Интересни събития този уикенд (25 -27 януари) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (25 -27 януари)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (25 -27 януари)
Снимка: Haley Powers on Unsplash

Филми, музика, изложби - всичко това само в един уикенд - в дните от 25-и до 27 -и януари!

Специално за вас сме подредили предстоящите събития по градове и дати, за да можете по-лесно да откриете своето любимо местенце!

Ако все пак не намирате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Филмов фестивал Sofia MENAR

до 31 януари

Sofia MENAR стартира на 15 януари и ще продължи до 31 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София. Зрителите ще имат възможността да видят над 40 премиерни заглавия по време на филмовия форум, както и множество съпътстващи събития като музикални изпълнения, презентации, изложби, премиери на книги и лекции.  Ливанският хит „Оскърбление” ще открие 11-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. Филмът беше номиниран за „Оскар” в категорията за най-добър чуждоезичен филм, а изпълнителят на главната роля Камел Ел Баша спечели купа „Волпи” за най-добър актьор от фестивала във Венеция. Повече за фестивала вижте тук.

*

НОЩ В МУЗЕЙКО: “Парти на животните”

26 февруари

На 26 януари Музейко организира трета нощ с преспиване. Темата на специалната вечер този път е “Парти на животните”. Гостите на Детския научен център ще могат да пренощуват в него с костюми на любими животни. Всеки, който развихри въображението си и дойде преобразен като горски любимец, див звяр или пухкаво зайче ще получи специален подарък - изненада! Музейко очаква всички деца между 7 до 13 години и техните придружители с разнообразни тематични изненади. Докато животните в гората спят зимен сън, малките природолюбители ще създадат свое царство с игри, изследователска обиколка и танци. Предрешените приключенци ще получат специален подарък и тематично кексче с любими животни, а превърналият се в традиция тур с фенерчета ще оживи нощен Музейко. Още информация тук.

*

Концерт “Крали Марко” на Софийска филхармония

27 януари

Концертите на детската музикално образователна програма Фортисимо Фамилия продължават през януари. На 27 януари, неделя от 11:30 часа програмата ще срещне своята публика с творчеството на най- значимите български композитори в концерта “Крали Марко”. От сцената на зала “България”, актьорите Деян и Дарин Ангелови ще разкажат приключенията на Крали Марко на фона на музика, написана от родните музикални гении. В концерта със свои авторски изпълнения ще се включат и виртуозите Теодосий Спасов и Георги Андреев. Повече информация тук.

*

Изложба „Гласът на глината“

до 27 януари

Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „Гласът на глината“, за да припомнят таланта и изключителния ѝ почерк. Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21.11.2018 г. от 17:30 часа в Националния етнографски музей. Самата изложба е по идея на неговата дъщеря и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 г. зад Океана, но не е загубила връзката си с България и често е гостувала на баба си. Много след смъртта на керамичката през 2000 г., Ейми открива на вилата им в Драгалевци нейни творби, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН) – доц. Петко Христов и изкуствоведът доц. Виолета Василчина. Още информация тук.

*

Изложба „Българската армия. Приказки за деца“

до 28 февруари

Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12  декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. В навечерието на коледните празници, когато традиционно семействата се събират, музеят се обръща специално към децата, създавайки изложба, в която те ще се запознаят с едно голямо семейство на повече от 100 години – това на Българската армия. Само в деня на откриването изложбата ще бъде представена от деца екскурзоводи, които заедно с техни връстници ще сътворят свой разказ за войската ни с езика на най-малките. Допълнителна информция тук.

*

Интересни събития този уикенд (25 -27 януари)
Снимка: rawpixel on Unsplash

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба Ново село - туристическа дестинация

до 10 март

Галерия L’union de Paris – Пловдив, представя  Димитър Шопов с "Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination". Самостоятелната изложба на Димитър Шопов включва картинни обекти, скулптури и видео. Можете да я разгледате в периода 10.01.19 – 10.03. 2019г. „НОВО село“ (на английски: NOVO selo) е легендарна, филмова праисторическа сага на българския режисьор Димитър Шопов, създадена през началото на ХХI век и разработена от неговата компания приятели. Допълнителна информация вижте тук.

*

Изложбата “ДИМ. Истории за тютюна“ в СКЛАД

до 30 март

"ДИМ. Истории за тютюна” е експозиция, която разказва за Пловдив и България през историята на тютюна. Тя обхваща последните близо 150 години, тръгвайки от никотиновите следи в Османската империя, през Първото пловдивско изложение, модернизацията на обществото, войните и следващите ги бежанци, работническите бунтове, диктатурите на XX в., външната политика на България, икономически възходи и крахове. Миризмата на тютюн се завърна в складовете, заедно с множеството експонати и текстове, събрани от екипа. Изложбата се разполага в четири зали на общо 2000 кв.м., на двата етажа от сградата. Допълнитена информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен салон в Музея на хумора и сатирата

до 31 януари

Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име – Карикатурен салон. На 25 октомври Салонът представя 5 карикатурни изложби, които ще останат в Музея до края на януари 2019. Петте изложби са с над 200 карикатури са. Гости на откриването на изложбите в Карикатурен салон са едни от най-известните български карикатуристи. Повече за събитието вижте тук.

*

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин