Най-интересните събития за месец септември 2019 г. - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за месец септември 2019 г.
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за месец септември 2019 г.

Какви празници, фестивали, концерти и други интересни събития ни очакват през месец септември?

Разберете от традиционната ни статия.

Подредили сме едни от най-интересните събития по градове и дати! Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба "Археология на забравата" в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

от 1 август до 22 септември

Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. Изложбата поставя на фокус забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България.

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust )Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история.

За повече информация тук.

*

АТОМ Хореографски серии #3

от 31 август до 9 септември

АТОМ Хореографски Серии е платформа за международен обмен на танцови артисти. Това е среща на млади танцьори и хореографи, които си сътрудничат, експериментират, обменят и реализират идеи по време на 10-дневен интензивен тренинг - от 31 август до 9 септември, завършващ с танцов спектакъл на 10 септември в София

Може да се запишеш за 1, 3 или 5 танцови класа, а за участие в целия танцов курс early bird билети и отстъпка за студенти. 

Краен срок за записване 28 август! 

Тази година в Хореографски Серии#3 фокус ще има и върху РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИКИ в сферата на съвременния танц. Паралелно на танцовите класове, гостуващите продуценти от партньорските ни организации ще предадат конкретни знания и специфични методи за въвличане на аудиторията по интерактивен начин.

А освен това ще развием и нов за Сериите формат – БЪРЗИ СРЕЩИ С ОТВОРЕНО ЗАПИСВАНЕ. Идеята е всеки желаещ от сферата на съвременния танц да има възможност да се запознае лично с всеки от гостуващите хореографи и продуценти, за да развие собствена мрежа от контакти. Запазете си датата 11 септември, а скоро ще пуснем инфо как ще протече записването.

Повече информация тук.

*

Концерт на EVANESCENCE в София

на 11 септември

EVANESCENCE добавят и българите SEVI към концерта на 11.09 

Едва двадесет дни делят българската публика от срещата ѝ с една от най-успешните банди на съвременната рок сцена. Двукратните носители на Grammy EVANESCENCE идват за първия си самостоятелен концерт у нас, за да зарадват феновете с най-големите си хитове като Bring me to Life, My Immortal, Going Under и много други.

Настоящото турне е завръщане към оригиналното рок звучене на групата след изключително успешния Synthesis Tour, представящ работата им със симфоничен оркестър. Специално за концерта на 11.09 в Арена Армеец EVANESCENCE избраха българската банда SEVI да открие шоуто. През март тази година групата, спечелила си името на най-бързо развиващата се на родната рок сцена, издаде третия си студиен албум “Follow Me”. Част от него е и парчето „Тo Hell and Back”, записано съвместно с китаристката на EVANESCENCE Jen Majura. Тя посети България специално за снимките на видеото към песента по-рано тази година, а официалната му премиера в средата на юни предизвика голям интерес у нас, както и сред многобройните фенове на Jen по целия свят.

Повече информация тук.

*

Софийската филхармония открива сезон 2019/2020 на 12 септември

на 12 септември

На сцената излизат новият главен гост-диригент Саша Гьотцел и детето чудо Ивайло Василев.

На 12 септември в зала „България“ новият главен гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел ще открие сезон 2019/2020 с Първа симфония от Густав Малер - титаничната творба, която поставя началото на нов етап в развитието на симфоничната музика. Специалистите твърдят, че тя е своеобразна биография на младостта на музикалния колос, вплел в нея възторженото преклонение пред природата, първите тежки разочарования от живота, борбата за утвърждаване и вярата в бъдещата победа. Произведението е сред любимите на австриеца Саша Гьотцел, който само за няколко години се превърна в любимец на родната публиката с емоционалния си прочит на класическите произведения.

Повече информация тук.

*

Мини Арт Фестивал PART OF HEART

от 20 до 27 септември

Ще се състои в рамките на седем дни - 20-27 септември 2019год. в Пространство PORT.A ул.Триадица 5-София.

Фестивалът включва постоянна изложба и съпътстващи събития и ще акцентира върху изключителни български автори.

По време на фестивала ще се състои специална премиера за България на късометражната анимация IN-SHADOW - A Modern Odyssey- Любомир Арсов /аниматор работещ от 25 години в Канада/. Приложни и изящни изкуства, съвременен танц, stand up комедия, както и премиера за София на хитовия комикс Plovdiv Fantasy Guide, Литература и VR шоу.

Вход свободен!  

Повече информация тук.

*

Мисия Здраве 2019 Кажи "ДА!" на здравето

от 27 до 29 септември

Събитието представя както традиционната медицина, така и множество алтернативни методи и продукти за поддържане на добро здраве и добра форма.

Работно време на Мисия Здраве

27.09.2019 г.  (петък) 12:00-20:00

28.09.2019 г. (събота) 10:00-20:00

29.09.2019 г. (неделя) 10:00-16:00

И за трите дни са подготвени за всекиго по нещо забавно и полезно: 

      - за майките   - много нови здравословни и козметични продукти;
      - за децата     - игри, забавления и подаръци;
      - за бащите    - спорт, музика и биричка;
      - за всички     - безплатни прегледи и консултации

Цялото семейство е добре дошло през последния уикенд на септември!

В течение на последните седем години, от Мисия Здраве се наложи стила "празник на открито за цялото семейство" при организирането на изложения и фестивали, насочени към крайния потребител на здравословни продукти и услуги.

Мисия Здраве е вече утвърден празник на здравето.

За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОЗОПОЛ

Аполония 2019 - Празници на изкуствата

от 29 август до 7 септември

Фондацията за изкуство Аполония е създадена през 1991 като продължител на идеите на Академията за изкуство със същото име.

Фондацията организира най-големия български фестивал - Празниците на изкуствата Аполония.

През 1984 в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата. Художници, музиканти, писатели и поети, театрали, кинематографисти, архитекти, журналисти правят първи за България опит да срещнат на едно място всички изкуства, вдъхновени от красотата на градчето и уникалната му атмосфера.
За десет дни програмата на Аполония представя театър, кино, класическа музика, джаз, поп, рок, литература, изобразителни изкуства, архитектура - 70 събития на пет сцени.
Още през 1984 г. основателят Димо Димов каза: "Аполония си поставя целта да обедини артистите, които са в Созопол през септември, да ги покани да представят своето изкуство пред летовниците, да накара мнозина да дойдат тук не само заради морето, плажа и слънцето. Нарекохме ги празници, защото се опитваме наистина да стане празник, да има човешки контакт, да се породят нови идеи в диалога между публика и изкуство от една страна и между изкуствата - от друга..."

Повече информация тук.

*

Издателство „Сиела“ на „Аполония” 2019

от 30 август до 1 септември

Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Галин Никифоров и Стефан Коспартов на „Аполония” 2019 г.

Едни от най-обичаните български автори с 3 представяния и една предпремиера по време на 35-тото издание на Празниците на изкуствата.

Издателство „Сиела“ и тази година ще се включи в ежегодните Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол.

Специални гости на морския бряг ще бъдат Захари Карабашлиев, Галин Никифоров,  Стефан Коспартов и Теодора Димова – едни от най-обичаните и популярни български автори. 

Последните им книги „Жажда”, „Тяло под роклята” и „Когато капят кестените”, които се появиха през 2018 г., гостуват на фестивала за първи път, а участието на издателството стартира и с официална предпремиера на „Поразените” –  новия роман на Теодора Димова.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ

Cacao Beach Club закрива летния сезон с Timmo & Wehbba на 31 август

от 31 август до 1 септември

След три месеца изпълнени с емоции, музика и танци, идва време да сложим край на сезона на партитата.

За поредна година Cacao Beach Club ни подари възможността да чуем на живо световноизвестни артисти като Dennis Cruz, Fabio Florido, Chus & Ceballos, Nakadia, Chelina Manuhutu, Latmun и много други, както и да се запознаем с впечатляващи нови имена за българската сцена като Eddy M, Tini Gessler,Onyvaa и Michael Bibi.

На 31 август финалът на лятото ще отбележат двама от най-актуалните артисти на Drumcode -Timmo & Wehbba, заедно с Bagerziev и Boryana.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Чудобой 2019 Варна

на 15 септември

Едно състезание за ентусиасти и любители на приключенията сред природата.

Чудобой е състезание, в което са включени много на брой и разнообразни по характер етапи. В него се преминава през всякакви предизвикателства: скално катерене; спускате на рапел; гребане с каяк; влизане в пещери; ориентирате с карта и компас; колоездене; етапи, които остават тайна до достигането им, и какво ли още не? И всичко това в компанията на весели и позитивни хора.

Не е необходимо участниците да са подготвени за всички етапи. Идеята на Чудобой е не просто да се състезаваме, но и да научим нещо ново и полезно, и да си помагаме. Ако даден етап не може да бъде преминат, не следва дисквалифициране. Просто се продължава към следващия. Състезанието е отборно, а отборите са от по двама души. Участниците са разделени на две групи – „Хоби“ и „Елит“. Разликата между тях е основно в дължината на трасето и трудността на етапите, които за група „Елит“ изискват по-добра физическа подготовка. Едно от характерните неща е, че етапите не се преминават в точно определена последователност. Отборите сами избират последователността на преминаването им, по най-добрия според тях маршрут, подпомагани от картата на състезанието. По този начин пред отборите стои и предизвикателството сами да изберат стратегията, която смятат, че ще ги издигне нагоре в класирането. Оценяването на резултатите също е различно от повечето състезания.

За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Празник на реката Пловдив

на 1 септември

На 1 септември на южния бряг на река Марица започват празненствата за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата. Ще има богатата и изпълнена със забавления програма. 

Специално за събитието в неделния ден ще е затворен участък от булевард "Марица - Юг" - между моста на панаира и моста на остров Адата.

Целодневното събитие е с вход свободен.

Повече информация тук.

*

Балетът „Дон Кихот“ в Пловдив

на 12 септември

12 септември, 20.00 часа, Античен театър-Пловдив

Държавна опера - Стара Загора представя „Дон Кихот“ балет от Лудвиг Минкус

Хореография и режисура: Аршак Галумян - солист и хореограф на Щатсбалет-Берлин

Художник декори и костюми: Салваторе Русо /Италия/

Асистент-хореографи: Силвия Томова, Красина Павлова

Репетитор Людовик: Парти /Франция/

Асистент-сценограф: Фабрицио Мария Гарци /Италия/

Солисти: Александър Желев, Анелия Димитрова, Томоки Ишиго, Калин Любенов, Фредерико Пинто, Харука Суга, Мартина Префетто, Марина Сороче, Ромина Славова, Ивайло Янев, Фиорди Лоха, Сторм Норис, Станко Танев, Рио Сузуки, Джулия Рагуза и др.

Балетът „Дон Кихот“ на Старозагорската опера на сцената на Античния театър в Пловдив на 12 септември

За повече информация тук.

*

Празник на реката Пловдив

на 1 септември

На 1 септември на южния бряг на река Марица започват празненствата за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата. Ще има богатата и изпълнена със забавления програма. 

Специално за събитието в неделния ден ще е затворен участък от булевард "Марица - Юг" - между моста на панаира и моста на остров Адата.

Целодневното събитие е с вход свободен.

Повече информация тук.

*

 СЪБИТИЯ В ПЛЕВЕН

Плевен отваря врати за грандиозен концерт

на 15 септември

Градът на Панорамата ще посрещне едни от най-популярните български изпълнители

Със старта на учебната година, за гражданите на Плевен пристигат и много добро настроение и позитивни емоции, обещани от изпълнителите на грандиозен концерт.

Сред обичаните български изпълнители, които ще пеят за плевенчани са СкандаУ, RDMK, Дичо, F.O & Peeva и DMS Pleven. Събитието е дебютно за Плевен и цели популяризирането на българската музика и увеличаването на музикалните и цветни събития в града. Организаторите вярват, че ако събитието се осъществи, това ще е още един повод плевенчани да се съберат на едно място и да изпитат готини емоции заедно, което със сигурност ще помогне и за цялостното настроение в града.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба живопис „Ценности” на Светлин Русев и ученици

на 5 септември

На 5. септември в залите на втория етаж на галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложба живопис на акад. Светлин Русев и ученици, озаглавена е „Ценности”.

Колекцията, която ще бъде представена, включва общо 33 специално подбрани творби на именития майстор, както и на няколко негови ученици, вече утвърдени автори – Милко Божков, Стилиян Атанасов, Иван Велчев-Йово, Валентин Колев, проф. Атанас Атанасов.

Изложбата се реализира по идея на кмета на Троян Донка Михайлова и троянци и гостите на града ни ще могат да я видят до 5. октомври.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

"Десант на книгата" Русе

от 6 до 7 септември

Двадесет и осем български писатели, издателства и литературни клубове от цялата страна ще превърнат гр. Русе в център на съвременната литуратура.

Със своята своеобразна „атака“ от книги и автори, Клуб „Мечтание“ кани всички русенци и гости на града да посетят изложението-базар „Десант на книгата“.  „Десантът на книгата“ е първо по рода си  събитие за град Русе. Проектът се осъществява по програма “Знание и растеж”, реализирана от Фондация “Русе – град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация “Еконт”.

Събитието ще се състои на 6 и 7 септември 2019 г. в двудневен формат в парка на Военен клуб – Русе. 

6 септември е предвиден за литература за възрастни и цели да представи новите заглавия за 2019 година.

7 септември е запазен за детската аудитория и ще представи на малките читатели прекрасни и интересни книжки, лично представени от авторите.

Организаторите са панирали още детски работилници-творилници с художници-приложници и музикална работилница с гост-музиканти., а една от изненадите е концерт на Иво Минчев и група „Коприва“

Организаторите от Клуб „Мечтание“ споделиха, че нито едно от децата, участвали в конкурса „Моето въображаемо пътешествие“, или посетили „Десанта на книгата“ няма да си тръгне с празни ръце. Награждаването на участниците от конкурса ще се състои на 7 септември 2019 г.

Повече информация тук.

Празник на русенския рок и юбилей на Кирил Маричков на Грийн рок фест 2019 в Русе

от 13 до 15 септември

24 рок и метъл групи от Русе ще вземат участие в 11-ото издание на Грийн рок фест.

Фестивалът ще се проведе на 13., 14. и 15. септември от 17:30 часа на пл. „Свобода” и е с акцент върху местния рокаджийски дух, а входът е свободен. Специален гост ще бъде супер групата „Фондацията”, която на 15 септември в Русе ще представи проекта си „75 години Кирил Маричков”, със специалното участие на Валди Тотев и Атанас Пенев от Б.Т.Р. Събитието се организира по инициатива на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух”, Сдружение „Грийн рок фест” и рок общността на Русе, със съдействието на „Общински пазари” ЕООД, „Нетуоркс България” ЕООД „ВИТТЕ Аутомотив България” ЕООД, „Хускварна Строително оборудване” ЕООД, „В и К” ООД - Русе, УМБАЛ „Медика”, „Мегахим” АД и „Дунарит” АД.

Това стана ясно на пресконференция днес, в която взеха участие Ирена Петрова - директор на дирекция „Култура и образование” в Община Русе, Анна Сипос – началник на отдел „Култура” в Община Русе, Елена Минкова - изпълнителен директор на Фондация „Русе - град на свободния дух”,  Мария Атанасова - управител на Сдружение „Грийн рок фест”, китаристът на известната русенска група „Фаворит” Владислав Маринов и вокалът на група „Клеймор” Емил Кехайов.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СОПОТ

Фестивал Въздухария

от 6 до 8 септември

Фестивалът на свободния полет Въздухария се завръща на 6-8 септември на склоновете на Стара планина край гр.Сопот.

Между 6 и 8 септември 2019 г. Манастирската поляна край гр. Сопот ще събере за пети път любители на безмоторното летене, природата, изкуството и свободата по време на фестивала на свободния полет “Въздухария”. Събитието е единствена по рода си среща на пилотите на парапланер, делтапланер, малки самолети и на любителите на тези спортове на Балканите.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В МОМЧИЛОВЦИ

Фестивал на киселото мляко - Култура и традиции

от 21 до 23 септември

Традициите отново оживяват в с. Момчиловци, а красиви българки и кисело мляко прославят страната ни в Китай. Фестивал на киселото мляко в с. Момчиловци обединява българската и китайската култура в култа към киселото мляко.

Уникалното българско киселото мляко, прославило страната ни в Китай, отново се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2019 г.  китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на 5-я  Фестивал на киселото мляко. Щастливците, посетили събитието, ще имат възможност да се насладят на изложението на местните производители на млечни продукти, дегустирайки домашно приготвено кисело мляко и сирена под звуците на родопския фолклор. На фестивалната сцена целодневно ще се изявяват фолклорни групи от региона, а вечерите са запазени за концерти и спектакълът „Кралица на красотата – Мис Родопи“.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ИЗ БЪЛГАРИЯ

Джаз певицата Мирослава Кацарова със седем летни концерта

от 11 юли до 27 септември

След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, е време за лятната поредица концерти, които този пък носят заглавието Electronic Summer. Те ще се проведат от юли до септември във ВарнаСозополСофияПловдивКазанлък и Благоевград.

11 юликлуб Ментол, Варна | 22:00 ч.

12 юли, клуб Мишел, Созопол | 21:00 ч.

23 август, Сохо, София | 21:00 ч.

24 август, бар Конюшните, Пловдив| 21:00 ч.

29 август, Джаз фестивал Казанлък

20 септември, клуб Безистен, Пловдив | 20:00 ч. 

27 септември, Stage Bar, Благоевград | 21:00 ч.

Повече информация тук. 

*

Фортисимо фест гостува във Враца, Габрово и Разград

от 8 до 12 септември

Този септември фестивалът „Фортисимо Фест” тръгва на турне с три изключителни концерта. 

Във Враца на 8. септември, площад пред Общината, в Габрово на 10. септември, площад „Възраждане” и в Разград на 12. септември, площад „Ларго” се събират отново любителите на голямата българска и световна музика от последните 100 години.

„Фортисимо фест” е с вход свободен и с участието на плеяда звезди! За първа година водещ на два от концертите, във Враца и Разград, ще бъде Герасим Георгиев- Геро. А Михаела Филева, Дони, Георги Андреев, Братя Зайранови са само част от солистите в концертите. Водещи на концерта в Габрово са Ана Пападопулу и Юлиан Вергов. Два филхармонични оркестъра, Врачанска симфониета и Разградска филхармония, ще свирят златна българска класика, български фолклор,музика от българско и световно кино под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази. За първи път във "Фортисимо Фест” са включени и оперни арии. 

За повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин