Съвети към начинаещите планинари - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съвети към начинаещите планинари
Автор: Вероника Иванова
Съвети към начинаещите планинари

Лятото дойде и все повече хора се отправят към планината, за да се отърсят от шума на големия град.

В случай, че и ти си сред тях, то може би следващите съвети ще са ти от полза:

Облеклото

Тъй като въздухът е най-добрият изолатор, добре е връхната дреха да не е твърде прилепнала по тялото. Така ще се предпазите максимално от измръзване. Имайте предвид, че и презагряването на тялото не е препоръчително, тъй като при изпотяване в студено време отново може да се стигне до измръзване. Най добре е да се снабдите с бельо от естествена, мека материя. Върху него е препоръчително да облечете поларено горнище или плетен пуловер, тъй като са достатъчно плътни и предпазват от вятър. Отгоре облечете леко, ватирано яке – с пълнеж от пух или изкуствени кухи влакна. Най-отгоре пък при нужда трябва да се екипирате с ветроупорно и водонепромокаемо тънко яке. Панталонът, който ще облечете също трябва да е ветроупорен, лек и бързосъхнещ. През лятото няма да ви се наложи да обличате толкова много дрехи, освен ако не сте решили да изкачвате някой многохилядник. За условията, които предоставя нашата страна, все пак е добре да си носите по-дебели дрехи, а също шапка и ръкавици.

Съвети към начинаещите планинари

Обувките

Обувките трябва да са с едър грайфер и да обхващат добре глезена, а също и да предпазват краката от изпотяване. За целта в магазините се продават туристически обувки с дишаща мембрана. За да са удобни за преход, те трябва да са малко по-свободни в сравнение с обувките, които носите в ежедневието си. Внимавайте да не са и твърде големи, тъй като тогава отново могат да възникнат проблеми, като образуване на рани. Освен обувките, важна роля за изпотяването на краката имат чорапите. Памучните чорапи не са особено подходящи, тъй като попиват влагата. Най добрият вариант са вълнените чорапи, като винаги носете резервен чифт. Това се отнася и за обувките – може резервният чифт да са обикновени маратонки, които да обуете след края на прехода.

Раницата и багажът

Като начало е добре да знаете, че никоя раница не е 100% непромокаема, така че опаковайте багажа си в найлонови торбички, за да бъде защитен от евентуален дъжд. Също така имайте предвид, че теглото на раницата трябва да е максимум 25% от собственото тегло. Внимавайте за правилното разпределение на багажа, което е следното:

На нивото на раменете трябва да сложите най-тежките неща, а под тях – по-леките, като дрехи и други вещи, които няма да използвате по време на прехода. Следете раницата да е плътно прилепнала към гърба ви, без да е прекалено стегната на ръцете. Освен това по-острите предмети, трябва да поставите така, че да не се опират в гърба ви.

Що се отнася до провизиите, които ще вземете със себе си, за препоръчване е храната да е достатъчно калорична, но да не заема много място. Може да си носите например ядки, стафиди и шоколад, в случай че възникне непредвидена ситуация. Взимайте винаги достатъчно вода със себе си.

Освен храна, вода и екипировка, има и някои други вещи, които могат да влязат в употреба при преход. Това са: добре наточен нож, фенерче или челник, слънчеви очила, слънцезащитен крем, лекарства от първа необходимост, бинт и лейкопласт, метално канче, компас, дъждобран и кибрит (добре опакован срещу влага).

Съвети към начинаещите планинари

Популярните туристическите маршрути в България обикновено са  добре поддържани с маркировки (може и да има изключения, не можем да гарантираме за всички), така че  ги следвайте. В случай,че не видите маркировка в продължение на 10 мин., най-добрият вариант е да се върнете назад. И не на последно място – следете прогнозата за времето, тъй като със сигурност не бихте искали да правите преход по време на буря. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин