Интересни събития този уикенд (24 - 26 май) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (24 - 26 май)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (24 - 26 май)

Краят на тази седмица е близо. На 24 май (петък) ще честваме Деня на българската просвета и култура.

След това ни очакват още два почивни дни (събота и неделя), в които можем да се отдадем на пътешествия и интересни събития.

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

YALTA CLUB открива градината със Sharam

24 май

Силната клуба програма на YALTA CLUB продължава през май месец с едната половинка на дуото Deep Dish. Неповторимият Sharam ще забавлява българската публика на 24 май в Room 1, а специално за събитието клубът отваря и лятната си градина. Българското участие в петък ще бъде в лицето на Liubo Ursiny. Всеизвестно е, че Sharam е мастър на продукцията, но може да се спори, че присъствието му зад пулта е дори по-велико. Сетовете му са едно пътуване през звука със силен фокус върху качеството. От сцените на мащабни фестивали като BPM (Мексико) до емблематични клубове като Warung (Бразилия), той има способността да пленява тълпи с всякакви размери. Още информация тук.

*

Horizon Grand Prix Sofia 2019

25 май

Предстои първото по рода си състезание с водородно задвижвани автомобили (мащаб 1:10) в България за ученици между 8-и и 12-и клас, част от международното Horizon Grand Prix. Екипът на Технократи събра отбори от няколко училища в страната, които се включиха със страхотна енергия и желание в проекта. През изминалите месеци учениците се подготвят усърдно за Horizon Grand Prix София 2019. Всеки отбор сглобява сам шасито на своя автомобил, конструира купе за него и преминава през редица тренировки за оптимизиране на използвания водород чрез горивна клетка. Събитието ще се проведе в Англо-Американско училище от 11:00 часа. Входът е свободен. Повече информация тук.

*

C (въглерод) - кураторска изложба на Слав Недев

до 30 май

В арт депо и галерия „Червената точка“ ще се състои кураторска изложба "C (въглерод)" на Слав Недев. Тя е вдъхновена от четвъртия във вселената химичен елемент, след водорода, хелия и кислорода – въглеродът. Нарича се „C“. В тази изложба въглеродът е метафора на живота видян като „химия“ в най-широк смисъл – като  взаимодействие, реакция, горене, превръщане, трансформация, изменение, обмен, консумация, изразходване, енергиен феномен, организация, само-организация и разпад на материята… най-сетне като възможност за самия живот. Повече информация за изложбата тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

Изложба "Археология на София и Софийско"

до 1 септември

Регионален исторически музей – София открива Петата годишна изложба "Археология на София и Софийско". Тя представя резултатите от археологическите проучвания през изминалия сезон 2018. Официалното откриване е на 14 май 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). „Археология на София и Софийско“ (14 май – 01 септември 2019 г.) е ежегодна изложба. През 2019 г. се реализира за пети пореден път. Основната ѝ цел е представянето на резултатите от проучванията през предходния археологически сезон, както и експонирането на най-значимите находки. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 30 септември

На 4-ти май 2019 г. за четвърта поредна година стартират безплатните пешеходни обиколки в Русе, известни под името Ruse Summer Free Tour. Те са насочени както към българските и чуждестранни гости, така и към жителите на Русе, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на града. Както и предишните три сезона, туровете ще се провеждат всяка събота от месец май до месец септември включително. Ще започват от 18:00 часа пред Статуята на Свободата, където професионалисти и ентусиасти от туристическия бранш в региона ще разказват историята и градските легенди зад местата, покрай които посетителите ще минават по време на обиколките. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Ден на българската просвета, култура и писменост

24 май

Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май. Голямо шествие ще премине по улиците на града, а в него се очаква да се включват над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители на Старата столица и гости от България и чужбина. То ще започне в 10,30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” и ще продължи до сградата на Общината. По традиция, най-малките великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, а също и на бележити българи, оставили ярка следва в сферите на просветата и духовността. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Майски празници

до 31 май

Традиционните мйски празници в град Поморие започват на 2-ри май с Гергьовденска детска изложба „Празничен букет за моя град”. Част от събитията, които можете да посетите, са: Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2019 година”, Турнир по народни борби „Гергьовден”, Литературно-музикален спектакъл „Пусть всегда будет солнце”, Седмица на движението и спорта „Победители с мама и татко”, много концерти и други. Празниците ще продължат до 31 май. Още информация можете да откриете тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин