12 места в центъра на София, които може би не знаете - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 места в центъра на София, които може би не знаете
Автор: Мария Ангелова

Всеки ден се мотаем из центъра на София, но постоянното минаване по едни и същи маршрути е най-сигурният начин да спреш да забелязваш какво имаш около себе си. 

Затова и събрахме няколко интересни места в центъра на София – някои са тук отскоро, други са известни, но с позабравени истории от миналото, а трети може би ще се превърнат в истинско откритие за твоите съботни следобеди.

Знаеш ли например, че Халите са построени на мястото, където са се изнасяли циркови представления? Влизал ли си в невероятната изба на Музея на виното? А знаеш ли кой е Хонорий и защо гробницата му се намира в центъра на града? Виж дали не си пропуснал някое от тези страхотни местенца в сърцето на София (за повече инфо, работно време и точни адреси последвай линковете):

1. Гробницата на Хонорий

Кой е бил Хонорий и къде се намира неговата гробница? Това е една от сравнително новите забележителности в София, разположена срещу входа на църквата Света София. Това е единствената засега открита в България късноантична гробница с изписано името на погребания. А и е доста добре запазена, няма много места, където можете да видите подобни находки, под модерен стъклен похлупак.

2. читАлнЯта

Ако обичаш да четеш, а стъклен павилион в Градската градина ти звучи като идеално място за тази дейност, новата литературна точка в самото сърце на столицата се нарича читАлнЯта и е точно за теб. Единственият начин да получите читателска карта е да дарите поне една книга. Освен книги, тук се предлага и туристическа информация за София.

3. Слънцата от глина в градинка Чайка

Макар да са там от 2012 г., слънцата от глина в градинка Чайка (където се пресичат улиците „Иван Вазов“ и „Раковска“) често остават незабелязани. Дори от тези, които цяло лято посядат на сянка в градинката. Всъщност брдюрите са украсени от доброволци с мотиви от българските шевици. Другия път се загледайте.

4. Софийската синагога

Чували сте за Четириъгълника на толерантността – католическата църква, църквата „Света Неделя“, джамията Баня башъ и Синагогата, намиращи се на пресечка-две една от друга. Влизали ли сте обаче в Синагогата? Построена по модел на синагогата във Виена и с невероятно венецианска мозайка на пода, а на втория етаж се намира Еврейския исторически музей с разказ за живота на евреите в България.

5. Пейката на Джони на ул. Ангел Кънчев

Намира се на улица „Ангел Кънчев“ в София - пред малко магазинче за подаръци и сувенири. Малка, елегантна и изящна – подканя те да поседнеш. Пейката на Джони. Джони е съпруг на Таня, дамата от магазинчето. Отишъл си е от този свят преди пет месеца. Дълги години боледувал, но до последно ходел в магазинчето. Всички по улицата го познават. Съпругата му Таня – придава на света цвят и смисъл, с присъствието си и с това, което прави. Трансформира скръбта в нещо малко и безкрайно стойностно, носещо тиха радост.

6. Телефонната палата

Като гледате сградата на Телефонната палата, можете ли да предположите кога е издигната? Строена е в продължение на 10 години - от 1939 до 1949 г. и е първата телефонна палата в страната.

7. Градинката пред Народния театър

...всъщност официално се нарича Градската градина и е най-старата обществена градина в столицата. Съществувала е още преди Освобождението, била е по-малка и е била засадена с овошки. През 1878 г. първият граждански губернатор на София – Алабин, предлага градината да бъде преустроена и разширена. Тя е заградена с ниска дървена ограда. Изградени са алпинеум и малък воден кът, павилион за музиканти и слънчев часовник за отчитане на времето. На 4 април 1878 г. е наречена "Александровска", в чест на руския император Александър II.

8. Музей за история на София

Ако искате да научите нещо за историята на София или да я покажете на чужденец, този музей предлага модерна разходка из миналото на града. С ретро трамвай, в който докато се возите, гледате филм за историята на трамваите. С интерактивни табла и много стари снимки за разглеждане. Плюс златната каляска на Фердинанд, златно бюро, тронове и мерцедес от 1905 г.

9. Халите

След като се взема решение за построяването на покрит пазар за месо, млечни продукти, птици, риба и зеленчуци, е определена локацията му - на мястото на голямата дървена сграда в центъра на града, в която след Освобождението се изнасят театрални и циркови представления. Халите са построени за 2 години (завършени са през 1911 г.) в стил Ренесанс с елементи на византийското строително изкуство.

10. Музеят на МВР

Съвсем малко са тези, които знаят, че срещу спирката на трамваите зад Съдебната палата се помещава музей... при това не какъв да е, а музеят на МВР. Експозициите се сменят – има сериозни, има и такива с намигване към сериозните теми.

11. Клуб на пътешественика

От 29 септември най-пътешественическото място в София е на нов адрес – ул. Сердика 19, зад Дома на киното. В клуба всяка седмица можете да се срещнете с разкази от първо лице на интересни пътешственици, както и да откриете полезна информация за предстоящото си пътуване.

12. Музей на куклите

В самото сърце на града можете да посетите най-голямата колекция от кукли в България – повече от 3000 кукли с всякакви размери и на всякаква възраст ви очакват в арт-къща Куклите, в която се помещава и музейната експозиция, посветена на любимата играчка. Тук освен да разглеждате, можете и сами да си направите кукла.

БОНУС: И три малко встрани от центъра...

Къщичка за книги и пътешествия на Peika.bg

Къщички за книги има из цялата страна, но само в къщичката за книги и пътешествия на Peika.bg акцентът са четивата за близки и далечни земи и чужди култури. Занесете книга, почетете или вземете за вкъщи и след това върнете. Защото четенето е най-великото пътешествие! Bulgaria Mall, на бул. България

Политехнически музей

Как изглежда велосипед със соларен панел, патентован от българин? А ръчна машина за сладолед от началото на миналия век? А космическата храна – примерно сарми с лозов лист? А оригиналният далекоглед на Петър Берон, изобразен на задната страна на банкнотата от 10 лева? А опаковка бонбони таралежки от 1957 г.? Всички отговори са в Политехническия музей в София, където освен че можете да докоснете много от експонатите, можете и сами да правите експерименти.

Музей на виното

Първият и единствен в София Музей на виното се намира малко встрани от центъра, но си заслужава пътят. В избата на Института по винарска промишленост се пазят бутилки вино от реколти отпреди 10 до 70 години. Можете да видите и причудливи инструменти, използвани за производството на вино в миналото. Разхождайки се из подземията, ще видите как са се развивали технологиите във винарството през годините, ще научите кои са българските винени сортове грозде, простички схеми обясняват как се прави бяло, червено и шампанизирано вино. В музея на виното в София можете да видите и дегустирате над 150 вида вина и спиртни напитки, както и да се запишете за курс по дегустация.  

Алековите водопади

Алековите водопади се намират във Витоша, над нископланинската обиколна пътека, между кварталите Симеоново и Драгалевци. Наречени са на Алеко Константинов, заради честите му разходки до тях при излетите си до Драгалевския манастир. Водопадите са красива водна каскада на река Скакавица, особено през пролетното снеготопене. Виждат се най-добре през зимата и пролетта, защото се намират в гориста зона и растителността ги закрива.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин