Най-интересните събития за месец октомври 2019 г. - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за месец октомври 2019 г.
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за месец октомври 2019 г.

Какви празници, фестивали, концерти и други интересни събития ни очакват през месец октомври?

Разберете от традиционната ни статия.

Подредили сме едни от най-интересните събития по градове и дати! Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

FUNsaturDAY - мечтаната детска събота

от 28 септември до 14 декември

Funday Превръща съботния ден в едно незабравимо приключение за всяко дете.

Програмата осигурява на децата 5 часа в англоезична среда, изпълнени с различни занимания по забавен английски език, разнообразни изкуства и нетрадиционни спортове.

Преподавателите използват мултимедия и най-модерна интерактивна методика на обучение, която има за цел да развие способността на децата да общуват свободно на английски език. Чрез динамични игри, забавни упражнения, работа по проекти и учене чрез преживяване, те усвояват нови знания и свикват да използват английския език с лекота!

Всеки час се води от различен преподавател, професионалист в областта си. Тази динамика поддържа интереса на децата през целия ден.

За повече информация вижте тук.

*

Театър БХАЛГ представя Шоу-лекция за щастие

на 1 октомври

Щастие! Що е то? Състояние, миг от вечността или просто понятие? Всички го търсим, но не всеки го намира? Знаем какво значи, но ни е трудно да го обясним? Някои твърдят, че са го открили, но защо ли след малко усещат, че им липсва? На всички тези въпроси ще ви отговори екипът на „Шоу-лекция за щастие“. Програмата е базирана изцяло на някои от текстовете на Иво Иванов от книгата му „Кривата на щастието“, като характерните за шоу-спектакъл средства и елементи, като песни, танци, аудио-визуални ефекти и др., придават развлекателен характер на сценичната адаптация.
Авторът е добре познат на българските читатели с невероятните си статии, които скромно са определяни като текстове „за спорта, вселената и всичко останало“. Творчеството на Иво Иванов, наричано още „Спортен екзистенциализъм“, е една уникална проекция на умението му да разказва истории, които нежно и деликатно докосват най-чувствителните струни в човешката душа. 

Вдъхновението, силата, завладяващата мотивация и човещината, които бликат между редовете на „Кривата на щастието“, мотивираха част от колектива на Театър БХАЛГ да пресъздаде магията на текстовете и да ги адаптира за театралната сцена под формата на лекция. Не се притеснявайте – няма да бъдете изпитвани след това. Гарантирано е обаче, че ще бъдете поне една идея по-щастливи и усмихнати… 

Повече информация тук.

*

Изложба „Вода и цвете“, посветена на японската живопис и калиграфия

от 2 до 20 октомври

Впечатляваща изложба „Вода и цвете“, посветена на японската живопис и калиграфия, ще гостува в София

Лекция и демонстрация по калиграфия ще са придружаващите дейности по време на събитието

Дните на японската култура продължават да изненадват българската публика, този път със седмицата на традиционни японска живопис и калиграфия. Впечатляващата изложба „Вода и цвете“ на известната авторка Йошико Ишикава ще гостува в София от 2 до 20 октомври.

Събитието ще се състой на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 (Триъгълна кула на Регионален исторически музей на София). Официалното откриване ще е на 2 октомври от 18:00 ч., когато е и лекцията за авторката. От 18:30 ч. ще се проведе демонстрация по калиграфия от вече познатия на българската публика калиграф Кихачиро Нишиура.

Повече информация тук.

*

Sofia Blading III идва

от 3 до 6 октомври

Sofia Blading III идва след по-малко от месец.

Третото издание на фестивала за каране на блейдове ще превърне София в арена за улични, паркови състезания, партита и много други активности от 3 до 6 октомври. И тази година в събитието ще се включат имена от световната блейдинг сцена, катоСтефан Моселманс от Белгия, Гразина Вратни от Полша, както и състезатели от СловакияФранцияГърцияРумънияВеликобританияГермания, и други.

Всичко започва в четвъртък (3 октомври) с импровизирано каране из града. В петък (4 октомври) организаторите са замислили тур из софийските спотове за каранеВ събота (5 октомври) ще бъдат и основните активности – безплатни уроци и състезание за деца, състезания за жени и за мъже, както и за висок скок във Five High skatepark, а награждаването ще завърши в бар Switch. Достъпът до всички събития е свободен.

Повече информация тук.

*

Изложбата “Историческо величие“ в София

от 8 до 12 октомври

Интерактивна изложба на картини, предмети и съкровища ще разкаже славната българска история през октомври на столичани.

За първи път в България ще бъде реализирано Национално турне на Историческо изкуство, което показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи.

Турнето ще се състои от интерактивна изложба на исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани на гражданите в цяла България.

Турнето започва от София и ще бъде официално открито на 7-ми октомври от 17:00 часа за медии и официални гости, а от 8-ми до 12-ти октомври, всеки който желае може да посети изложбата в мраморно фоайе на НДК.

Изложбата “Историческо величие“ в София ще постави началото на национално турне, насочено към въздигане на българския дух и култура.

Повече информация тук.

*

Изложбата "София утре"

от 8 октомври до 30 ноември

Изложбата “София утре” в софийското Ларго представя дългосрочната стратегия за развитие на Столична община

Изложбата ще бъде открита на 8 октомври и ще покаже резултатите от работата по Визия за София - какво знаем за града днес и как искаме да го развиваме утре.

От 8 октомври до 30 ноември в Софийското ларго ще бъде представена мащабната изложба “София утре”, която ще покаже резултати от двугодишната работа по създаването на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община - Визия за София. Изложбата ще покаже изчерпателно стъпките и начина на работа по инициативата, основните изследвания, изводите, целите за бъдещето и начините, по които те могат да бъдат постигнати. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.

“В последните две години Визия за София изследва, анализира и дискутира града като система от взаимовръзки между икономика, околна и градска среда, транспорт, идентичност и култура, управление и хора. Изложбата “София утре” ще покаже както събраното знание за актуалното състояние на града - каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре.”, споделя Владия Михайлова.

Повече информация тук.

*

На горния рафт: базар за бижута и аксесоари

от 12 до 13 октомври

Време е за ПЕТОТО издание на единствения специализиран базар за ръчно изработени бижута и аксесоари!

На горния рафт (в гардероба, тоалетката, скрина, стената) пазим нашите най-мили спомени, специални украшения и разбира се - кутията с най-любимите ни бижута и аксесоари. 
Задаващият се моден сезон провокира непознати емоции, нова визия и комбинации. За да задоволим неизчерпаемия глад за атрактивни бижута, с единствения специализиран базар за бижута и аксесоари ще ви предложим разнообразие от авторски ръчно изработени модели.

На 12 и 13 октомври #НаГорнияРафт ще предложи прецизна селекция от качествени и уникални бижута, изработени в различен стил от местни творци.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

ONE DANCE WEEK 2019

от 3 до 19 октомври

Отваряме сърца за любовта с L-E-V Company

6 спектакъла от ИзраелИталияЧехия и Тайван в най-силната седмица от ONE DANCE WEEK 2019

Задава се най-силната седмица от 12-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK - 6 спектакъла от 4 държави, както и ателие за професионалисти. Големият акцент в дните между 3 и 6 октомври е дългоочакваният нов спектакъл на безапелационната L-E-V Company от Израел - ГЛАВА ТРЕТА: Жестокият път на сърцето. Най-новата продукция на звездния хореограф Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар ще видим в две поредни дати, 5 и 6 октомври, в Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив, веднага след световната премиера на една от най-престижните сцени за изпълнителски изкуства в света - Биеналето на танца в Бохум, Германия (25 - 29 септември).

Повече инфомрация тук.

*

Виртуозът Вадим Репин с концерт в Пловдив

на 4 октомври

На цигулка Гуарнери дел Джезу от 18 век ще свири виртуозът Вадим Репин на концерта си в Пловдив на 4 октомври.

Гениалният цигулар Вадим Репин ще гостува за първи път в Пловдив на 4 октомври. Публиката ще се наслади на виртуозните му изпълнения и звука на цигулката модел “Bonjour”, произведена от италианския майстор Джузепе Гуарнери през 1743 година. До ден днешен никой не е разгадал тайната на цигулките на  Гуарнери дел Джезу, която придава вълшебството на звука.  Инструментите, създадени от него, са ненадминати по дълбочината, силата и красотата на звука и изпъкват много при акомпанимент от голям оркестър.

Софийската филхармония, по чиято покана гостува Вадим Репин, ще свири с него на концерта в комплекс “Сила”. Заедно ще представят романтичния Концерт за цигулка на Макс Брух. Популярната Италианска симфония на Менделсон, Интродукция и Рондо Капричиозо от Камий Сен-Санс също са включени в програмата на неповторимия концерт.

Повече информация тук.

*

Изложба "Необозримо за Кольо К." в Пловдив

от 4 до 20 октомври

Серия от графики и живописни платна, които не са показвани в Пловдив, са сред акцентите от изложбата „Необозримо за Кольо К.” в Артгалерия НДК. Любителите на изкуството ще могат да видят произведения на художника, предоставени от колекционери и галеристи.

Селекцията от картини може да бъде видяна от 4 до 20 октомври, а официалното откриване е на 4 октомври от 18:30 ч.

Изложбата ще очертае разлиноликото творчество на пловдивския творец в неговия иначе „необозрим свят”. Ще бъдат показани ранни произведения в различни жанрове като живопис, графика, скулптура, инсталации.

Повече информация тук.

*

Пловдив Джаз Фест

от 31 октомври до 2 ноември

Тазгодишното издание на едно от най-значимите и очаквани музикални събития в страната – Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31 октомври до 02 ноември. Програмата му вече е готова и първите хедлайнери са известни.

Акцент в петия Пловдив Джаз Фест ще бъде концертът на легендарния китарист и трикратен носител на Грами–Джон Скофийлд. Той пристига в България в компанията наедин от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус Джон Клиъри. Задълбочен познавач на нюорлеанската музикална култура, той също е отличен с Грами през 2016 г. Дългогодишните приятели за пръв път свирят заедно едва през 2008 г., а чак през 2015 г. са първите им концерти като дует.

Тази година двамата правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест. Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в съвременния джаз, а другият ненадминат владетел на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна концертна програма, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от нюорлеанска музика, през атрактивен ритъм енд блус до наелектризиращ джаз.

Освен майсторски джаз импровизатор, американския китарист Джон Скофийлд покрива целия стилов спектър на китарата в джаза. Той е сред най-значимите китаристи от 80-те години насам. Роден в Охайо, Скофийлд започва да свири на 11-годишна възраст, а по-късно завършва Музикалния колеж Бъркли. Още в началото на кариерата си той участва в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис: Star People, Decoy, You're Under Arrest, а също така свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган. Става част от групата на Били Кобъм/Джордж Дюк, а през 1976 г. влиза на мястото на Пат Матини в квартета на Гари Бъртън, редом с Чарли Мингъс. От тогава до сега той записва над 30 албума, много от които вече са се превърнали в съвременни класики. Скофийлд преподава музика в нюйоркския университет и близо 200 дни в годината пътува по турнета, заедно със своите групи. През 2016 г. печели Грами за най-добър инструментален джаз албум за Past Present, както и две награди Грами през 2017 г. за албума си Country For Old Man.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Камерна изложба „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”

от 10 юли до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878 -1941)”.

Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях ще са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.

Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Изложба живопис „Ценности” на Светлин Русев и ученици

от 5 септември до 5 октомври

На 5 септември в залите на втория етаж на галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложба живопис на акад. Светлин Русев и ученици, озаглавена е „Ценности”.

Колекцията, която ще бъде представена, включва общо 33 специално подбрани творби на именития майстор, както и на няколко негови ученици, вече утвърдени автори – Милко Божков, Стилиян Атанасов, Иван Велчев-Йово, Валентин Колев, проф. Атанас Атанасов.

Изложбата се реализира по идея на кмета на Троян Донка Михайлова и троянци и гостите на града ни ще могат да я видят до 5. октомври.

Кой е Светлин Русев (1933-2018 г.)

Роден в с. Върбица, Плевенско. През 1959 г. завършва живопис при Дечко Узунов в Националната художествена академия. Председател на Съюза на българските художници (СБХ) от 1973 г. до 1985 г., после директор на Националната художествена галерия. Действащ член е на БАН от 2003 г. Носител на множество наши и чужди награди. Един от най-известните и ценени български художници от втората половина на 20. век, сред водещите фигури в българската култура в последните няколко десетилетия. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София и в много художествени галерии и частни колекции в България и по света. Известен е и с изключително богатата си колекция на стари български автори, за която се разгоряха спорове след смъртта му.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Мотор шоу „Полицейска академия" в Русе

от 4 до 6 октомври

Истински екшън и още по-истински, спиращи дъха каскади могат да се видят на живо за първи път в Русе на Мотор шоу „Полицейска академия".

Продуцент и автор на уникалния мото спектакъл е известният български каскадьор Иво Долапчиев. Той е един от главните участници в него – влиза в ролята на шерифа. Самото шоу преминава като холивудска филмова лента, само че на живо, в която борбата е между бандити и полицейски служители, а в центъра на фабулата е ценен диамант, който полицията трябва да опази.

Зрелищни каскади, демонстрации, майсторско управление на мотори, автомобили и ATV, сложни акробатични номера насищат спектакъла и обещават два часа, изпълени с емоции, адреналин и атрактивни изпълнения.

В Мотор шоу „Полицейска академия" участват каскадьорите Иво Долапчиев, Крум Николов и Диего Родригес, а в акробатиката и балета зрителите ще видят нежната половина на състава - Надежда Долапчиева и Даниела Керчева. Водещ и организатор на Шоуто е небезизвестният Росен Янчев.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Moving Body Festival 2019

от 16 до 20 октомври

ДВИЖЕЩО СЕ ТЯЛО е фестивал, посветен на свързването на артисти, медиуми, публики и общности чрез съвременен танц, пърформанс и филми, които се намират на границата на видео арт и танц. Събитието се провежда ежегодно в град Варна през месец октомври.

В основата на инициативата и дизайна на програмата стоят въпросите - Какво ни кара да се движим? Как се движим? Накъде се движим? Товa концептуално ниво се материализира в платформа за обмен на знание, която дава шанс на деца, младежи, професионални танцьори, артисти от различни области и любители да се срещнат с активни танцьори и хореографи, които споделят с тях своя опит, арсенал от техники и философски виждания и идеи около понятието движение.

Фестивал Moving body ще отбележи дните между 16 и 20 октомври с богата програма, сред които проекти от Португалия - танцова компания Bacteria, с хореограф Кристина Планас със своя солов пърформънс UM [unimal], от Канада/България - Мария Кефирова, STEAM ROOM, изключително интересна група от трима артисти от три различни държави, които работят по дългосрочен проект, подкрепен от Creative Europe, като в рамките на фестивала, варненската публика ще е една от първите, които ще могат да видят резултата от тяхната работа.

Повече информация тук.

*

 

СЪБИТИЯ В БЪЛГАРИЯ

Cinelibri Кино-литературен фестивал 2019 г.

от 5 до 20 октомври

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг стъпва на Луната. Неслучайно е избрана именно тази дата, за да се обявят част от звездните събития в програмата на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri!

Той ще продължи цели 15 дни - от 5 до 20 октомври, и ще предложи бляскави премиери, срещи с изключителни личности от света на киното и литературата, грандиозни юбилеи, филмови ретроспективи и безценни образователни събития. CineLibri 2019 ще се проведе в СофияПловдивВарнаБургасГабровоВелико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”.

Фестивалът предвижда 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания. През 2019 г. се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински майстор на кратка проза! Все имена, които предизвикват страхопочитание.

За повече информация вижте тук.

*

CineLibri 2019: Галавечери на култури от цял свят

на 7 октомври

У нас пристигат продуцентът Рик Дъгдейл и уважаваният шведски режисьор Даниел Алфредсон, известен с екранизациите си по книги от поредицата „Милениум” на Стиг Ларшон. Те ще открият премиерата на филма Смъртта на един автор, организирана в рамките на Шведската седмица в София. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ трилър за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с разкази и новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите криминални автори на Швеция. Събитието ще се проведе в кино Люмиер Лидл от 17:30 ч.

На 7 октомври от 20:00 ч. в Дома на киното ще се състои испанска галавечер с прожекция на филма „Последствията на гнева в присъствието на автора на книгата „Слабостта на болшевика” Лоренцо Силва, който е и сценарист на екранизацията. Романът е обсебващ микс от съспенс и трагикомедия, номиниран е за една от най-престижните литературни награди в Испания и има статут на безспорна класика. Филмът пресъздава едно необичайно приятелство, зародило се при още по-необичайни обстоятелства, и прераснало в силно емоционална и драматична връзка. Събитието се осъществява в сътрудничество с Посолството на Испания в София и Институт Сервантес.

Повече информация тук.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин