Интересни събития този уикенд (26 - 28 юли) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (26 - 28 юли)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (26 - 28 юли)

Какво ново ни очаква този уикенд?

Вижте в редовете по-надолу. Подредили сме ги по градове и дати. 

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни предложения за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Фестивал 180°

от 20 до 26 юли

“Форми”, музика, танц и експерименти с шестото издание на фестивала 180°

Фестивалът-лаборатория за иновативно изкуство 180°води в София артисти от няколко континента

В седмицата между 20 и 26 юли София за пореден път се превръща в сцена за експерименти на фестивала-лаборатория за иновативно изкуство 180°.Както винаги досега, и шестото издание води музиканти, композитори, танцьори, визуални и пърформънс артисти от всички краища на света. Те ще партнират със свои български колеги, студенти от Художествената академия и ученици от музикалното училище.

Интердисциплинарните екипи ще имат на разположение една седмица, за да развият и представят пред публика най-нестандартните си и смели идеи - тези, за които традиционните формати, класическата музикална и театрална сцена се оказват прекалено тесни или пък все не достига време. Затова и 180° смесва жанрове, подходи, изразни средства и импровизация, като акцентира преди всичко върху процеса и взаимодействието, а едва след това - върху резултата.

За повече информация тук.

*

„Синтез“ – изложба на индонезийски и български текстил, артефакти и бижута

от 10 юли до 30 август

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута. Тя се организира от Посолството на Република Индонезия в България със съдействието на Музея. Експозицията гостува в зала „Временни изложби“ в периода 10 юли – 30 август 2019.

Временната изложба „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута е част от поредицата „Чудесата на Индонезия“. Основната идея е представянето на съществуващи сходни точки между изкуството на Индонезия и България както в исторически аспект, така и в съвремеността.

Първата част от експозицията включва текстил и тъкани от Ява, Суматра, Бали и Източна Нуса Тенгара с различни техники на изработка: тъкане, батик (използва се восък при рисуването на тъкани), тай-дай (връзват се отделни части на плата или преждата, за да не абсорбират боите, с които се обработва). В мотивите е вложен философски смисъл, а боите са ярки и естествени. 

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Лятно кино в парка Пловдив

от 10 до 28 юли

До края на месеца в града под тепетата ще бъдат прожектирани 11 филма на емблематични градски локации – Цар Симеоновата градина, Небет тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база, парка до Покрития мост на р. Марица, парк „Розариум“, парк „Лаута“ и „Ротари парк“ – Тракия.

Освен специалната селекция заглавия от българското и европейското кино, в програмата са включени и 11 късометражни филма, които ще предшестват всяка една от прожекциите.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В АРБАНАСИ

Фестивал Arbanassi Summer Music

от 21 до 28 юли

Десето юбилейно издание на фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе от 21-ви до 28-ми юли 2019 г. Четирите чудесни концертни вечери ще са във вълнуваща среда на възрожденските църкви-музеи „Св. Георги“ и   „Св.  Архангели Михаил и Гавраил“ в архитектурния резерват Арбанаси.

Музикалното събитие извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в едно по-интимно пространство, за да внуши усещането за общност, приятелство и удоволствие от  музиката.

Фестивалната програма ще  започне в неделята на 21-ви юли с концерт под надслов „Български композитори“ в църква-музей „Св. Георги“, където ще бъдат изпълнени произведения  на класиците Марин Големинов и Панчо Владигеров и на съвременните автори Добринка Табакова, Ценко Минкин и Юлита Фъсева. 

За повече информация тук.

СЪБИТИЯ В БАНКЯ

Лятно кино в Банкя

от 29 юни до 31 август

Столична община район „Банкя” за втора поредна година организира Лятно кино в парк Ротонда.

Всяка събота от 29 юни до 31 август от 21:00 часа ще бъдат прожектирани девет пълнометражни и пет късометражни филма. Заглавията на лентите са „Възвишение“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха”, „Баш Майстора на море”, „Бай Ганьо в банята“, „Летовници“, „Стъпки в пясъка“, „Привличане“, „Живи легенди“ и  „Снимка с Юки“. Късометражните филми са: „Обир“, „Може би утре“, „Моята истина“, „Непознати“ и „На червено“, предоставени от „Кинематограф“.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

Търновският театър представя „Теменужката от Монмартър” на Царевец

на 26 юли

Шедьовърът на Имре Калман „Теменужката от Монмартър” ще представи на историческата крепост „Царевец” Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. Със спектакъла великотърновският храм на Мелпомена за трети път ще участва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 26 юли от 21 часа.

„Теменужката от Монмартър” е най-новото заглавие в афиша на музикално-драматичния театър в старата столица. За първи път в България тя се играе в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. За основата е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения - върхове в историята на оперното изкуство - оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало”

 

„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. Първата премиера се е състояла в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и от тогава не слиза от световните музикални сцени. В България има два опита да бъде поставена, за съжаление с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата - не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова екипът на великотърновският театър реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия.

За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ НА ВРЪХ ВОЛА

Музикален фестивал Vola Open Air

от 26 до 28 юли

Американската легенда Illa J с поздрав към българските си фенове

На 1-ви юни Vola Open Air ще подгрее меломаните с разбиващо парти в столичния клуб Switch

Легендарният американски изпълнител Illa J записа специален поздрав за феновете си в България, с който ги кани на първия си концерт в България, част от програмата на Vola Open Air 2019.

За първи път фестивалът на връх Околчица ще продължи цели три дни - 26-ти, 27-ми и 28-ми юли 2019 г., a хедлайнер в последния ден ще бъде новаторската група DASHE.

В първият ден на фестивала Future Sounds of Sofia ще отпразнуват подобаващо своя 7-ми рожден ден със собствена сцена и шоукейс на най-актуалното от съвременната liquid и minimal drum & bass сцена. За повода Phirah, Robustus, Hydrashock и Thrust са подготвили едно спиращо дъха аудио-визуално преживяване, в което ще се включат също и The Seismologist и Metastasys, и Factor и Behind You. 

Към съботната програма пък се присъединяват още KALYAS, базираното във Виена дуо Electricfence с неповторим техно шоукейс и специалните им гости SHADE, Ivan Valchev – Wolfy и LOCONAZ.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Поклоннически пешеходен поход „Светият път”

от 1 юли до 31 юли

През 2019г. се навършват 550г. от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител, което събитие е позволило тази чудодейна светиня да бъде запазена и съхранена в днешна България, а днес свети Йоан Рилски да е тачен като покровител на българския народ.

Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, ПавликениСвищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, МездраВрацаСвоге, Нови Искър, София, ПерникРадомирДупницаБобошевоРила. На територията на Община Плевен поклонническият пешеходен поход, ще премине през с.Мечка, с.Коиловци, с.Върбица, с.Брестовец и с.Тодорово в периода 08.-11.07.2019г.

Повече информация тук.

*

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозополСофияПловдивКазанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук. 

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин