Интересни събития този уикенд (23 - 25 август) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (23 - 25 август)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (23 - 25 август)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба "Археология на забравата" в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

от 1 август до 22 септември

Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. Изложбата поставя на фокус забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България.

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust )Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история.

За повече информация тук.

*

АТОМ Хореографски серии #3

от 31 август до 9 септември

АТОМ Хореографски Серии е платформа за международен обмен на танцови артисти. Това е среща на млади танцьори и хореографи, които си сътрудничат, експериментират, обменят и реализират идеи по време на 10-дневен интензивен тренинг - от 31 август до 9 септември, завършващ с танцов спектакъл на 10 септември в София

Може да се запишеш за 1, 3 или 5 танцови класа, а за участие в целия танцов курс ➠ early bird билети и отстъпка за студенти. 

Краен срок за записване 28 август! 

Тази година в Хореографски Серии#3 фокус ще има и върху РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИКИ в сферата на съвременния танц. Паралелно на танцовите класове, гостуващите продуценти от партньорските ни организации ще предадат конкретни знания и специфични методи за въвличане на аудиторията по интерактивен начин.

А освен това ще развием и нов за Сериите формат – БЪРЗИ СРЕЩИ С ОТВОРЕНО ЗАПИСВАНЕ. Идеята е всеки желаещ от сферата на съвременния танц да има възможност да се запознае лично с всеки от гостуващите хореографи и продуценти, за да развие собствена мрежа от контакти. Запазете си датата 11 септември, а скоро ще пуснем инфо как ще протече записването.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба "В тайнството на светлините" - Елена Парушева в Пловдив

от 1 август до 30 август

Изложбата на Елена Парушева, реализирана първо в Париж през 2018 и включена в програмата на Европейската година на културното наследство, пристигна в България и бе представена през юни в Ямбол, а от 1 август ще бъде експонирана в Пловдив, Културна столица на Европа за 2019.

Елена влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България. Връщайки се към произхода на своята концепция, тя създава творби, основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Тя разкрива невидимото и поставя видимото на заден план. Тя играе със слоеве от тюл и прозрачност; рисува със сенките на урбанистичен елемент, които тя отдавна използва  решетъчния електрически модул.

Човек се изненадва от електрическите стълбове, които са начертани върху меки платове, памучни облаци или окачени сфери. Това епослание за връзката, която човек има с машината и нашата зависимост от технологията.

Елена кани зрителя да влезе в нейното електрическо приключение, да види своя портрет в геометричните разрези на решетката, дасе опита да завърши пъзела, да задейства движения и светлини.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Лятно кино в Банкя

от 29 юни до 31 август

Столична община район „Банкя” за втора поредна година организира Лятно кино в парк Ротонда.

Всяка събота от 29 юни до 31 август от 21:00 часа ще бъдат прожектирани девет пълнометражни и пет късометражни филма. Заглавията на лентите са „Възвишение“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха”, „Баш Майстора на море”, „Бай Ганьо в банята“, „Летовници“, „Стъпки в пясъка“, „Привличане“, „Живи легенди“ и  „Снимка с Юки“. Късометражните филми са: „Обир“, „Може би утре“, „Моята истина“, „Непознати“ и „На червено“, предоставени от „Кинематограф“.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ЧЕЛОПЕЧ

София Филм Фест ще радва публиката с български филми в Челопеч

от 4 август до 30 август

ЧЕТВЪРТА поредна година София Филм Фест ще радва публиката с български филми в Челопеч.

ВСЯКА НЕДЕЛЯ вечер през месец АВГУСТ 

ВХОД - свободен!

Истинско удоволствие е за екипа на „София Филм Фест“ да представя най-доброто и важно българско кино от последните години пред публиката на ЧЕЛОПЕЧ! За поредна година жителите и гостите на града могат да бъдат сигурни, че всяка НЕДЕЛЯ вечер през АВГУСТ има #КИНО 
в ПАРК  „К О Р М И Н Е Ш” със СПЕЦИАЛНО подбрани филмови творби!

Тази програма се реализира от Арт Фест/София Филм Фест и Община ЧЕЛОПЕЧ, с подкрепата на ИА „Национален филмов център” и веригата киносалони Europa Cinemas.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Национално честване Шипченска епопея

от 21 до 26 август

Има върхове, които обединяват и карат сърцата на хиляди да бият като едно! Шипка и Свети Никола - това са върховете за нас, в нашата история и самосъзнание и те отново ще посрещнат всички, решили да усетят духа на свободата! 

На 24 август хора от страната и чужбина ще си дадат среща по време на традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Ще почетем годишнината от епичните боеве и ще отпразнуваме и 85-та година от откриването на Паметник на Свободата!

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионален исторически музей ще представят тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“.

Нейното официално откриване за посетители ще е на 22 август от 17:30 часа.
Още една изложба е подготвена този път от Държавен архив – Габрово и тя ще е виртуална, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“.
Повече информация тук.
*
Лятно кино в парка на хумора
от 22 до 30 август

В края на август предстои третото издание на "Лятно кино в парка на хумора", организирано от Музея на хумора и сатирата. По традиция екранът ще е на фасадата на музея до скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса. Този път партньори на филмовата програма са Руският културно-информационен център и Чешкият център. Габровци и гостите на града ще се насладят на четири изпълнени с много смях и добро настроение комедийни вечери, всяка от които ще започва в 20:15 с някой от незабравимите филми с великия комик Чарли Чаплин, а от 20:30 могат да гледат:

22 август - На въдицата

23 август - Иван Василиевич сменя професията си

29 август - Шегата

30 август - Аз, печалният бог

Входът отново е свободен, място има за всички, но и всеки може да гледа филма и в любимия си сгъваем стол, ако си го донесе! При лошо време прожекциите ще са в Залата на жирафите.  Всички филми са със субтитри.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПРАВЕЦ

Международен фестивал „Моцартови празници“ 2019

от 23 до 25 август

Виенски виртуози откриват международния фестивал „Моцартови празници“ 2019. Софийската филхармония закрива с Реквием на Моцарт в памет на Христина Ангелакова.

Световнопризнатите виенски виртуози от „Моцарт трио“ поставят началото на 15-ото издание на международния фестивал „Моцартови празници“ тази година. От 23 до 25 август живописната природа на Правец отново ще стане сцена на изискана селекция от концерти, почитащи гениалния австрийски композитор.

Артистичният  директор на фестивала проф. Борислава Танева споделя:

 "Геният на Моцарт се е проявявал във всички жанрове – от операта до симфоничнатакамерна и солова музика. Бихме искали да покажем точно това разнообразие на абсолютния му талант.“

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозопол, София, Пловдив, Казанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук. 

*

„Перфектната двойка“ от Елин Хилдебранд – или защо няма невинни в рая 

Американската писателка Елин Хилдебранд съблазнява с нов летен романс, който прераства в криминална интрига на страниците на „Перфектната двойка“ (ИК „Сиела“)! В летните горещини не ви остава нищо друго, освен да се настаните удобно и да се впуснете в тази добре написана история, изплетена от лъжи, интриги и изневери.

Кралицата на летните романи – американката Елин Хилдебранд – ни повежда на интригуващо пътешествие до туристическия остров Нантъкет, където срещаме Селест и Бенджи, по-известни като перфектната двойка.

Привидно Селест и Бенджи изглеждат родени един за друг. Бенджи е наследник на безмерно богатата местна фамилия Уинбъри и макар ослепителната Селест да има скромен произход, щастието им изглежда безоблачно и двамата са готови да направят следващата стъпка. За Бенджи сватба на Нантъкет е най-естественото продължение на връзката им – в този рай на Земята през летния сезон се случват най-пищните и разточителни церемонии. И докато всички близки и роднини, дошли от цял свят, са притаили дъх в очакване на бляскавото събитие, броени часове преди грандиозната сватба мъртвото тяло на главната шаферка Мерит Монако е открито да се носи върху вълните.

Повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин