Интересни събития този уикенд (19 - 21 юли) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (19 - 21 юли)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (19 - 21 юли)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Фестивал 180°

от 20 до 26 юли

“Форми”, музика, танц и експерименти с шестото издание на фестивала 180°

Фестивалът-лаборатория за иновативно изкуство 180°води в София артисти от няколко континента

В седмицата между 20 и 26 юли София за пореден път се превръща в сцена за експерименти на фестивала-лаборатория за иновативно изкуство 180°.Както винаги досега, и шестото издание води музиканти, композитори, танцьори, визуални и пърформънс артисти от всички краища на света. Те ще партнират със свои български колеги, студенти от Художествената академия и ученици от музикалното училище.

 

Интердисциплинарните екипи ще имат на разположение една седмица, за да развият и представят пред публика най-нестандартните си и смели идеи - тези, за които традиционните формати, класическата музикална и театрална сцена се оказват прекалено тесни или пък все не достига време. Затова и 180° смесва жанрове, подходи, изразни средства и импровизация, като акцентира преди всичко върху процеса и взаимодействието, а едва след това - върху резултата.

За повече информация тук.

*

„Синтез“ – изложба на индонезийски и български текстил, артефакти и бижута

от 10 юли до 30 август

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута. Тя се организира от Посолството на Република Индонезия в България със съдействието на Музея. Експозицията гостува в зала „Временни изложби“ в периода 10 юли – 30 август 2019.

Временната изложба „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута е част от поредицата „Чудесата на Индонезия“. Основната идея е представянето на съществуващи сходни точки между изкуството на Индонезия и България както в исторически аспект, така и в съвремеността.

Първата част от експозицията включва текстил и тъкани от Ява, Суматра, Бали и Източна Нуса Тенгара с различни техники на изработка: тъкане, батик (използва се восък при рисуването на тъкани), тай-дай (връзват се отделни части на плата или преждата, за да не абсорбират боите, с които се обработва). В мотивите е вложен философски смисъл, а боите са ярки и естествени. 

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Лятно кино в парка Пловдив

от 10 до 28 юли

До края на месеца в града под тепетата ще бъдат прожектирани 11 филма на емблематични градски локации – Цар Симеоновата градина, Небет тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база, парка до Покрития мост на р. Марица, парк „Розариум“, парк „Лаута“ и „Ротари парк“ – Тракия.

 

Освен специалната селекция заглавия от българското и европейското кино, в програмата са включени и 11 късометражни филма, които ще предшестват всяка една от прожекциите.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БУРГАС

Благотворителен плувен маратон Бургас

на 20 юли

Стартира записването за благотворителния маратон в подкрепа на хората с онкологични заболявия.

На 20 юли 2019г.  за четвърта поредна година ще се проведе благотворителен плувен маратон от остров Света Анастасия до нос Чукаля. Организатори на събитието са сдружение "Онкоболни и приятели" - Бургас, съвместно с Община Бургас. Събраните средства ще спомогнат за подпомагане на социалните дейностите в подркрепа на хората с онкологични заболявания. Лице на тазгодишния маратон ще бъде актрисата Йоана Буковска- Давидова.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РОЖЕН

Национален събор Рожен 2019 (видео)

от 19 до 21 юли

Рожен и Родопите отново ще обединят нацията и ще се превърнат в туптящото сърце на България тази година!

От 19-ти до 21-ри юли българи от цялата страна и от чужбина ще си дадат среща на поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“.

Съборът и през 2019-та ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БОРОВЕЦ

Приключенски фестивал в Боровец

от 20 до 21 юли

На 20 и 21 юли Боровец ще бъде сцена на нов фестивал с планински приключения. Всеки, който иска да предизвика себе си, да се наслади на любимите си планински спортове и забавления или да опита нещо ново, е добре дошъл.

Очакват ви привързани полети с балон, разнообразни байк турове, скално катерене, забавления за деца, състезания и игри за цялото семейство, йога практика, музика и като цяло приповдигнато спортно-лятно настроение.

AdventureFestBorovets ще започне рано сутринта в събота в 8 часа с впечатляващо издигане на балона в подножието на писта „Иглика“. Включете се в привързаните полети и ще можете да са насладите на необятната красота на Рила планина от птичи поглед. Полетите ще са с продължителност около 10 минути и са подходящи както за малки, така и за големи. За откриването на празника, полетите в събота сутрин ще бъдат на специална цена от 20 лв. за възрастни и 10 лв. за деца с предварително записване.

За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В АРБАНАСИ

Фестивал Arbanassi Summer Music

от 21 до 28 юли

Десето юбилейно издание на фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе от 21-ви до 28-ми юли 2019 г. Четирите чудесни концертни вечери ще са във вълнуваща среда на възрожденските църкви-музеи „Св. Георги“ и   „Св.  Архангели Михаил и Гавраил“ в архитектурния резерват Арбанаси.

Музикалното събитие извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в едно по-интимно пространство, за да внуши усещането за общност, приятелство и удоволствие от  музиката.

Фестивалната програма ще  започне в неделята на 21-ви юли с концерт под надслов „Български композитори“ в църква-музей „Св. Георги“, където ще бъдат изпълнени произведения  на класиците Марин Големинов и Панчо Владигеров и на съвременните автори Добринка Табакова, Ценко Минкин и Юлита Фъсева. 

За повече информация тук.

СЪБИТИЯ НА БРЕГА НА ЯЗОВИР БАТАК

Latino Picnic в България

на 20 юли

След като латино музиката оглави световните чартове и започна да диктува тенденциите в модата и храната дойде време и за първия по рода си Latino Picnic в България. Събитието ще се проведе на 20 Юли 2019г., на брега на язовир Батак, Цигов Чарк, и обединява красивата природа, прясно приготвената храна, свежите напитки и едни от най-добрите латино музиканти и танцьори в страната.

Програмата започва в 15ч. с изпълнение на живо на кубинската певица Dolores Estrada, която има стотици представления зад гърба си като част от световноизвестния шоу балет ''Internacional Varadero" . След нея на сцената се качва световната шампионка по салса свободен стил Таня Тончева, която е приготвила атрактивни стъпки и движения по салса, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали танцьори.

За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Лятно кино в Банкя

от 29 юни до 31 август

Столична община район „Банкя” за втора поредна година организира Лятно кино в парк Ротонда.

Всяка събота от 29 юни до 31 август от 21:00 часа ще бъдат прожектирани девет пълнометражни и пет късометражни филма. Заглавията на лентите са „Възвишение“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха”, „Баш Майстора на море”, „Бай Ганьо в банята“, „Летовници“, „Стъпки в пясъка“, „Привличане“, „Живи легенди“ и  „Снимка с Юки“. Късометражните филми са: „Обир“, „Може би утре“, „Моята истина“, „Непознати“ и „На червено“, предоставени от „Кинематограф“.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЪРВОМАЙ

Български фолклорен фестивал „Угар“

от 19 до 20 юли

За пета поредна година фестивал „Угар“ празнува красотата на българския дух и ритуали

По традиция връх Драгойна до село Буково, гр. Първомай, ще се огласи от българските фолклорни ритми на фестивал „Угар“. Тази година изданието ще се състои на 19-20 юли.

Организаторите от Сдружения „Ангел войвода“ са подготвили богата фолклорна програма, съпътствана от хайдушка възстановка, нестинарски огън и ритуал Угар в кулминацията на празника. За настроението на всички гости ще се погрижат орк. Паскалев, гр. Пловдив, както и многобройни читалища и самодейни състави.

За всички гости на Фестивала е подготвена необходимата организация, храна, вода, място за палатков лагер и съветът към тези, които ще нощуват, е да не забравят челник и палатка. Желателно е да бъдат облечени в народни носии, бели дрехи, етно мотиви.

Повече информация тук.

 

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Поклоннически пешеходен поход „Светият път”

от 1 юли до 31 юли

През 2019г. се навършват 550г. от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител, което събитие е позволило тази чудодейна светиня да бъде запазена и съхранена в днешна България, а днес свети Йоан Рилски да е тачен като покровител на българския народ.

Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, ПавликениСвищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, МездраВрацаСвоге, Нови Искър, София, ПерникРадомирДупницаБобошевоРила. На територията на Община Плевен поклонническият пешеходен поход, ще премине през с.Мечка, с.Коиловци, с.Върбица, с.Брестовец и с.Тодорово в периода 08.-11.07.2019г.

Повече информация тук.

*

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозополСофияПловдивКазанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук. 

 

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин