Стара Загора – забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стара Загора – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Стара Загора – забележителности за един уикенд

Стара Загора е един от най-древните градове по нашите земи – най-ранните следи от цивилизация в региона са датирани към края на 7000 г. пр. н. е.

Той е носил множество имена, като някои от най-известните са: Берое, Августа Траяна, Иринопол, Боруй, Верея, Ески Загра и Железник.

Стара Загора е чудесна идея за място, на което да прекарате почивните си дни. Сред основните забележителности е форумът на античния римски град Августа Траяна, който се намира в централната градска част. Днес там е изградена трибуна за зрители, а форумът се използва за сцена за редица оперни, театрални, балетни и фестивали.

Стара Загора – забележителности за един уикенд

Друга забележителност е паркът Бедечка, който се разпростира на площ от 1060 дка. Там можете да видите Стария чинар, който е на около 500 г. През топлите месеци пък можете да покарате водно колело в езерото Загорка и да се насладите на гнездящите в околността патици.

Стара Загора – забележителности за един уикенд

Парк Митрополит Методи Кусев, по-познат като Аязмото, пък разполага с прекрасна градина с уникални за България дървесни видове, внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания и Италия. Той е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, където можете да видите разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти.

Стара Загора – забележителности за един уикенд

Друга забележителност е внушителният 50-метров мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора, издигнат в чест на националноосвободителните борби в региона.

Регионалният исторически музей, който се намира в центъра на града също не е за изпускане, тъй като там се съхраняват хиляди експонати, част от които са от най-дълбока древност.

Приятни мигове в Стара Загора!

БОНУС:

Ако искате да се разходите за ден до някое местенце, близо до Стара Загора, посетете:

Винишки камък

Винишки камък е природозащитен обект, намиращ се на изток от Казанлък, в Стара планина. До него може да се стигне, като се тръгне от Мъглижкия манастир "Св.Николай" по екопътека. В скалите може да се види вкопана икона на Света троица, както и поставен метален кръст.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин