градини. Повече информация тук.

Дворецът Петерхоф (Петергофский дворец) – Построен е през 1705 г. от Петър Велики. Освен с красивата си архитектура, дворецът е известен най-вече с пищните си водни каскади, многобройните огромни фонтани и красивите си градини. Залите му са украсени с картини, мрамор, красиви полилеи и златни резби. Намира се на 30 км извън Санкт Петербург. Допълнителна информация тук.

Дворецът Павловск (Павловский дворец) – Той е бил лятната резиденция на руския император Павел I. Датира от края на XVIII век. Издига се върху скала, на 26 км южно от Санкт Петербург. Вътре можете да разгледате богатите имперските колекции от порцелан, злато, скулптури, копринени тъкани, мебели и картини. Територията около двореца, която някога е била царски ловен комплекс, днес е превърната в огромен парк с езера и обширни поляни – идеално място за разходка, спорт сред природата или пикник. Повече информация тук.

Руският музей (Русский музей) – Той е първият обществен музей за изящни изкуства в Русия. Основан е през 1895 г. от император Николай II. Тук ще видите богати колекции от икони, картини, графики, скулптури, както и съвременно изкуство на руски творци със световно значение. Музеят се намира на главната Невски проспект. Повече информация тук.

Музеят на водата (Музей воды) – Разположен е във водна кула, която е била първата в града. Построена е през 1860 г. Тук ще имате възможност лично да изпробвате различни помпи, ще видите антични тоалетни, канализационни системи, парни котли, а ефектна мултимедийна изложба ще ви представи различните аспекти на водата: като лекарство, като музика, като мистерия. Кулата има панорамен стъклен асансьор и наблюдателница на последния етаж, откъдето се разкрива красива гледка към града. Повече информация тук.

Музей на руската водка – Не може да споменем музея на водата и да подминем Музея на руската водка. Кога и къде се появява, с какво мезе се пие и друга полезна алкохолна информация ще откриете точно тук. Прочетете повече за Музея на руската водка.

Белите нощи – Всяка година от средата на юни до началото на юли слънцето в Петербург не залязва. Това е така поради северното географско положение на града и близостта му до арктическата окръжност. Насладете се на вълшебната светлина и уникалния облик на града, който тя му придава. Внимавайте обаче, защото белите нощи могат да причинят безсъние и сънливост.

Борш – Супите са традиционна част от кухнята на Русия. Тази супа в руската кухня винаги е с червено цвекло, месо и зеле. Боршът се яде както горещ, така и студен, като можете да му добавите бита сметана или майонеза.

Пирожки – Ястие от тесто, което може да е както солено, така и сладко. Има пирожки с месо и зеленчуци или само със зеленчуци, с ябълки, с различни видове сладка или пък със сирене. Само си изберете и се насладете!

Водка – Какво повече да кажем за тази типична руска напитка освен това, че в Санкт Петербург задължително трябва да си поръчате поне една, за да не ви е студено. Но не прекалявайте. Наздраве! Или както казват руснаците: На здоровье!

Магазини в Санкт Петербург По главната улица – Невски проспект (Не́вский проспе́кт) има много луксозни бутици, магазини за кожени изделия, сувенири, произведения на изкуството и антики, както и големи книжарници с книги на всякакви езици. Типичен сувенир за Русия са куклите матрьошки, които са с различни размери и се събират една в друга. По улица „Болшой” (Большой проспе́кт) на Василевски остров също ще откриете много магазини, както и открити пазари с пресни стоки.

Молът „Гостини двор” (Гостини двор) – Това е най-старият мол в Русия. Съществува от средата на XVIII век като централното място за пазаруване в града. Днес в него се помещават 300 магазина: за домашни потреби, дрехи, обувки, бижута, спортни стоки, играчки, сувенири и какво ли не още. Намира се на главната улица „Невски”.

Нощен живот в Санкт Петербург – Започнете нощта с питие или вкусна вечеря, след това се развихрете на дансинга или просто се насладете на хубава музика на живо. По главната улица „Невски” има много нощни клубове с жива музика, дискотеки, казина и ресторанти. В страничните улички в централната част на града ще откриете барове, стриптийз клубове, механи, боулинг зали и заведения с различни видове европейска кухня.

Вече ви се ходи в Санкт Петербург? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Санкт Петербург!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин