Интересни събития този уикенд (27 - 29 парил) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни събития този уикенд (27 - 29 парил)
Автор: Peika.bg
Интересни събития този уикенд (27 - 29 парил)

Последният уикенд на месец април ни е приготвил интригуващи събития! Предложенията от нас, намирането на готина компания, с която да ги споделите - от вас!


Спортни, музикални, културни, исторически - събитията буквално ви чакат зад всеки ъгъл! За ваше улеснение сме ги подредили по градове и дати.

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Концерт на унгарската група BELAU

27 април

Унгарската електро банда BELAU ще представи своята изключително нежна, лятна, свежа, топла и зареждаща музика в стил chillwave за първи път в София на 27 април. Симпатичните музиканти от Будапеща, водени от основателя си Петър Кедвеш (композитор, китара, клавир), Кристиян Бузаш (бас) и чаровната и талантлива вокалистка Бебе Сечи (Böbe Szécsi) ще предизвикат лятото и усмивките ни с неповторимо слънчево chillwave парти в столичния клуб Mixtape 5. Допълнителна информация за концерта тук.

*

Ден на стенопеичната фотография

27 април

Включете се в семейната събота в Националния политехнически музей. Този път тя е посветена на Деня на стенопеичната фотография. Целта му е да почете този „първобитен“ фотографски метод, оставяйки на заден план съвременните начини за правене на селфита. По-любопитните може и сами да си направят стенопеичните апарати, като ще им е нужна картонена кутия, по-голяма от 100 на 125 мм. Заповядайте да се забавлявате в музея със семейството си и да научите нещо интересно! Повече информация тук.

*

Исторически разходки в София

28 - 29 април

Включете се в исторически беседи-разходки по улиците на София. Историческият маршрут е пътеводител към познати и позабравени места, които разказват за „шарената” история на столицата с бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. сталински „барок“. Беседите ще се проведат на 28 и 29 април от 16:00 часа. В събота ще научите повече за едни от най-знаковите домове в София, а в неделя ще се срещнете отблизо с "дворците" ѝ. Повече информация тук.

*

Изложба FOOTloose

до 5 май

Изложбата ще се състои в галерия и арт депо „Червената точка“. Обединяващата тема тази година е FOOTloose /в превод – необвързан, свободен/. Привлечени от свободата на изразяване, младите майстори на съвременната графика ще прескочат ограниченията на техниката и ще потърсят себе си в различни изразни средства. Общата им изложба ще представи, разбира се, класическа графика с очаквано неочаквани сюжети, но също така ще включва инсталации, видео арт и живопис. Арт депо „Червената точка“ препоръчва: вижте ги сега, защото догодина ще са много по-различни. Още информация тук.

*

Изложба "Трепка българска"

до 11 май

Автор на изложбата е Венцислава Великова от Белослав. Тя представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от български трепки. Тя избира да изобрази елементи от трепки, водена от желанието да ни покаже едно различно нейно възприятие. Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа. Изложбата може да бъде посетена до 11 май 2018 г. в работното време на Националния етнографски музей на пл. "Княз Александър I" № 1 в София. Повече информация тук.

*

Изложба “A DREAM”

до 16 май

Галерия „ЕТЮД“ има удоволствието да ви представи изложбата “A DREAM” (ЕДНА МЕЧТА), която представя творби, рисувани в периода 2014-2018 г. и е дебютна самостоятелна изява на Румяна Дамянова. Отразяващата се върху платната „мечта“ (или „сън“) е не просто създадена от въображението представа – тя е пъстроцветна, красива, нелогична, нереална, проекция на непреодолимия импулс за експресия на случващото се в личните емоционални хронос и топос, което може да бъде изразено единствено по този начин. Още информация тук.

*

Изложба "Нищо не се губи"

до 18 май

Гьоте-институт стартира поредица от изложби, които представят най-интересното от немската сцена за съвременно изкуство през погледа на български художници. Първата изложба от поредицата е на двамата художници, базирани в Берлин – Викенти Комитски (България) и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико). В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата - обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време. Още информация тук.

*

Инсталации "Разкази" и "Съзвездни букви"

до 19 май

Регионален исторически музей - София представя интерактивната инсталация "Разкази" и видео инсталацията "Съзвездни букви". Автор е визуалният артист Христо Гелов, който живее и твори в Испания. Интерактивната инсталация "Разкази" се фокусира върху човешките истории и съдби, които витаят навсякъде около нас. Всеки посетител може да премине през инсталацията и да послуша "прелитащите" истории. Те се нашепват посредством звуковете на докоснатите камбанки и чанове, наброяващи общо 170. Видео инсталацията "Съзвездни букви" пък се прожектира директно върху един от куполите в Централното фоайе на Регионалния исторически музей – София. Тя носи идеята за вдигащия се към небето поглед, който преоткрива звездните ориентири и се опитва да разбере накъде ни упътват те сега. Още информция тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Изложба "Път на младите"

до 30 април

Четирима млади артисти ни показват четири различни живописни "лица" в поредната изложба от проекта "Път на младите", която се открива на 4.04.2018 г. В двете зали на „Бялата къща“ Гергана Балабанова, Иван Кашлаков, Ренета Павлова и Цветомир Илиев представят новите си творби. Иван Кашлаков продължава серията "Архив" - III и IV, наслагва и ревизира отминали преживявания - по-често тъжни и носталгични. Новата тема за нощта и любопитството към нея е само потвърждение за живописния талант на автора. Още информация тук.

*

Изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“

до 31 май

От 28 март в Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе. Изложбата представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Повече информация тук.   

*

СЪБИТИЯ В ГАРБОВО

Интерактивна изложба Радикалните игри на Molleindustria

до 30 май

В зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на - Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност. Но противно на общоприетото схващане, най-популярни не са онези игри, които отнемат часове да бъдат овладяни и дни да бъдат превъртяни. Най-популярни са игрите, които могат да бъдат играни между другото, докато чакаме или имаме време за губене. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ДРАГОМАН

Състезание за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“

28 април

В седмото си поредно издание едно от най-големите състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ се изкачва на ново равнище: надпреварата става част от Българска колоездачна лига (БКЛ) и вече дава право на квалификационни точки за годишното класиране на БКЛ. Велосъстезанието се разделя на 2 основни категории XCM и Хоби. 

Дистанциите остават както и досега – маратон (42 км) и полумаратон (21 км) и в двете направления, бягане и колоездене, като категориите при бегачите остават непроменени – мъже и жени на съответните дистанции. По традиция, паралелно със състезанието за възрастни, най-малките също ще могат да премерят силите си в детско велосъстезание на площада пред Община Драгоман с много забава и супер награди за деца. Ощеинформация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин