Няколко идеи и събития за дългия уикенд (22-25 септември) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Няколко идеи и събития за дългия уикенд (22-25 септември)
Статията се отнася за изминал период.
Вижте най-актуалната информация за събития този уикенд
Автор: Михаела Стоянова
Няколко идеи и събития за дългия уикенд (22-25 септември)
Снимка: Nina Matthews

Нашите любими събития този уикенд - подредени по градове и по дати.

 

За повече информация последвайте линковете.

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Седмица на бразилското кино - вход свободен

19-25 септември, Euro Cinema и G8 Cinema

Предстои Седмица на бразилското кино – щат Сеара, която ще се проведе от 19 до 25 септември 2016 г. в кино “G8 Cinema” и Евро синема. Всички прожекции са с вход свободен, очаквайте срещи, демонстрации и дегустации...

Важно! Необходимо е да си вземете безплатен билет от касите на кината, за да си осигурите място за прожекциите! Пълна програма на седмицата вижте тук.

*

Природата на лабиринта и мистерията на играта - уъркшоп с Енрике Варгас

21-23 септември

Създателят на театъра на сетивния лабиринт Енрике Варгас пристига ексклузивно у нас по покана на „Театър на сетивата София”, за да премине през последния ни спектакъл „CREAtoroim – лабиринт в лабиринта” в НДК, както и да проведе тридневен уъркшоп, представящ разработвания от него уникален поетично-театрален език. Известен факт е, че близо 80 годишният Варгас пътува и води лично обучения рядко, което прави възможността за срещата с него изключително събитие! Стилът му е поетичен, парадоксален, с повече внимание върху формулирането и задаването на същностни въпроси, отколкото на даването на готови отговори. Повече за уъркшопа.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Зелен маратон - бягане и колоездене през най-красивите кътчета около Варна

25 септември, Аладжа манастир

В района на Аладжа манастир ще стартира второто издание на „Зелен маратон“ – любителско състезание по горско бягане и планинско колоездене. Велоклуб “Устрем” предизвиква всички за един страхотен ден сред природата. Освен състезание, в събитието ще има и много други забавления за публиката и участниците - пикник, игри, стена за катерене, уроци по скачащи кокили и слаклайн, стрелба с лък, игри и други. Участниците ще могат да се състезават в следните дисциплини:

- Планинско колоездене – 10, 20 и 40 км;
- Горско бягане – 10 и 20 км;
- Дуатлон – 20 км колоездене + 10 км бягане

Повече за събитието.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Нощ на музеите и галериите

23-24 септември

12-то издание на Нощ на музеите и галериите в Пловдив. Музеи, галерии и арт пространства ще са отворени до полунощ. 

*

Национални есенни изложби - Огледало

1-30 септември, Пловдив

Националните есенни изложби се откриват през месец септември в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. С тях започва Есенен салон на изкуствата в Пловдив. Изложбите са едно  от традиционните събития в културния календар на града, форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за една артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където  публиката се среща обичайно с визуалното изкуство. Научете повече за Национални есенни изложби - Огледало.

*

Куклен театър в Пловдив

24 и 25 септември, Държавен куклен театър

Този уикенд в Кукления театър в Пловдив:

24.09.2016 г. – събота – „Голямото пътешествие на малкото крокодилче” - Куклен театър - 10.30 ч. и 11.45 ч.

25.09.2016 г. – неделя – „Спящата красавица”, реж.Л.Капон” - Куклен театър - 10.30 ч. и 11.45 ч.

25.09.2016 г. – неделя – „Болен здрав носи” – Стария град – 10.30 ч.

Вижте цялата програма на Кукления театър в Пловдив.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Летни изложби в Дома на хумора и сатирата

до 30 септември, Дом на хумора и сатирата

В разгара на летния сезон екипът на Дома на хумора и сатирата предлага на всички габровци и гости на града нова доза усмивки и добро настроение с две атрактивни изложби - "Детство мое, реално и вълшебно“ включва 82 черно-бели и цветни фотографии на автори от 24 държави, а втората тематична изложба е под надслов „Ябълката“ и включва 68 творби от няколко жанра. Повече за летните изложби на Дома на хумора и сатирата.

*

Празник на пестила в Етъра

22-25 септември

„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите. „Габровският шоколад” има българско наименование, с което да бъде разпознат – пестил. Той се нарежда сред символите на региона, наред с котката без опашка и прочутата книжка с шеги. Толкова дълбоко е навлязъл в бита, че в Етнографския музей на открито „Етър” са му посветили специален празник. Повече за празника на пестила.

*

СЪБИТИЯ В БУРГАС 

Полет с балон за деня на сътрудничеството

21 септември, Сцена Охлюва

В Бургас ще бъде отбелязан Денят на европейското сътрудничество - за да се представят на широката общественост постиженията на сътрудничеството между европейските държави и региони. Ще има поредица от игри на 21 септември от 17:00 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина. Освен забавни игри с публиката, участниците тази година ще имат възможност да полетят с балони с топъл въздух, като се издигнат на 50 метра височина. Всички желаещи да преживеят екстремното събитие трябва да имат навършени 18 години и да си направят здравна застраховка на място. 

*

СЪБИТИЯ В БОВ

Electrosphere - лятна сцена с много музика

24 септември

Събитието ще се проведе във фабриката /The Factory / Гара Бов, като това събитие ще е последното на това място за тази календарна година. "Фабриката" е индустриална зона, която разполага с всичко необходимо за провеждането на подобни събития. На 24 септември вратите ще бъдат отворени в 20:00 ч., сцената ще бъде разположена в голямо "хале", което ще бъде превърнато отново в място от което трудно бихте си тръгнали. Прозорците ще дрънкат от качественото техно което ще бъде селектирано от едни от най-актуалните български имена в момента. Повече информация за Electrosphere можете да намерите тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Направи си селфи в Троян от 30-те - спечели награда

19 септември - 31 октомври

Инициативата на Община Троян „Селфи в Троян през 30-те“ ти предлага да спечелиш награди. Какво да направиш? Намери сградата с невероятния цветен стенопис, изобразяващ Троянска улица от 30-те години на миналия век и си направи селфи на фона на стенописа. Харесай страницата ни във фейсбук Красив Троян, качи своето селфи на стената и сложи хаштаг #КрасивТроян. Остава само на 31.10.2016 г. да бъдеш изтеглен от Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова като един от печелившите. А какво ще кажеш селифито, събрало най-много лайкове до 16:00 ч. на 31.10.2016 г., да донесе на автора си безплатна професионална фото-сесия в Троян? ОК, няма проблеми! И един малък жокер – намери паркинга на Общината, за да откриеш и цветната сграда. Повече за инициативата.

 

*

СЪБИТИЯ В ПИРИН

Пирин Ултра - планински ултрамаратон

22-25 септември

Есента отново ще донесе изненади и силни емоции. От 22 до 25 септември 2016 г. красивият Национален парк „Пирин“, който е част от Световното наследство на Юнеско, ще бъде домакин на събитието, което ще постави пред участниците нови предизвикателства в планинското бягане. Верни на любовта си към екстремното, показателно за която е състезанието XCo Adventure Cup, организаторите XCoSports и този път ще тестват физическата и психическата издръжливост на бегачите. Трасетата ще бъдат две – с приблизителна дължина 150 км и 70 км, с положителна денивелация 10700 м и съответно 4500 м. Повече информация за Пирин Ултра можете да намерите тук.

*

СЪБИТИЯ В ШАБЛА

Фестивал на хвърчилата 

24 септември

Един хубав празник, който радва и малки, и големи, и който се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от страната. Фестивалът включва демонстрации на оригинални и атрактивни модели хвърчила собствена изработка на участниците.Като еднодневен фест, посветен на хората и птиците от Приморска Добруджа, той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа. „Мястото на срещата“ остава същото - местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла. Датата е 24 септември (събота). Повече за фестивал на хвърчилата.

*

СЪБИТИЯ В МОМЧИЛОВЦИ

Фестивал на киселото мляко

22-25 септември

Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко в село Момчиловци – един уникален български продукт, който и според съвременната наука, и според отколешните традиции е извор на здраве и дълголетие. Магията на планината ще оживее във Фестивала на киселото мляко – традициите на РодопитеВижте пълната програма за Фестивал на киселото мляко.

*

СЪБИТИЯ В ЧУЖБИНА

Октоберфест

17 септември - 5 октомври, Мюнхен

Изпийте своя дял от милионите литри бира, които се консумират ежегодно по време на най-прочутия бирен фестивал в света - мюнхенския Октоберфест. Повече за Октоберфест.

*

Вижте всички събития по дата, градове и интереси

ИДЕИ ЗА РАЗХОДКИ И МАРШРУТИ В БЪЛГАРИЯ

Освен тези събития, които можете да посетите, ви предлагаме и няколко идеи за разходки през четирите почивни дни:

Попинолъшкият водопад в Пирин

Ако се чудите къде да избягате от големия град, Нашето предложение този път е един красив водопад в Пирин, който се намира на 18 км от град Сандански. Някои го наричат Попинолъшки водопад или водопад Попина Лъка, а други го знаят като Санданска Бистрица. Ако сте от хората, които не обичат да вървят дълго време, а не ви се стои на едно място, Попинолъшки водопад е идеалното място за вас, защото можете да го достигнете с автомобила си и пак да прекарате деня си сред природата. Ако сте от хората, които все пак обичат и разходките, имате възможност да походите до намиращите се в близост хижи Яне Сандански (5 мин.) и Беговица (1 час). За да стигнете до водопада от Сандански, карайте по асфлатовия път за хижа Яне Сандански.

Повече информация за Попинолъшкия водопад можете да намерите тук.

Вижте още идеи за водопади в България.

*

Каньона на водопадите край Смолян

Каньонът на водопадите е страхотна идея за ден по мостчета, дървени стълби, водопади във всякакви размери и дишане на кристален въздух в прохладните гори на Родопите. На няколко километра от Смолян след отбивка по пътя към село Мугла асфалтовият път започва да става все по-разбит, после – черен, а накрая преминава в горски пътеки. Малко след стария римския мост табела ви посреща в резерват Сосковче, друга ви информира за мечките в района, а трета ви посочва накъде да потеглите в търсене на водопадите на река Герзовица.

Ако идеята за разходка по каньона на водопадите ви харесва, можете да прочетете повече информация за мястото тук.

Вижте още идеи за екопътеки в България.

***

Язовир Калин – най-високо разположеният язовир на Балканите

Представете си, че сте високо в планината. На цели 2394 м н.в. А сега си представете, че около вас има язовир. Точно така. Не езеро, не река, а язовир. Направихте ли го? Представите ви са реални, благодарение на разположения на тази височина язовир Калин в Рила. Той е едно от местата в България, които се славят с прозвището „най“ - най-високият язовир на Балканския полуостров. Най-лесният път за достигане на язовира е по пътеката от хижа Иван Вазов. Тя постепенно започва да се вие нагоре. Въпреки че през по-голямата си част маршрутът е само изкачване, той не е от тези, по които ще срещнете трудности. Докато вървите, пред вас постепенно ще се открива панорама на околните върхове и езера. След около 2 часа приятна и спокойна разходка, изкачванията ще свършат, а на хоризонта пред вас ще се открие това, което търсите – язовир Калин.

Повече информация за язовир Калин можете да намерите тук.

Вижте и още идеи за маршрути в Рила.

***

Село Чавдар – да нощуваш в праисторията

Не ви трябва машина на времето, за да се върнете в каменната ера и да се почувствате като семейство Флинтстоун. Достатъчно е да се запътите към село Чавдар и местността Света Петка над него, за да попаднете сред неолитни къщички, направени от кал, колове и слама, и да видите как са живели първобитните хора преди 7000 години.

Чавдар се намира на 70 км от София, на 120 от Пловдив. Повече информация за селото можете да намерите тук.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г."

Вижте и още идеи за селски туризъм.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин